Οικονομία

Παπαστεργίου: «Η χώρα αλλάζει – Η ΑΙ είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί»

Για μια τεράστια ευκαιρία που είναι μπροστά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα όσον αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου στο πλαίσιο διάσκεψης για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι κάτι που απλά μένει μέσα σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, είναι κάτι το οποίο είναι εκεί έξω. Είναι τεράστια ευκαιρία για το πώς μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες, δεδομένα και να παράγουμε υπηρεσίες και προϊόντα τα οποία να είναι χρηστικά για όλους», είπε ο υπουργός.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στον ψηφιακό βοηθό gov.gr, το mAΙgov «ο οποίος συνεχίζει να παρέχει καθημερινά πληροφορίες σε διάφορες γλώσσες -επισήμως σε 25 και ανεπισήμως σε περίπου 100 γλώσσες -για διαδικασίες του ελληνικού Δημοσίου και συνεχίζει να απαντά καθημερινά σε 5.000 ερωτήσεις».

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι στην τεχνητή νοημοσύνη «χρειαζόμαστε πρώτον δεδομένα (ψηφιοποιούμε αυτήν την ώρα 1,8 δισ. έγγραφα σε Κτηματολόγιο, στον τομέα της υγείας, δικαιοσύνης, στις Πολεοδομίες κ.α.) δεύτερον, υποδομές, όπως ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ ο εθνικό μας υπερυπολογιστής για τον οποίο τρέχουν όλες οι σχετικές διαδικασίες, τρίτον είναι το ταλέντο που πρέπει να έχουμε ή να αποκτήσουμε ή να εξελίξουμε προκειμένου τα δεδομένα και η υπολογιστική ισχύ να μετατραπούν σε κάτι χρήσιμο. Επίσης θέλουμε ενέργεια, προκειμένου να δούμε πώς θα τροφοδοτήσουμε τα data centers και θέλουμε και υποδομές ευρυζωνικότητας – οι ρυθμοί που αναπτύσσουμε είναι πολύ καλοί». Επεσήμανε μάλιστα την αναγκαιότητα των ανοιχτών δεδομένων προκειμένου «να εξάγουμε συμπεράσματα και να παραχθεί αποτέλεσμα, να τα αναλύσουμε, να βρούμε λύσεις», όπως για παράδειγμα στο κυκλοφοριακό.

Στο μεταξύ, ο υπουργός μίλησε για την προκήρυξη της ΕΕ για τα AI factories, τα «οποία είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για όλα όσα μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να δημιουργήσουμε γύρω από τις υποδομές και τα δεδομένα. Είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο, δομούμε την πρότασή μας, την οποία θα υποβάλουμε τον Νοέμβριο προκειμένου να δημιουργήσουμε με πυρήνα τον ΔΑΙΔΑΛΟ τα δικά μας εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης». Όπως χαρακτηριστικά είπε «εθνική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ένα ισχυρό ελληνικό γλωσσικό μοντέλο. Για αυτό και πρέπει να γίνει μια εθνική πανστρατιά για να μαζέψουμε δεδομένα».

Στην πολιτική για το Διάστημα αναφέρθηκε επιπλέον ο κ. Παπαστεργίου, λέγοντας ότι «δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα το οποίο έρχεται να πατήσει ακριβώς στις ανάγκες που έχουμε. Πολιτική προστασία, πρόγνωση, μετεωρολογία, καθαρότητα νερών, πολιτικός σχεδιασμός. Η Ελλάδα αποκτά το δικό της χώρο στο Διάστημα, τη δική της υποδομή στο Διάστημα. Τουλάχιστον 15 μικροδορυφόροι οι οποίοι θα περνάνε πολλές φορές πάνω από τη χώρα προκειμένου να έχουμε αυτά τα στοιχεία τα οποία θα ‘κατεβαίνουν’ σε ένα κυβερνητικό hub. ‘Αρα θα έχουμε άπειρη πληροφορία για να την μεταφράσουμε σε εφαρμογές».

Για το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας

Για το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας τόνισε ότι «τον Οκτώβριο μπαίνει σε εφαρμογή η NIS 2, νομοθεσία για τη κυβερνοασφάλεια και τις προκλήσεις και τους κινδύνους» και συμπλήρωσε ότι «η χώρα αλλάζει και το βλέπουμε καθημερινά χάρη στις μεγάλες εταιρείες που έρχονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, είναι επενδύσεις που γίνονται από εταιρείες που βλέπουν στην Ελλάδα την ευκαιρία αλλά και την ικανότητα των Ελλήνων. Αυτήν την ευκαιρία δεν πρέπει να την αφήσουμε να περάσει» είπε και υπογράμμισε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεχίζει να επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη με ένα έργο 20 εκατ. ευρώ. «Πρέπει να δούμε πώς παντρεύουμε την τεχνολογία, η οποία μπορεί να δώσει λύσεις, με την πραγματικότητα. Όλα αυτά είναι κομμάτια μιας επόμενης, ψηφιακής, αποτελεσματικής, Ελλάδας».




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button