Κόσμος

«Πράσινο φως» από το Βερολίνο για τα Eurofighter στην Άγκυρα

Το μεταναστευτικό, τα Eurofighter και ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν τα κύρια θέματα στη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Όλαφ Σολτς που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσέ.

Ο Γερμανός Καγκελάριος σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, άναψε το «πράσινο φως» για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα υπάρξει πρόοδος».

«Οι συζητήσεις για την προμήθεια Eurofighter στην Τουρκία είναι «έργο σε εξέλιξη» και η Βρετανία έχει τον ενεργό ρόλο σε αυτές» δήλωσε ο Σoλτς, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, προσθέτοντας ότι «Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έχουμε και συγκεκριμένες αποφάσεις για αυτά τα θέματα».

«Πρόσφατα λάβαμε κάποιες αποφάσεις και θα υπάρχουν κι άλλες αποφάσεις. Υπάρχουν σχέδια που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, υπάρχουν διαβουλεύσεις της βρετανικής κυβέρνησης, θα υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα αυτό και θα υπάρχει πρόοδος», είπε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σoλτς.

Ο Γερμανός Καγκελάριος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι: «Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι οι σχέσεις αυτές εξελίσσονται προς μια πιο θετική κατεύθυνση».

Ο Όλαφ Σόλτς, σημείωσε «Ταυτόχρονα, ελπίζω αυτή η πορεία να οδηγήσει στη συνέχιση των καλών φιλικών σχέσεων. Παράλληλα, επιθυμούμε να δούμε την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αισθάνθηκα επίσης πολύ ικανοποιημένος που ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στην άτυπη διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Αύγουστο, για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια».

Η Τουρκία «καίγεται» για τα Eurofighter

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου για ακόμη μια φορά καταγράφτηκε η διαφορετική θέση για την αντιμετώπιση της Χαμάς και την επίθεση του Ισραήλ.

Όμως για τον τουρκικό τύπο, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η έγκαιρη προμήθεια των Eurofighter είναι το κορυφαίο θέμα της συνάντησης, καθώς συναρτάται με την πολεμική ετοιμότητα, στην οποία έχει θέσει ο τούρκος πρόεδρος το λαό του για την πιθανή επίθεση του Ισραήλ κατά της χώρας του.

Στο πλαίσιο αυτό, μια μέρα μετά την επιβεβαίωση της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε χθες με τους πολιτικούς ηγέτες της παραστρατιωτικής ομάδας της Χαμάς, στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν τις προσπάθειες επίτευξης κατάπαυσης του πυρός.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button