Κόσμος

Στους John Hopfield και Geoffrey Hinton το Νόμπελ Φυσικής για τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα

Στους John J. Hopfield και Geoffrey E. Hinton «για τις θεμελιώδεις ανακαλύψεις και εφευρέσεις που επιτρέπουν τη μηχανική μάθηση με τεχνητά νευρωνικά δίκτυα» απενεμήθη το φετινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής

O John J. Hopfield είναι Αμερικανός και Geoffrey E. Hinton Βρετανός.

Θα ακολουθήσουν τα Νόμπελ για τη χημεία, την οικονομία, τη λογοτεχνία και την ειρήνη.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής

Σε ανακοίνωση της η ακαδημία Νόμπελ παρέθεσε το σκεπτικό της βράβευσης:

«Η μάθηση είναι μια συναρπαστική ικανότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου. Μπορούμε να αναγνωρίζουμε εικόνες και ομιλία και να τις συνδέουμε με αναμνήσεις και εμπειρίες του παρελθόντος. Δισεκατομμύρια νευρώνες συνδεδεμένοι μεταξύ τους μας δίνουν μοναδικές γνωστικές ικανότητες. Τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα είναι εμπνευσμένα από αυτό το δίκτυο νευρώνων στον εγκέφαλό μας».

«Οι φετινοί κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ Φυσικής, John Hopfield και Geoffrey Hinton, χρησιμοποίησαν θεμελιώδεις έννοιες της στατιστικής φυσικής για να σχεδιάσουν τεχνητά νευρωνικά δίκτυα που λειτουργούν ως συνειρμικές μνήμες και βρίσκουν μοτίβα σε μεγάλα σύνολα δεδομένων. Αυτά τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα έχουν χρησιμοποιηθεί για να προωθήσουν την έρευνα σε διάφορα θέματα φυσικής, όπως η σωματιδιακή φυσική, η επιστήμη των υλικών και η αστροφυσική. Έχουν επίσης γίνει μέρος της καθημερινής μας ζωής, για παράδειγμα, στην αναγνώριση προσώπου και στη μετάφραση γλωσσών».

«Οι ανακαλύψεις και οι εφευρέσεις των βραβευθέντων αποτελούν τα δομικά στοιχεία της μηχανικής μάθησης που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να λαμβάνουν ταχύτερες και πιο αξιόπιστες αποφάσεις, για παράδειγμα, κατά τη διάγνωση ιατρικών παθήσεων. Ωστόσο, ενώ η μηχανική μάθηση έχει τεράστια οφέλη, η ταχεία ανάπτυξή της έχει επίσης εγείρει ανησυχίες για το μέλλον μας. Συλλογικά, οι άνθρωποι φέρουν την ευθύνη για τη χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας με ασφαλή και δεοντολογικό τρόπο για το μεγαλύτερο όφελος της ανθρωπότητας».

Όλοι οι Nομπελίστες θα παραλάβουν τα βραβεία τους σε μια τελετή απονομής στη Σουηδία τον Δεκέμβριο.

Τα βραβεία Νόμπελ θεσμοθετήθηκαν από τον Σουηδό εφευρέτη Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος πέθανε το 1896. Συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο ύψους 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, ή σχεδόν 976.000 ευρώ.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button