Κόσμος

Σε έρευνα για τους ασυνόδευτους ανήλικους το δημοσιογραφικό βραβείο Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια

Το βραβείο “Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια” για τη δημοσιογραφία απονεμήθηκε χθες, Τετάρτη, στο ολλανδικό πρόγραμμα “Lost in Europe” που διεξάγει έρευνα για τους ασυνόδευτους ανήλικους που ‘εξαφανίζονται” με την άφιξή τους στην Ευρώπη.

Περίπου είκοσι ερευνητές δημοσιογράφοι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ολλανδία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Βρετανία, συμμετέχουν στο δημοσιογραφικό πρότζεκτ “Lost in Europe” (“Χαμένοι στην Ευρώπη”).

Τι αποκάλυψε η έρευνα

Η πιο πρόσφατη έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε στις 30 Απριλίου 2024, αποκάλυψε ότι περισσότερα από 50.000 ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες εξαφανίστηκαν μετά την άφιξή τους στην Ευρώπη μεταξύ του 2021 και του 2023, ένας αριθμός που μπορεί να είναι στην πραγματικότητα ακόμη μεγαλύτερος.

«Στις 27 ευρωπαϊκές χώρες, από τις οποίες ζητήσαμε στοιχεία, συν τη Μολδαβία, τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία, μόνο 20 απάντησαν στα αιτήματά μας, και μόνο 13 χώρες έδωσαν στοιχεία. Σημαντικές χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία δεν απάντησαν καν ορθά», δήλωσε η Τζίσι βαν Χάρεν παραλαμβάνοντας το βραβείο εκ μέρους της δημοσιογραφικής ομάδας.

Υπενθύμισε πως «οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπεύθυνες γα αυτά τα παιδιά».

«Έχουμε ακόμη ένα κίνητρο»

Μεταξύ αυτών των νεαρών μεταναστών, ορισμένοι μπορεί να έχουν πέσει στα χέρια διακινητών ανθρώπων, να εξαναγκάζονται σε επαιτεία ή στην πορνεία.

«Με αυτό το βραβείο, έχουμε ακόμη ένα κίνητρο προκειμένου να συνεχίσουμε να ερευνάμε για την τύχη και την εκμετάλλευση χιλιάδων παιδιών μεταναστών που έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη», δήλωσε η Τζίσι βαν Χάρεν.

Το όνομα των φετινών νικητών του βραβείου “Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια” ανακοινώθηκε στη διάρκεια τελετής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Σταύρο Μαλιχούδη, εκπρόσωπο των τιμηθέντων με το βραβείο αυτό το 2023, της ελληνικής ομάδας ερευνητικής δημοσιογραφίας Solomon, του οργανισμού Forensis και του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου StrgF/ARD. Είχαν τιμηθεί για την έρευνά τους σχετικά με το ναυάγιο ενός σκάφους στο οποίο επέβαιναν μετανάστες ανοικτά της Πύλου, στη Μεσόγειο, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Πότε απονεμήθηκε για πρώτη φορά

Το βραβείο Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια για τη δημοσιογραφία, που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 2021 και θεσπίστηκε προς τιμήν της Μαλτέζας δημοσιογράφου κατά της διαφθοράς που δολοφονήθηκε σε ηλικία 53 ετών, στις 16 Οκτωβρίου 2017, όταν εξερράγη το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό της.

Απονέμεται από κριτική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Τύπου και της κοινωνίας των πολιτών από τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 20.000 ευρώ. Απονέμεται κάθε χρόνο σε ημερομηνία κοντινή στην επετείο της δολοφονίας της.

Είναι ανοικτό σε δημοσιογράφους που πρόβαλαν ένα θέμα σε μία από τις 27 χωρες-μέλη της ΕΕ και έχει σκοπό να τιμήσει μια «εξαιρετική δημοσιογραφία που προωθεί και υπερασπίζεται τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ: την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα του Ανθρώπου».




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button