Κόσμος

Ο αρχιστράτηγος Σίρσκι αποκαλύπτει: Η στρατηγική του Κιέβου πίσω από την επιχείρηση στο Κουρσκ

Γεμάτη αποκαλύψεις για τις εξελίξεις στο μέτωπο ήταν η αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε ο αρχιστράτηγος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Σίρσκι την Πέμπτη (5/9) στο CNNi.

Μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι η Ρωσία σχεδίαζε να εξαπολύσει μια νέα επίθεση στην Ουκρανία από την περιοχή του Κουρσκ πριν από την αιφνιδιαστική διασυνοριακή εισβολή του Κιέβου.

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του στρατού τον Φεβρουάριο, ο Σίρσκι δήλωσε στην Κριστιάν Αμανπούρ ότι πιστεύει ότι η επιχείρηση στο Κουρσκ ήταν επιτυχής.

«Μείωσε την απειλή μιας εχθρικής επίθεσης. Τους εμποδίσαμε να δράσουν. Μεταφέραμε τις μάχες στο έδαφος του εχθρού, ώστε ο εχθρός να νιώσει αυτό που νιώθουμε εμείς κάθε μέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τον περασμένο μήνα, οι ουκρανικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Κουρσκ σε μια διασυνοριακή εισβολή που αιφνιδίασε ακόμη και Αμερικανούς αξιωματούχους. Η επίθεση έδειξε ότι παρά το πλεονέκτημα της Ρωσίας σε έμψυχο υλικό και τεθωρακισμένα ο στρατός της έχει και τρωτά σημεία.

Οι βασικοί στόχοι της επιχείρησης

Ο Σίρσκι περιέγραψε τους βασικούς στόχους της επιχείρησης: να εμποδίσει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το Κουρσκ ως ορμητήριο για μια νέα επίθεση, να εκτρέψει τις δυνάμεις της Μόσχας από άλλες περιοχές, να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας και να αποτρέψει τον διασυνοριακό βομβαρδισμό αμάχων, να πάρει αιχμαλώτους πολέμου και να τονώσει το ηθικό των ουκρανικών στρατευμάτων και του έθνους συνολικά.

Η συνέντευξη στην Αμανπούρ δόθηκε σε μια άγνωστη τοποθεσία κοντά στη γραμμή του μετώπου με τον Σίρσκι να δηλώνει ότι η Μόσχα μετέφερε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στο Κουρσκ, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα καλύτερα αερομεταφερόμενα στρατεύματά της.

Ο ίδιος αν και παραδέχθηκε ότι η Ουκρανία βρισκόταν υπό τεράστια πίεση στην περιοχή γύρω από το Ποκρόβσκ, τη στρατηγική πόλη που εδώ και εβδομάδες αποτελεί το επίκεντρο του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία, ο Σίρσκι δήλωσε ότι τα στρατεύματά του έχουν πλέον καταφέρει να ανακόψουν τη ρωσική πρόοδο εκεί.

«Τις τελευταίες έξι ημέρες ο εχθρός δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα μέτρο προς την κατεύθυνση του Ποκρόβσκ. Με άλλα λόγια, η στρατηγική μας αποδίδει», τόνισε.

«Τους αφαιρέσαμε την ικανότητα να ελιχθούν και να αναπτύξουν τις δυνάμεις ενίσχυσης τους από άλλες κατευθύνσεις … και αυτή η αποδυνάμωση έχει γίνει σίγουρα αισθητή και σε άλλες περιοχές. Παρατηρούμε ότι η ποσότητα των βομβαρδισμών του πυροβολικού καθώς και η ένταση της επίθεσης έχουν μειωθεί», είπε.

«Η πρώτη γραμμή είναι η ζωή μου»

Ο Σίρσκι παραδέχθηκε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στο μέτωπο, προσθέτοντας ότι αυτό ανάγκασε την Ουκρανία να αλλάξει στρατηγική.

«Ο εχθρός έχει πράγματι πλεονέκτημα στην αεροπορία, στους πυραύλους, στο πυροβολικό, στην ποσότητα των πυρομαχικών που χρησιμοποιεί, φυσικά, στο προσωπικό, στα άρματα μάχης, στα οχήματα μάχης πεζικού», υπογράμμισε.

Ωστόσο το γεγονός αυτό ανάγκασε την Ουκρανία να γίνει πιο έξυπνη και πιο αποτελεσματική.

«Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε με τον ίδιο τρόπο που πολεμούν αυτοί, οπότε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, πρώτα απ’ όλα, την πιο αποτελεσματική προσέγγιση, να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις και τα μέσα μας με τη μέγιστη δυνατή χρήση των χαρακτηριστικών του εδάφους, των τεχνικών κατασκευών και επίσης, να χρησιμοποιήσουμε την τεχνική υπεροχή», τόνισε.

Ο Σίρσκι διορίστηκε αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο, αφού ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέλυσε τον στρατηγό Βελερί Ζαλούζνι, σε μία δύσκολη συγκυρία για τη χώρα.

Οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην παράδοση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προκάλεσαν κρίσιμες ελλείψεις πυρομαχικών.

Ταυτόχρονα, η Ουκρανία αγωνιζόταν να αναπληρώσει τα στρατεύματά της, τα οποία ήταν εξαντλημένα και αποδεκατισμένα μετά την ρωσική επίθεση.

Στην πορεία της συνέντευξης παραδέχθηκε ότι τα στρατεύματά του κατευθύνονται στο πεδίο της μάχης έχοντας λάβει λιγότερη εκπαίδευση από ό,τι θα ήθελε.

«Φυσικά, όλοι θέλουν το επίπεδο της εκπαίδευσης να είναι το καλύτερο, γι’ αυτό εκπαιδεύουμε επαγγελματίες στρατιωτικούς με υψηλά προσόντα», δήλωσε.

«Ταυτόχρονα, η δυναμική στο μέτωπο απαιτεί από εμάς να θέσουμε τους στρατεύσιμους σε υπηρεσία το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε οι νεοσύλλεκτοι λαμβάνουν ένα μήνα βασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης και στη συνέχεια μισό έως έναν ολόκληρο μήνα πιο εξειδικευμένης εκπαίδευσης προτού σταλούν στη μάχη.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button