«Πόλεμος» για τους δασμούς: Οι προειδοποιήσεις Τραμπ και η απάντηση της Ευρώπης
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εξαγγελία του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών σε Ευρώπη, Ρωσία και Κίνα. Σε μία πρώτη αντίδραση, οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας την απόφαση τους να δράσουν από κοινού για μία «ισχυρή» και «ενωμένη» Ευρώπη που γνωρίζει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, κυρίως απέναντι στις ΗΠΑ.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Τρίτη, ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά η ΕΕ θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει αντίδραση από το Κρεμλίνο στο τελεσίγραφο που απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος για την επιβολή δασμών και κυρώσεων στη Μόσχα. Ωστόσο τις προηγούμενες ημέρες, η Ρωσία είχε θέσει μία σειρά από όρους για να βρεθεί λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Παράλληλα, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι, τόνισε ότι το Κρεμλίνο δεν έχει κατανοήσει πώς αντιλαμβάνεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ μια «συμφωνία» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Η απάντηση της Ευρώπης
Στην ομιλία του την Δευτέρα, ο Τραμπ επανέλαβε την απειλή του να επιβάλλει δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισέρχονται στις ΗΠΑ, λέγοντας μάλιστα στους δημοσιογράφους ότι η ΕΕ ήταν «πολύ, πολύ κακή για εμάς οπότε θα τους επιβληθούν δασμοί. Είναι ο μόνος τρόπος … για να υπάρξει δικαιοσύνη.
Οι ευρωπαϊκές χώρες θα υποστούν τελωνειακούς δασμούς, «το μόνο μέσο» που έχουν οι ΗΠΑ για να εξασφαλίσουν πως θα έχουν «σωστή μεταχείριση», είπε χαρακτηριστικά αμερικανός νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στηλιτεύοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το εμπορικό έλλειμμα της χώρας του έναντι της ΕΕ.
Σε απάντηση των όσων είχε δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την οικονομία, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε την Τετάρτη στο CNBC, ότι «Η Ευρώπη θα απαντήσει σε τυχόν δασμούς που θα επιβάλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «με ανάλογο τρόπο».
Συμπλήρωσε δε πως «Εάν υπάρχει ανάγκη να υπερασπιστούμε τα οικονομικά μας συμφέροντα, θα ανταποκριθούμε με ανάλογο τρόπο» και τόνισε πως «Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, αλλά και τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας, αν αυτό καταστεί αναγκαίο».
Politico: Η Ευρώπη δεν θέλει να εμπλακεί σε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ
Όπως επισημαίνει το Politico, η ήρεμη αντίδραση της Ευρώπης προς τις ΗΠΑ οφείλεται στο γεγονός πως δεν θέλει να εμπλακεί σε έναν εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς κατά την ομιλία του, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, συνέστησε ψυχραιμία.
Πρόσθεσε δε πως η θέση της Ευρώπης δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως υποχωρητικότητα, υπογραμμίζοντας ότι: «Μπορούμε και θα τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά χωρίς περιττό ενθουσιασμό και αγανάκτηση».
Η τακτική που ακολουθεί η Ευρώπη, δείχνει πως θέλει να διατηρήσει τους οικονομικούς δεσμούς που έχει με τις ΗΠΑ. Σε ότι αφορά το εμπορικό ισοζύγιο ΕΕ – ΗΠΑ, για το έτος 2023, παρατηρείται πλεόνασμα στο εμπόριο αγαθών και έλλειμμα στον τομέα των υπηρεσιών.
Σημειώνεται δε πως για το έτος 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγαγε αγαθά αξίας άνω των 502 δισ. ευρώ (522 δισ. δολάρια) στις ΗΠΑ, ενώ εισήγαγε ποσότητες άνω των 340 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να έχει πλεόνασμα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το τελεσίγραφο του Τραμπ στον Πούτιν
Αν η Μόσχα δεν καταλήξει «τώρα» σε συμφωνία για την Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα έχει άλλη επιλογή από «την επιβολή υψηλών φόρων, δασμών και κυρώσεων σε ό,τι πουλάει η Ρωσία στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες», που συμμετέχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Απάντηση στο τελεσίγραφο του Αμερικανού προέδρου έδωσε ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, λέγοντας πως το Κρεμλίνο δεν έχει κατανοήσει πώς αντιλαμβάνεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ μια «συμφωνία» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο ίδιος υπογράμμισε δε ότι «Δεν πρόκειται απλώς για τον τερματισμό του πολέμου», ενώ συμπλήρωσε ότι «Προέχει πρωτίστως η αντιμετώπιση των αιτίων της ουκρανικής κρίσης».
Εν συνεχεία, ο ρώσος διπλωμάτης δήλωσε: «Πρέπει να δούμε πώς αντιλαμβάνεται ο Τραμπ αυτήν τη “συμφωνία”. Δεν είναι υπεύθυνος για όσα έχουν κάνει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία από το 2014, καθιστώντας την “αντιρωσική” και προετοιμάζοντας τον πόλεμο εναντίον μας, αλλά είναι στο χέρι του να σταματήσει αυτήν την κακόβουλη πολιτική».
Γιατί ο Τραμπ θέλει να επιβάλλει δασμούς
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το σχέδιο του Τραμπ είναι να επιβάλλει δασμούς σε Ευρώπη και Κίνα προκειμένου να χρησιμοποιήσει τα έσοδα αυτά ως αντιστάθμισμα για τις φορολογικές περικοπές που έχει εξαγγείλει.
Παρόλα αυτά, το Κογκρέσο μπορεί να «φρενάρει» την επιβολή υψηλότερων φορολογικών δασμών. Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Ραλφ Νόρμαν, δήλωσε στο Reuters ότι οποιαδήποτε προσπάθεια του Τραμπ να περάσει τους δασμούς από το Κογκρέσο θα είναι δύσκολη.
«Είναι τεχνικά, μαθηματικά δυνατό να βρεθεί κάποια άλλη δασμολογική πολιτική που θα αντισταθμίζει τις φορολογικές περικοπές του Τραμπ, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να έχουν τις ψήφους για να το κάνουν αυτό», δήλωσε ο Μπόμπι Κόγκαν, ανώτερος διευθυντής ομοσπονδιακής δημοσιονομικής πολιτικής στο αριστερόστροφο Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο.
Ερωτηθείς πόσο σοβαρά εξετάζουν οι Ρεπουμπλικάνοι τα έσοδα από δασμούς ως αντιστάθμισμα για την ατζέντα του Τραμπ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Στιβ Σκαλίσι δήλωσε στο Reuters: «Ο Τραμπ υπαινίχθηκε την επιβολή δασμών, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη λεπτομέρειες.».