Κόσμος

Στα πρόθυρα καταστροφικού πολέμου: Η «απογυμνωμένη» Χεζμπολάχ και οι κινήσεις του Ισραήλ

«Πάρτε τα κινητά από εδώ» ουρλιάζει τρομαγμένη μια γυναίκα.

Μαύρες ώρες για την Χεζμπολάχ…

Ισραηλινά αεροσάφη στόχευσαν το κτήριο όπου είχαν συγκεντρωθεί υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 45 άνθρωποι -μεταξύ των οποίων και γυναίκες και παιδιά.

Νεκροί έπεσαν και 16 μαχητές της Χεζμπολάχ ενώ έχει επιβεβαιωθεί ότι ανάμεσα στα θύματα είναι και το ηγετικό στέλεχος Ιμπραχίμ Ακίλ αλλά και ο διοικητής Ahmad Wehbe.

Υποστηρικτές της Χεζμπολάχ περπατούν πίσω από τα φέρετρα των Ιμπραχίμ Ακίλ και Μαχμούντ Χαμάς μετά από την επίθεση στη Βηρυτό (AP Photo/Bilal Hussein)

Μόλις μερικές ημέρες νωρίτερα, δεκάδες ασύρματοι μελών της λιβανικής οργάνωσης εξερράγησαν ταυτόχρονα ενώ είχε προηγηθεί μια πρωτοφανής επίθεση με βομβητές.

Από την περασμένη Τρίτη έχουν σκοτωθεί συνολικά 80 άνθρωποι σε επιθέσεις, οι περισσότεροι εκ των οποίων μέλη της Χεζμπολάχ.

Δεν έλειψαν όμως και οι παράλληλες απώλειες.

Σήμερα, η οργάνωση μετράει τις πληγές της ενώ φαίνεται πως προβληματίζεται και ιδιαίτερα για την διείσδυση ισραηλινών πρακτόρων στους κόλπους της.

Εκεί άλλωστε αποδίδουν τα πλήγματα της περασμένης εβδομάδας πηγές ασφαλείας του Λιβάνου.

Σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο, ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου Μπασσάμ Μάβλαβι δήλωσε ότι η χώρα «βρίσκεται στη δίνη ισραηλινής “εισβολής”» και υποσχέθηκε πως θα ξεκινήσουν εξονυχιστικοί έλεγχοι σε ξένους, ξενοδοχεία αλλά και καμπ Σύρων.

Το Ισραήλ κατάφερε να εντοπίσει τη Χεζμπολάχ στο κρησφύγετό της και να επιτεθεί ταυτόχρονα σε στρατιώτες και ηγεσία.

Αποδυναμωμένη και «απογυμνωμένη» στρατιωτικά, η Χεζμπολάχ είναι πλέον στη πιο δυσμενή θέση που έχει βρεθεί ποτέ κατά τη διάρκεια της διαμάχης της με το Ισραήλ.

Το περασμένο διάστημα ήλπιζε ότι οι μικρής κλίμακας επιθέσεις της στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου θα βοηθούσαν τους Παλαιστίνιους και θα τους έδιναν ένα ακόμη διαπραγματευτικό «χαρτί», ωστόσο μετά από τα τελευταία γεγονότα, το ενδεχόμενο μιας εκεχειρίας στη Γάζα φαντάζει ακόμη πιο μακρινό.

Οι μικροεπιθέσεις αυτές αντιμετωπίστηκαν από ισραηλινής πλευράς αποφασιστικά και σκληρά, αιφνιδιάζοντας -όπως όλα δείχνουν- την ηγεσία της οργάνωσης.

Ο νούμερο δύο της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ κήρυξε «νέο κεφάλαιο» στη σύγκρουση και έκανε λόγο για «μάχη άνευ ορίων».

Η «απάντηση» της Χεζμπολάχ το πρωί της Κυριακής ήταν η πιο σθεναρή από τον περασμένο Οκτώβριο.

Η ομάδα ανακοίνωσε ότι έβαλε στο στόχαστρο την αεροπορική βάση Ramat David στην νοτιοανατολική Χάιφα, ωστόσο η ισραηλινή πλευρά δεν έχει επιβεβαιώσει εάν επλήγησαν στρατηγικής σημασίας στόχοι στην περιοχή.

Η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε, επίσης, ότι χρησιμοποίησε νέους πυραύλους Fadi-1 και Fadi-2.

Αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας εάν επιβεβαιωθεί, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που η Χεζμπολάχ πραγματοποιεί τέτοιο πλήγμα με το οπλοστάσιό της.

Όπως γράφει σε ανάλυσή του το CNNi, η ομάδα ελπίζει ότι η επίθεση αυτή θα τρομάξει το Ισραήλ και θα κάνει την κυβέρνηση να… ξανασκεφτεί μια ένοπλη σύγκρουση μαζί της.

Το μόνο που μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι ότι οι άγραφοι κανόνες μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ θα πρέπει να ξαναγραφούν.

Μέχρι πριν από μερικούς μήνες, οι ειδικοί πίστευαν ότι μια ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό θα είχε άμεση απάντηση και μάλιστα θα έμπαινε στο στόχαστρο μεγάλη ισραηλινή πόλη.

Τον Ιανουάριο όμως, όταν σκοτώθηκε ένας ηγέτης στης Χαμάς στη Βηρυτό, δεν υπήρξε αποφασιστική απάντηση.

Έκτοτε, το Ισραήλ έχει επιτεθεί σε πέντε στόχους της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό.

Μερικές ώρες πριν από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή την Παρασκευή, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα χαρακτήρισε τα χτυπήματα στις ασύρματες συσκευές «άνευ προηγουμένου» και ιδιαίτερα σοβαρά.

Η ομάδα είχε χάσει αυτή τη μάχη αλλά όχι τον πόλεμο, φέρεται να είπε.

Οι υποστηρικτές της Χεζμπολάχ προσπαθούν να προβάλουν γενναίο πρόσωπο.

«Ο πόλεμος είναι αγώνας πυγμαχίας. Μια μέρα κερδίζεις, μια άλλη χάνεις», είπε ο Χουσεΐν, παρευρισκόμενος στην κηδεία τριών μαχητών της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν στην απεργία της Παρασκευής.

«Είμαστε ισχυροί στην πίστη μας… Είμαστε όλοι έτοιμοι να χύσουμε αίμα για τον Νασράλα».

Weakened and infiltrated, Hezbollah vows ‘battle without limits’ against Israel, byTamara Qiblawi




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button