Κόσμος

ΟΗΕ: Οι πρόσφυγες εμποδίζονται να φύγουν από το Λίβανο λόγω των ισραηλινών πληγμάτων

Ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στο βασικό συνοριακό πέρασμα προς τη Συρία είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει το βασικό σημείο διέλευσης από τον Λίβανο στη γειτονική χώρα, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες των προσφύγων να εγκαταλείψουν μια χώρα όπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού είναι ήδη εσωτερικά εκτοπισμένοι, δήλωσε σήμερα η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNCHR).

Η Ρούλα Αμίν, εκπρόσωπος της UNHCR που έχει ως έδρα της το Αμάν, δήλωσε ότι δεν έχει ενημέρωση για προειδοποιήσεις που να δόθηκαν πριν από το χτύπημα, το οποίο συνέβη σε απόσταση 500 μέτρων από το βασικό συνοριακό πέρασμα.

Περίπου 430.000 άνθρωποι έχουν περάσει από τον Λίβανο στη Συρία από τότε που ξεκίνησε η εκστρατεία του Ισραήλ, δήλωσε η ίδια.

«Οι επιθέσεις στα συνοριακά περάσματα είναι βασική ανησυχία», δήλωσε η Αμίν. «Μπλοκάρουν τη δίοδο προς την ασφάλεια για τους ανθρώπους που προσπαθούν να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις».

Αργά χθες βράδυ ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους κατοίκους τεσσάρων τομέων να απομακρυνθούν αμέσως από τα ακίνητα όπου διέμεναν, διαμηνύοντας πως θα εξαπέλυε βομβαρδισμούς εναντίον του λιβανικού ένοπλου κινήματος Χεζμπολά.

«Βρίσκεστε πλησίον εγκαταστάσεων και χώρων που ανήκουν στη Χεζμπολά και θα στοχοποιήσουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στο εγγύς μέλλον. Πρέπει αμέσως να απομακρυνθείτε εσπευσμένα από τα κτίρια αυτά και τα παρακείμενα και να παραμείνετε σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων», ανέφερε αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού μέσω X.

Ο σφοδρότερος καταγράφτηκε στη Σουέιφατ αλ Αμρούσια, όπου καταστράφηκαν δυο κτίρια και ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά. Μαύρος καπνός υψώνεται από την ζώνη αυτή, ανέφερε το πρακτορείο.

Άλλος βομβαρδισμός είχε στόχο τη συνοικία της Αγίας Τερέζας, όπου κατέρρευσαν δυο κτίριο κοντά στο Συνταγματικό Συμβούλιο.

Τουλάχιστον 1.580 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Ο ΟΗΕ καταμετρά κάπου 800.000 εσωτερικά εκτοπισμένους στη χώρα.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο πέντε μελών του στον νότιο Λίβανο, αυξάνοντας —κατά όσα είναι επισήμως γνωστά— σε 27 τον αριθμό των απωλειών που έχει υποστεί αφότου άρχισε την 30ή Σεπτεμβρίου χερσαίες επιχειρήσεις στα σύνορα των δυο κρατών.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button