Παρέμβαση Εισαγγελίας για την πτώση ασανσέρ στο ΑΠΘ: Διέταξε κατεπείγουσα έρευνα
Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για την πτώση ασανσέρ στη Γ’ Φοιτητική Εστία του ΑΠΘ, διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Στυλιανή Γιαϊλόγλου, ζήτησε από την εισαγγελέα ποινικής δίωξης, Αθανασία Υφαντή, να παραγγείλει ποινική έρευνα για το περιστατικό, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της κοινώς επικίνδυνης βλάβης, από αμέλεια, ή της παραβίασης κανόνων οικοδομικής, από αμέλεια.
Στο πλαίσιο της έρευνας, την οποία καλείται να φέρει εις πέρας η Πυροσβεστική Υπηρεσία, θα εξεταστούν οι συνθήκες υπό της οποίες έγινε η πτώση, ενώ θα διερευνηθεί ο χρόνος τέλεσης της τελευταίας συντήρησης του συγκεκριμένου ανελκυστήρα, όπως επίσης τυχόν χρήση μη ασφαλών υλικών σε αυτό.
Με την ίδια παραγγελία, η εισαγγελέας ζητεί να γίνει έλεγχος σε όλους τους ανελκυστήρες των Φοιτητικών Εστιών του Ιδρύματος για να διαπιστωθεί, εάν προκύπτουν ενδείξεις πλημμελούς συντήρησης.
Να σημειωθεί ότι το συμβάν έγινε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, χωρίς να υπάρχει κάποιος φοιτητής στον κλωβό του ασανσέρ. Παρότι κλήθηκε επί τόπου η Πυροσβεστική δεν χρειάστηκε ωστόσο να επέμβει. Για το περιστατικό ξεκίνησε έρευνα και το Ίδρυμα Νεολαίος και Διά Βίου Μάθησης.
Έρευνα για το περιστατικό
Το ασανσέρ στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ, έκανε το βράδυ της Δευτέρας (7/10) «ελεύθερη πτώση» ενώ από τύχη δεν βρισκόταν εντός του κάποιος φοιτητής ή φοιτήτρια.
Έρευνα για τα αίτια του περιστατικού διενεργεί και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), μετά από εντολή που δόθηκε από την πρόεδρο του οργανισμού, Άννα Ροκοφύλλου, η οποία σε ανακοίνωση που δημοσίευσε ξεκαθάρισε πως θα «αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες και να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον παρόμοιο περιστατικό».
Η πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ «προτίθεται να ζητήσει έρευνα και από ανεξάρτητο εξειδικευμένο φορέα, ο οποίος θα εκδώσει επίσης δικό του πόρισμα, ώστε να διασφαλιστεί το αντικειμενικότερο της διαδικασίας».
«Μέγιστη προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια των φοιτητών που διαβιούν στις εστίες. Για το λόγο αυτό τηρούμε απόλυτα όσα προβλέπει η νομοθεσία κι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα όσον αφορά τους ελέγχους, τις συντηρήσεις κι επισκευές, καθώς και τις πιστοποιήσεις του εξοπλισμού των εγκαταστάσεων» επεσήμανε η ίδια.
Πρύτανης ΑΠΘ: Διαχρονικό αίτημα η ενίσχυση της χρηματοδότησης για την αναβάθμιση των υποδομών
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας σημείωσε πως «για το περιστατικό εκλήθη άμεσα η ανάδοχος εταιρεία η οποία έχει αναλάβει την συντήρηση των ανελκυστήρων των εστιών. Παράλληλα, ενημερώθηκε το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το οποίο, ως κατά νόμον αρμόδιο νομικό πρόσωπο, έχει αναθέσει στην εν λόγω εταιρεία τη συντήρηση του συνόλου των ανελκυστήρων των Φοιτητικών Εστιών του Α.Π.Θ».
Διευκρίνισε δε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «αναμένεται η σύνταξη τεχνικής έκθεσης για τη διερεύνηση του συγκεκριμένου περιστατικού», σημειώνοντας ότι «για το σύνολο των εστιών που εξυπηρετεί τους φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ, οι αρμοδιότητες που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την συντήρηση των υποδομών και τις αντίστοιχες εργολαβίες, ανήκουν στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ».
«Ανεξάρτητα από το περιστατικό αυτό, η ενίσχυση της χρηματοδότησης για την αναβάθμιση των υποδομών των φοιτητικών εστιών αποτελεί διαχρονικό αίτημα του ιδρύματος και προτεραιότητα της παρούσας πρυτανικής αρχής».