Στέγαση και εργασία: Δωρεάν στέγη και επιδότηση μισθού και εισφορών σε ευάλωτους – Όλη η ΚΥΑ
Με αυξημένο προϋπολογισμό κατά 5 εκατ. ευρώ και κάλυψη νέων δαπανών για τους δικαιούχους, ξεκινά το ανανεωμένο πρόγραμμα «Στέγαση και εργασία για τους αστέγους».
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, λαμβάνοντας υπόψιν της, την εκτίναξη του κόστους στέγασης και τη δυσκολία εύρεσης κατοικιών, προχώρησε στην αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος από τα 10 στα 15 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2024-2025, προκειμένου να αυξηθεί και ο αριθμός των ωφελούμενων νοικοκυριών από 550 σε 700.
Κατ΄επέκταση, αυξήθηκαν και οι προβλεπόμενες δαπάνες ενοικίου αναλογικά με τον αριθμό των μελών του ωφελούμενου νοικοκυριού, κατά 50 ευρώ και εντάχθηκαν δυο νέες κατηγορίες ωφελούμενων:
- οικογένειες και άτομα που ζουν σε παραχωρημένη οικία από το δημόσιο
- οικογένειες και άτομα που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης.
Η σχετική ΚΥΑ με τους όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης του προγράμματος δημοσιεύτηκε χθες, με αρμόδιο φορέα υλοποίησης τον ΟΠΕΚΑ.
«Το κράτος μπορεί να πληρώσει το ενοίκιο για 3 χρόνια, την ανακαίνιση σπιτιού, μια πιθανή μετακόμιση, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και να βρει δουλειά σε αυτό το άτομο που αξιοποιεί το πρόγραμμα “Στέγαση και Εργασία” για έναν χρόνο, πληρώνοντας το βασικό μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου», ανέφερε πρόσφατα η Σοφία Ζαχαράκη.
Πιο συγκεκριμένα και ανάλογα με τη σύνθεση του εκάστοτε νοικοκυριού, το πρόγραμμα επιδοτεί το ενοίκιο των δικαιούχων (από 300 έως 400 ευρώ) για 24 μήνες με δυνατότητα λήψης για επιπλέον 1+1 χρόνια σε πρώην ωφελούμενους , τις δαπάνες οικοσκευής (από 1.200 έως 1.500 ευρώ), τις δαπάνες υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και κοινοχρήστων (από 1.200 έως 1.500 ευρώ), τις δαπάνες επισκευής φθορών και έκδοσης πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης (από 900 έως 1.200 ευρώ), ακόμη και τις δαπάνες ψυχαγωγίας έως του ποσού των 30 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και έως 50 ευρώ για νοικοκυριά δύο ατόμων και άνω.
Παράλληλα επιδοτεί τον μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη στην περίπτωση που ο ωφελούμενος προσληφθεί ως μισθωτός, ενώ κονδύλι 1.000 ευρώ προβλέπεται για την απόκτησης αδειών άσκησης επαγγέλματος, απόκτησης διπλώματος οδήγησης, εκμάθησης και πιστοποίησης γνώσης ελληνικής ή αγγλικής γλώσσας, Η/Υ κλπ.
Τέλος αν ο ωφελούμενος θέλει να δημιουργήσει αγροτική ή κτηνοτροφική μονάδα, επιδοτούνται ασφαλιστικές εισφορές για ένα χρόνο, ενοίκιο επαγγελματικού χώρου, αγορά εξοπλισμού και λειτουργικές δαπάνες συνολικού ύψους 8.000 ευρώ.
Ποιους αφορά
Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι εξής κατηγορίες πολιτών:
- Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Μεταβατικής Φιλοξενίας Αστέγων και Υπνωτήρια,
- Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων ως άστεγοι που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα ή σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης. Επισφαλείς συνθήκες στέγασης συνιστούν ιδίως, η διαμονή υπό απειλή έξωσης, η διαμονή σε καθεστώς παράτυπης ενοικίασης ή παραχώρησης, η διαμονή στην οικογενειακή εστία υπό την απειλή βίας ή αναγκαστικής απομάκρυνσης, η προσωρινή διαμονή σε συγγενείς ή φίλους από ανάγκη ευάλωτων οικογενειών και ατόμων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τυπολογία για την έλλειψη στέγης και τον αποκλεισμό από την
κατοικία (ETHOS), - Γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία,
- Άτομα που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Προσωρινής Φιλοξενίας Μονάδων Κοινωνικής Επανένταξης Πιστοποιημένων Θεραπευτικών Προγραμμάτων Εξαρτημένων Ατόμων Φορέων του ν. 4139/2013 (Α΄ 74) και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία,
- Οικογένειες και άτομα που διαβιούν σε δωρεάν παραχωρημένη οικία από φορέα Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτή ορίζεται στην περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014.
Στόχος του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί σε 60 Δήμους της χώρας.
Παράλληλα, έχει προβλεφθεί η συμμετοχή φορέων του Υπουργείου Υγείας που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη,
αντιμετώπιση, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη των εξαρτώμενων ατόμων από ναρκωτικά, αλκοόλ, τυχερά παίγνια και κάθε άλλου είδους εξαρτήσεις (ΟΚΑΝΑ ΚΕΘΕΑ).
Στόχος είναι η ένταξη σε επιδοτούμενη εργασία και κατάρτιση του 40% των ενηλίκων ωφελούμενων (με υποχρεωτικό κατώτατο δείκτη για τους φορείς υλοποίησης το 30%).
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τους ακόλουθους πυλώνες ενεργειών:
1. Επιδότηση ενοικίου για διάστημα είκοσι τεσσάρων (24) μηνών, καθώς και κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και λοιπές λειτουργικές ανάγκες του νοικοκυριού.
2. Υπηρεσίες ενεργοποίησης, κατάρτισης και προώθησης στην εργασία που περιλαμβάνουν:
- Επιδότηση εργασίας σε επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα της χώρας για διάστημα έως δώδεκα (12) μήνες.
- Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη για διάστημα έως δώδεκα (12) μήνες μετά την ολοκλήρωση της επιδότησης εργασίας της περ. α΄.
- Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη για διάστημα έως δώδεκα (12) μήνες για νέες θέσεις εργασίας.
- Επιδότηση για τη δημιουργία επιχείρησης ή τη δυνατότητα αυτοαπασχόλησης ή τη δημιουργία αγροτικής ή κτηνοτροφικής μονάδας. Για τη λήψη της επιδότησης, απαιτείται η υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου και έγκριση αυτού από την Διαχειριστική Αρχή.
- Επιδότηση για απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων.
- Ένταξη, κατόπιν υποβολής αίτησης, σε διαθέσιμα προγράμματα συμβουλευτικής, κατάρτισης, εκπαίδευσης και απασχόλησης/ προώθησης στην εργασία από την ΔΥΠΑ.
- Ένταξη, κατόπιν υποβολής αίτησης, σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.
3. Παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν, ιδίως:
Υποστήριξη στη διαδικασία εύρεσης στέγης και εργασίας.
Ατομικές και ομαδικές συνεδρίες συμβουλευτικής.
Συμμετοχή σε δράσεις ενεργοποίησης του Δικαιούχου ή συντονιστή Δικαιούχου και του Διαχειριστή Φορέα, ιδίως, δράσεις αγωγής υγείας και διατροφής, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητισμού, εθελοντισμού.
Διασύνδεση και υποστήριξη του ωφελούμενου στη διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων για κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες και τα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων, την ΔΥΠΑ και άλλες κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες, με στόχο, ιδίως:
- Την εγγραφή των ικανών προς εργασία ανέργων στη ΔΥΠΑ,
- Την ένταξη σε διαθέσιμα προγράμματα συμβουλευτικής, κατάρτισης, εκπαίδευσης και απασχόλησης/ προώθησης στην εργασία από την ΔΥΠΑ,
- Την εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων των Κέντρων Κοινότητας,
- Την κατάθεση αίτησης για λήψη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις. Οι ικανοί προς εργασία ωφελούμενοι του προγράμματος, που είναι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ και δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, δικαιούνται να λάβουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κατά παρέκκλιση της παρ. 1 του άρθρου 3 και της παρ. 1 του άρθρου 7 της υπό στοιχεία Δ13/οικ./53923/23-7-2021 (Β΄3359) κοινής υπουργικής απόφασης,
- Την κατάθεση αίτησης για λήψη άλλων κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών κατά περίπτωση, εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις,
- Την εγγραφή των ανηλίκων στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
Την μεταπαρακολούθηση της στεγαστικής και εργασιακής κατάστασης των ωφελούμενων για διάστημα τουλάχιστον ενός (1) έτους μετά την ολοκλήρωση των παροχών του προγράμματος.