Επικαιρότητα

Οδοιπορικό CNN Greece στο ηφαίστειο της Σαντορίνης – «Θα χρειαστούν 17.000 έτη για μεγάλη έκρηξη»

«Θα πρέπει να περάσουν περίπου 17.000 χρόνια για μια καταστροφική έκρηξη» στο ηφαίστειο της Σαντορίνης, όπως τονίζει η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού, η οποία δήλωσε στο CNN Greece – που βρέθηκε στην «καρδιά» του ηφαιστείου της Νέας Καμένης – ότι σύμφωνα με νέες μετρήσεις η ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι φυσιολογική.

Στο συγκεκριμένο ηφαίστειο, όπως σημειώνει η καθηγήτρια, εκρήξεις σημειώνονται περίπου κάθε 70-80 χρόνια. Η πιο πρόσφατη έκρηξη σημειώθηκε το 1950, πριν από 75 χρόνια. Ωστόσο, μια έκρηξη, όπως διευκρινίζει η ίδια, δεν σημαίνει θα είναι καταστροφική».

Αναφερόμενη στη σύγχυση που επικρατεί αναφορικά με την έκρηξη που δημιούργησε τη Νέα Καμένη της Σαντορίνης με την τεράστια μινωική έκρηξη.

Οδοιπορικό στο ηφαίστειο της Σαντορίνης

CNN Greece

«Τέτοιου είδους εκρήξεις γίνονται κάθε 20.000 χρόνια. Η μινωική έκρηξη έγινε πριν 3.600 χρόνια. Άρα για να δούμε έναν σεισμό καταστροφικό θα πρέπει να περάσουν περίπου 17.000 χρόνια» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Άρα δεν μας φοβίζουν τόσο οι ηφαιστειακές εκρήξεις» συμπληρώνει σχετικά με την περιοδικότητα του φαινομένου.

Νέες μετρήσεις

Με τους πολίτες, όμως, να αναρωτιούνται εάν συσχετίζονται η ηφαιστειακή με την σεισμική δραστηριότητα, η καθηγήτρια εξηγεί πως μόλις την περασμένη Δευτέρα (3/2) αξιοποιήθηκαν θερμικές κάμερες για να εντοπιστούν τυχόν μεταβολές σε όλο το ηφαιστειακό τόξο και στα αέρια της Νέας Καμένης.

santorini, hfaisteio

Όργανα και μετρητές της ηφαιστειακής δραστηριότητας

CNN Greece

Όπως ξεκαθαρίζει η ίδια, δεν επήλθαν μεταβολές. Παράλληλα, όμως, προσθέτει πως «το ηφαίστειο παρακολουθείται, υπάρχουν τοποθετημένοι σεισμογράφοι και πραγματοποιούνται όλες οι προβλεπόμενες μετρήσεις».

Ο γεωλογικός πλούτος του ηφαιστείου της Σαντορίνης

Η ιδιαίτερη μορφολογική και γεωλογική φυσιογνωμία του ηφαιστείου της Καμένης του έχει «χαρίσει» επάξια μία θέση στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Μια φυσιογνωμία που έγκειται μεταξύ άλλων, στα διαφορετικά ηφαιστειακά κέντρα που το έχουν διαμορφώσει όπως το βλέπουμε σήμερα.

Η δημιουργία του χρονολογείται από το 1570, με τις μεγάλες εκρήξεις του 1866 και όσες ακολούθησαν να διαμορφώνουν ένα «ψηφιδωτό» πολλών ηφαιστειακών κέντρων.

Το CNN Greece βρέθηκε με την κα Νομικού στην «καρδιά» της Νέας Καμένης, στον κρατήρα Γεώργιο, βλέποντας την «αναπνοή» του ηφαιστείου. Στον κρατήρα που έδωσε την έκρηξη του 1866, μια από τις μεγαλύτερες εκρήξεις που έδωσαν το νότιο τμήμα της Νέας Καμένης.

«Χρειάζεται να παρατηρούμε τη θερμοκρασία και τη διαφυγή των αερίων, να ελέγχουμε τη χημική τους σύσταση» σημειώνει η ειδικός.

«Για να καταλάβετε το 2012, η ηφαιστειακή κρίση κατά μήκος της νότιας πλευράς της Νέας Καμένης στις οπές και τις φουμαρόλες ήταν γεμάτη αέρια. Όπως βλέπετε αυτό δεν συμβαίνει τώρα» υπογραμμίζει.

Τι ανησυχεί τους επιστήμονες;

Τι ανησυχεί, λοιπόν, τους επιστήμονες; «Αυτό που μας ανησυχεί είναι οι κατολισθήσεις» απαντά η καθηγήτρια.

«Γιατί» όπως αναλύει η ίδια «οταν γίνεται μια ηφαιστειακή έκρηξη γίνονται στην καλδέρα, λόγω της μορφολογίας του ηφαιστείου είναι πιθανό να υπάρξουν κατολισθήσεις στις απότομες πλαγιές του ηφαιστείου».




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button