Πώς το τηλεφώνημα Τραμπ – Πούτιν αλλάζει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη
![](https://kontasas.gr/wp-content/uploads/2025/01/45bbc5d1-AP25015601620447-og-780x470.jpg)
Το πώς η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν θα επηρεάσει τις σχέσεις Ουάσιγκτον και Ευρώπης εξετάζει το CNNi σε ανάλυσή του.
Η συγκεκριμένη ανάλυση εξετάζει την προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών και τις επιπλοκές της στις ευρωατλαντικές σχέσεις, εστιάζοντας σε δύο εξελίξεις.
Πρώτον, στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών και τη συμφωνία αμφότερων των πλευρών στην ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το ίδιο δημοσίευμα τονίζει πως η αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών θα εκφραστεί σε διπλωματικό επίπεδο με την ανταλλαγή προεδρικών επισκέψεων.
Δεύτερον, στην δήλωση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού του, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, όπου ο ίδιος τόνισε ότι «η Ευρώπη είναι αυτή που πρέπει να επενδύσει τα περισσότερα στην άμυνά της».
«Πρώτα η Αμερική»
Πρόκειται για εξελίξεις – ορόσημο σύμφωνα με το άρθρο, αφού υπογραμμίζουν την ιδεολογία του Τραμπ που συνοψίζεται στο ρητό «Πρώτα η Αμερική» και την τάση του Αμερικανού προέδρου να εξετάζει κάθε ζήτημα ή συμμαχία ως πρόταση μεταφρασμένη σε οικονομικούς όρους.
Υπογραμμίζει επίσης την ελευθερία του από αυτό που θεωρεί «βαθύ κράτος» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και έχει κατά τον ίδιο αναφορά στη παγιωμένη «μυθολογία» για την εξωτερική πολιτική της Δύσης, και οι οποίοι ο Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει ότι στάθηκαν εμπόδιο στην πρώτη του θητεία.
«Αν και ο Χέγκσεθ δεσμεύτηκε εκ νέου για την πίστη της Ουάσιγκτον στο ΝΑΤΟ, κάτι θεμελιώδες έχει αλλάξε» επισημαίνεται στο άρθρο. Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ είπε στην προεκλογική του εκστρατεία ότι μπορεί να μην υπερασπιστεί τα μέλη της ευρωατλαντικής συμμαχίας που δεν έχουν επενδύσει αρκετά στην άμυνα.
Η εξωτερική πολιτική του Αμερικανού προέδρου επιστρέφει στο σκεπτικό που φαίνεται να χρησιμοποιούν όσοι ένοικοι του Λευκού Οίκου δείχνουν επιφυλακτικοί για τις εμπλοκές των ΗΠΑ στο εξωτερικό. «Έχουμε ένα μικρό πράγμα που ονομάζεται ωκεανός στο ενδιάμεσο» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε δήλωσή του την Τετάρτη (12/02).
Το μήνυμα των ΗΠΑ για την Ουκρανία που η Ευρώπη δεν ήθελε να ακούσει
Ο Τραμπ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία θα ξεκινήσουν «αμέσως» μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία του με τον Πούτιν.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν συμπεριλήφθηκε στις πρόσφατες συζητήσεις, σε ένα ανησυχητικό σημάδι για την κυβέρνηση στο Κίεβο. Ο Ζελένσκι ήταν στο επίκεντρο όλων όσων έκανε η κυβέρνηση Μπάιντεν στον πόλεμο. Ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Ζελένσκι αργότερα την Τετάρτη, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος ήδη τροφοδοτεί τους φόβους ότι προετοιμάζονται εξελίξεις θετικές προς τη Ρωσία.
Ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο εάν η Ουκρανία θα ήταν ισότιμος εταίρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Τραμπ απάντησε: «Είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση» και πρόσθεσε, «είπα ότι δεν ήταν ένας πόλεμος καλός για εμάς».
Όσα είπε ο Χέγκσεθ σηματοδοτούν και αυτά πλήρη αλλαγή πλεύσης σε σχέση με την στάση της Ουάσιγκτον. Ο ίδιος παρέθεσε τα σημεία εκκίνησης των ΗΠΑ για τη διαπραγμάτευση: ότι η Ουκρανία δεν μπορούσε να επιστρέψει στα προ του 2014 σύνορά της πριν από την εισβολή στην Κριμαία, ότι δεν θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα έπαιζαν κανέναν ρόλο σε καμία δύναμη ασφαλείας που έχει σκοπό να εγγυηθεί την ενδεχόμενη ειρήνη.
Συμπλήρωσε επίσης πως οποιαδήποτε ειρηνευτική δύναμη δεν θα καλύπτεται από τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας του ΝΑΤΟ, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγγυώνται την ασφάλεια τους σε περίπτωση σύγκρουσης με τις δυνάμεις της Μόσχας.
Το γεγονός θεωρείται κομβικό για το πόσο διατεθειμένες είναι πια οι ΗΠΑ να στηρίξουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Σημειώνεται ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήταν επίσης επιφυλακτικός σχετικά με το ότι η Ουκρανία θα πάρει μια πορεία προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, φοβούμενος μια σύγκρουση με την πυρηνικά οπλισμένη Ρωσία που θα μπορούσε να μετατραπεί στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και η επιμονή του Τραμπ ότι οι Ευρωπαίοι ειρηνευτές δεν θα έχουν σχέση με το ΝΑΤΟ θεωρείται ως μια παρόμοια κίνηση επιφυλακτικότητας από πολλούς παρατηρητές.
«Ως έχει, ο Τραμπ φαίνεται να μην έχει αντίρρηση να διατηρήσει η Ρωσία τα λάφυρα της απρόκλητης εισβολής της» επισημαίνεται στο ίδιο κείμενο. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη – καθώς όπως η Ρωσία, η Αμερική έχει τώρα έναν πρόεδρο που πιστεύει ότι οι μεγάλες δυνάμεις δικαιούνται κάποιου είδους επεκτατισμό στις περιφερειακές σφαίρες επιρροής τους. «Ωστόσο, μια επιβράβευση της Ρωσίας με μια τέτοιου είδους ευνοϊκή διευθέτηση θα δημιουργούσε ένα καταστροφικό προηγούμενο» επισημαίνεται στην ανάλυση.
Διχάζει η απαίτηση Τραμπ για αύξηση αμυντικών δαπανών στο 5%
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει οι χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, αναφέροντας τον στόχο του 5% του ΑΕΠ.
Στην Ευρώπη υπάρχει συναίνεση για την ανάγκη αύξησης των στρατιωτικών δαπανών αλλά το όριο του 5% θεωρείται μη ρεαλιστικό. Το μερίδιο που αφιερώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις αμυντικές δαπάνες κυμαίνεται γύρω στο 3%.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να δαπανούν περισσότερα από αυτά που ήταν έτοιμη να δαπανήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία ιστορικά επένδυσε ελλιπώς στις ικανότητες του στρατού μας», δήλωσε στη Γερμανία ο επικεφαλής του Πενταγώνου.
Ο υπουργός Άμυνας θα μεταβεί αυτήν την εβδομάδα στην Πολωνία, η οποία ανέλαβε στην αρχή της χρονιάς την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και προβλέπει να αφιερώσει το 4,7% του ΑΕΠ της στην άμυνα το 2025.
Ο Πιτ Χέγκσεθ επανέλαβε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα ήθελε να επιτύχει μια «γρήγορη ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία».
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με ενδεχόμενη ανάπτυξη Αμερικανών στρατιωτών σε αυτήν τη χώρα, απάντησε: «δεν θα στείλουμε αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία».
Χαρακτήρισε επανειλημμένα την Κίνα ως μείζονα απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι «προθέσεις του Πεκίνου είναι κακόβουλες» και η Ουάσινγκτον θα πρέπει να εστιάσει στις κινεζικές «φιλοδοξίες» στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, δήλωσε. Ωστόσο, τόνισε: «Δεν θέλουμε σύγκρουση με την Κίνα».