Πέθανε ο δημιουργός του αμφιλεγόμενου «πειράματος στη φυλακή του Στάνφορντ»
Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο καθηγητής ψυχολογίας Φίλιπ Ζιμπάρντο που εφάρμοσε το αμφιλεγόμενο «Πείραμα στη φυλακή του Στάνφορντ» (Stanford Prison Experiment) το οποίο είχε σκοπό να εξετάσει τις ψυχολογικές επιπτώσεις της κράτησης σε σωφρονιστιό κατάστημα.
Τον θάνατό του ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ λέγοντας ότι πέθανε στις 14 Οκτωβρίου στο σπίτι του στο Σαν Φρανσίσκο, χωρίς να αναφερθεί στην αιτία θανάτου.
Το 1971 ο Ζιμπάρντο και μια ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών στρατολόγησαν νεαρούς άντρες για να περάσουν δύο εβδομάδες σε μια εικονική φυλακή στο υπόγειο ενός κτηρίου στην πανεπιστημιούπολη του Στάνφορντ, χωρίζοντάς τους σε φύλακες και κρατούμενους.
Η μελέτη ολοκληρώθηκε μετά από έξι ημέρες, καθώς οι μαθητές που υποδύονταν τους φύλακες απέκτησαν ψυχολογικό προφίλ κακοποιημένου ανθρώπου και όσοι υποδύονταν τους κρατούμενους έγιναν ανήσυχοι, συναισθηματικά καταθλιπτικοί και εξαγριωμένοι, σύμφωνα με δήλωση του Στάνφορντ.
Ο ίδιος ο καθηγητής επικρίθηκε επειδή μετείχε ενεργά στο πείραμα αναλαμβάνοντας το ρόλο του επιθεωρητή.
«Το αποτέλεσμα της μελέτης μας ήταν συγκλονιστικό και απροσδόκητο», θα έγραφε αργότερα ο Ζιμπάρντο με έναν από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές που συμμετείχε.
Το πείραμα χρησιμοποιείται τώρα σε μαθήματα ψυχολογίας για τη μελέτη της ψυχολογίας του κακού και της ηθικής, είχε πει ο Στάνφορντ, προσθέτοντας ότι η έρευνα του περιελάμβανε επίσης πειθώ, ύπνωση, λατρείες, χρονικούς περιορισμούς, αλτρουισμό και συμπόνια.
Ο Ζιμπάρντο είχε αποκτήσει από τον γάμο του τρία παιδιά και τέσσερα εγγόνια.