Κόσμος

Οι φόβοι της Ευρώπης για το αποτέλεσμα της αμερικανικής κάλπης

Η Ευρώπη προβληματίζεται για την περίπτωση μιας νίκης Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές εκτιμά η κύρια ερευνήτρια του ΕΛΙΑΜΕΠ για τις διατλαντικές σχέσεις Έλενα Λαζάρου.

Αυτό συμβαίνει, εκτιμά η κυρία Λαζάρου, γιατί έχει την προηγούμενη εμπειρία της περιόδου 2016-2020 όταν ο Τραμπ είχε μεταξύ άλλων αμφισβητήσει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ περί συλλογικής άμυνας, είχε επιβάλει δασμούς και ποσοστώσεις στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης και επίσης η εκλογή Τραμπ είχε συμπέσει με μια στροφή της Ευρώπης προς την πράσινη ανάπτυξη ενώ την ίδια στιγμή ο Τραμπ αμφισβητούσε τις επιστημονικές θέσεις για το κλίμα.

Η κυρία Λαζάρου τονίζει επίσης ότι η Καμάλα Χάρις μέχρι τώρα δεν έδωσε σαφή στίγμα για την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει σε περίπτωση που θα εκλεγεί.

Τα πιθανά σενάρια είναι να ακολουθήσει την ίδια πολιτική με τον Μπάιντεν – ο οποίος ήταν ο πλέον ευρωατλαντιστής πρόεδρος που πέρασε τα τελευταία χρόνια – σε θέματα Ρωσίας, άμυνας, κλίματος και εμπορίου ενώ ένα άλλο σενάριο που συζητείται είναι ότι θα στρέψει το ενδιαφέρον της προς την Ασία την Αφρική και περιοχές του πλανήτη που μέχρι τώρα ήταν χαμηλότερα στην ατζέντα των ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα για τις Αμερικανικές εκλογές 2024 ΕΔΩ




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button