πολιτική

Σε ελληνικά χέρια η εν πλω διοίκηση της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ»

Με την ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα να μετρά πλέον 8 μήνες για την προστασία των εμπορικών πλοίων που βρίσκονται στο στόχαστρο των ανταρτών Χούθι, η εν πλω διοίκηση περνά σε ελληνικά χέρια.

Η επιχείρηση, η οποία σημαίνει «προστασία» διασφαλίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας ενισχύοντας ταυτόχρονα τον διεθνή της ρόλο. Παράλληλα συμβάλλει με την αμυντική της διάσταση στην ελευθερία της ναυσιπλοϊας στη θαλάσσια ασφάλεια, προστατεύοντας από επιθέσεις σε αέρα και θάλασσα την εμπορική ναυτιλιακή κίνηση που διέρχεται από την περιοχή των επιχειρήσεων.

Το επιχειρησιακό στρατηγείο της επιχείρησης βρίσκεται στη Λάρισα με διοικητή τον υποναύαρχο Βασίλη Γρυπάρη. Είναι επικεντρωμένο στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, ενώ βρίσκεται σε επαγρύπνηση παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

Επίσκεψη Δένδια στη Φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» στο Τζιμπουτί

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, αναμένεται να επισκεφθεί στις αρχές Νοεμβρίου την ελληνική φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ που επιχειρεί στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ναυτικής αρμάδας και αναμένεται να ενημερωθεί από τον κυβερνήτη της σχετικώς με την αποστολή της.

Υπενθυμίζεται πώς τον περασμένο Ιούλιο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε επισκεφθεί την Φρεγάτα «Ψαρά» σε λιμένα στο Τζιμπουτί μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Δένδιας θα παραστεί στην τελετή παραλαβής καθηκόντων της εν πλω διοίκησης της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» από τον Έλληνα αρχιπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πιτυκάκη επί του ιταλικού αντιτορπιλικού «ANDREA DORIA».

Ο Έλληνας αρχιπλοίαρχος που αναλαμβάνει την εν πλω διοίκηση

Σύμφωνα με πληροφορίες ο έμπειρος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Έ, αρχιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πιτυκάκης αναμένεται να αναλάβει την εν ΠΛΩ διοίκηση της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ».

Η θητεία του θα είναι τρίμηνη και το επιτελείο θα αποτελείται από αξιωματικούς των χωρών που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα.

Μεταξύ άλλων, έχει υπηρετήσει ως διοικητής στο Σχολείο Διοίκησης και Επιτελών Ναυτικού (ΣΔΙΕΠΝ), Σχολείο το οποίο έχει σχεδιαστεί κατάλληλα ώστε να βοηθήσει τους σπουδαστές (Μαχίμους, Μηχανικούς και Οικονομικούς Αξιωματικούς βαθμού Υποπλοιάρχου) να αναπτύξουν συγκεκριμένες δεξιότητες, γνώσεις και στάσεις που είναι απαραίτητες για να εκτελέσουν αποτελεσματικά τα επιτελικά και διοικητικά καθήκοντα που θα τους ανατεθούν στο υπόλοιπο της σταδιοδρομίας τους.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button