Κόσμος

Οι τρεις επίμονες -και κρίσιμες- πολιτείες της κούρσας των αμερικανικών εκλογών

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις των New York Times δείχνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται της Κάμαλα Χάρις σε Τζόρτζια, Αριζόνα και Βόρεια Καρολίνα. Με τέσσερις, πέντε και τρεις μονάδες αντίστοιχα, οι τρεις πολιτείες μοιάζουν να αγνοούν τη συνολική άνοδο της Καμάλα Χάρις στις δημοσκοπήσεις, μετά από το πρώτο -και τελευταίο, εάν επιμείνει στη θέση του ο πρώην Πρόεδρος Τραμπ- ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων.

Πόσο σημαντικές είναι, όμως, οι συγκεκριμένες Πολιτείες;

Άλλωστε, έχουν μόνο το 8,5% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Και όμως.

Η Κάμαλα Χάρις υπερτερεί στις δημοσκοπήσεις, αλλά έχει δουλειά να κάνει για να κερδίσει

Σύμφωνα με μετρήσεις, το (οριακό) αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό εάν μόνο 40.000 περίπου ψηφοφόροι σε Αριζόνα, Τζόρτζια και Ουισκόνσιν είχαν αλλάξει στρατόπεδο.

Μάλιστα, το αποτέλεσμα φαίνεται να κρίθηκε από μια μόνο κομητεία σε κάθε μια από αυτές τις πολιτείες: Απάτσι στην Αριζόνα (πληθυσμός 65.000 – 0,02% του πληθυσμού των ΗΠΑ), Ντόχερτυ στην Τζόρτζια (πληθυσμός 85.000 – 0,03% των Αμερικανών) και Ντέιν στο Ουισκόνσιν (πληθυσμός 560.000 – 0,17% του αμερικανικού πληθυσμού).

Με δύο από τις τρεις πολιτείες του Νότου, που έκριναν τόσο οριακά τις προηγούμενες εκλογές να παραμένουν στρατευμένες υπέρ του Τραμπ, οι συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις φαίνεται να φωτίζονται ξαφνικά διαφορετικά.

H Τζόρτζια είναι εκείνη που φαίνεται να ευνοεί περισσότερο τον πρώην πρόεδρο. Η αντιπρόεδρος δεν έχει προηγηθεί ποτέ σε δημοσκόπηση της Τζόρτζια, με τον Ντόναλντ Τραμπ μάλιστα να προηγείται άνετα και σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια την περασμένη εβδομάδα.

Έχοντας ηττηθεί με διαφορά μόλις 8.000 ψήφων το 2020, ο Τραμπ φαίνεται -το λιγότερο- να μπορεί να δυσκολέψει πολύ την προσπάθεια των Δημοκρατικών να διατηρήσουν τον Λευκό Οίκο.

Στην Βόρεια Καρολίνα, από την άλλη, τα στοιχεία της δημοσκόπησης των Times αποκλίνουν πιο έντονα από τα πιο πρόσφατα δεδομένα, καθώς ο μέσος όρος των μέχρι τώρα δημοσκοπήσεων έδινε στην κ. Χάρις ένα μικρό προβάδισμα. Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο Τραμπ είχε κερδίσει εκεί πριν τέσσερα χρόνια με διαφορά σχεδόν 75.000 ψήφων.

H Αριζόνα φαίνεται να είναι η πιο ιδιαίτερη περίπτωση. Αφενός διότι δεν έχουν γίνει αρκετές δημοσκοπήσεις εκεί και αφετέρου καθώς όσες έχουν γίνει δεν φαίνεται να μπορούν να παρουσιάσουν μια συνεπή εικόνα.

Ενδεικτικά, η τελευταία δημοσκόπηση των Times (Αύγουστος) έδειχνε την Χάρις να προηγείται με πέντε μονάδες, τώρα όμως δείχνει τον Τραμπ μπροστά με πέντε μονάδες.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη μεταβολή της χρονιάς από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση.

Σε κάθε περίπτωση, και για όποια αξία έχει για την ανάλυσή μας, μόνον δύο από τις τελευταίες 18 δημοσκοπήσεις στην Αριζόνα δίνουν προβάδισμα στην Χάρις.

Πάντως, τo 2020 την Αριζόνα είχαν πάρει οι Δημοκρατικοί με μόλις 10.000 ψήφους διαφορά.

H στρατηγική της Κάμαλα Χάρις φαίνεται να συνεχίζει να επικεντρώνεται στις Πολιτείες που θεωρεί ότι έχει το πλεονέκτημα, και που θα της δώσουν εν τέλει την νίκη.

Άλλωστε, στις Πολιτείες-κλειδιά του Βορρά (Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν), φαίνεται να υπερτερεί σταθερά, έστω και οριακά.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button