Κόσμος

Συμφωνία ανακωχής για την Ουκρανία προτείνει ο Μακρόν – Τι ζητάει από τον Τραμπ για Ευρώπη και Ρωσία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε χθες Δευτέρα (25/02) ότι θα μπορούσε να συναφθεί συμφωνία «ανακωχής» στην Ουκρανία εντός των «προσεχών εβδομάδων», ακριβώς τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου που προκάλεσε η ρωσική εισβολή και την ώρα που οι διεργασίες για την επίτευξη ειρήνευσης εντείνονται σε επίπεδο ΟΗΕ και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται σε όλομ δυσμενέστερη θέση.

«Το σχήμα θα έπρεπε να είναι το ακόλουθο: διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία κι ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ουκρανία», εισηγήθηκε ακόμη ο κ. Μακρόν στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο ίδιος εξήρε επίσης την αναγγελία του Ρεπουμπλικάνου ενοίκου του Λευκού Οίκου περί πιθανής προσεχούς συνάντησής του με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον.

Προτεραιότητα η ανακωχή για τον Γάλλο πρόεδρο

«Χρειάζεται καταρχήν ανακωχή. Θεωρώ πως θα μπορούσε να συμφωνηθεί τις προσεχείς εβδομάδες», είπε ο κ. Μακρόν, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει συζητήσει για τον πόλεμο με σχεδόν όλους τους ευρωπαίους ηγέτες.

«Εάν δεν τηρηθεί, αυτή θα είναι η καλύτερη απόδειξη πως η Ρωσία δεν είναι σοβαρή», υποστήριξε ο Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Aμερικανό ομόλογό του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, που ήταν αφιερωμένη κατά κύριο λόγο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος παρότρυνε εξάλλου τις ΗΠΑ να φανούν αλληλέγγυες προς την Ευρώπη σε περίπτωση τερματισμού των μαχών στην Ουκρανία. Διαβεβαίωσε πως στις επαφές που διεξήγαγε με 30 ευρωπαίους ηγέτες και συμμάχους, πολλοί από τους συνομιλητές του δήλωσαν ανοικτοί σε ειρηνευτική συμφωνία.

«Αν δεχόμασταν επίθεση, ας φανταστούμε για μια στιγμή πως η Ρωσία θα παραβιάσει αυτή τη συμφωνία. Τι θα γίνει; Έχουμε ανάγκη αυτό το μήνυμα αλληλεγγύης από τις ΗΠΑ», επέμεινε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Παρά τις εμφανείς στην παγκόσμια διπλωματική κοινότητα διαστάσεις απόψεων μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, που παραμένουν, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε «πεπεισμένος πως υπάρχει δρόμος» με τον Ντόναλντ Τραμπ για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο δείχνει την πόρτα της εξόδου στον Ζελένσκι

Στο μεταξύ, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας απέρριψε το βράδυ της Δευτέρας, απόφαση που επαναβεβαίωνε τη νομιμοποίηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη διαπραγματευτική θέση του τελευταίου.

Σε ειδική προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση της ουκρανικής εθνικής αντιπροσωπείας, ή Βέρχοβνα Ράντα, για την τρίτη επέτειο της εισβολής του στρατού της Ρωσίας, το κείμενο ψηφίστηκε από 218 μέλη του σώματος, έλαβε 8 ψήφους λιγότερες από τις 226 που απαιτούνταν για να εγκριθεί.

Το κείμενο ανέφερε πως η Βέρχοβνα Ράντα «υπενθυμίζει για ακόμη μια φορά ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξελέγη σε ελεύθερες, διαφανείς, δημοκρατικές εκλογές» και «η εντολή του δεν αμφισβητείται από τον ουκρανικό λαό», ούτε από το κοινοβούλιο. Παρέπεμπε ακόμη στο άρθρο 108 του ουκρανικού Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο ο αρχηγός του κράτους συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του ωσότου αναλάβει εκλεγμένος διάδοχός του.

Η θητεία του κ. Ζελένσκι τυπικά έληξε τον Μάιο, ωστόσο δεν διεξήχθησαν εκλογές στην Ουκρανία εν μέσω πολέμου και στρατιωτικού νόμου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα «δικτάτορα» τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επισημαίνοντας πως δεν διεξήχθησαν εκλογές στη χώρα.

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: «Ναι» στο σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ για την Ουκρανία

Παράλλληλα, χθες, Δευτέρα (25/02), το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινετο αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος που ζητά ταχεία ειρήνευση στην Ουκρανία χωρίς αναφορά στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας, παρά τις αντιρρήσεις των ευρωπαίων συμμάχων του Κιέβου.

Το ψήφισμα, το οποίο αξιώνει «τον τερματισμό της σύγκρουσης το συντομότερο δυνατόν» και «διαρκή ειρήνη», υιοθετήθηκε με 10 ψήφους υπέρ -συμπεριλαμβανομένης αυτής της Ρωσίας– και πέντε αποχές (Βρετανία, Γαλλία, Ελλάδα, Σλοβενία, Δανία).

Την είδηση πως η Αθήνα θα υποστηρίξει κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στην ειρήνη εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης.

«Η χώρα, την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ εδώ σήμερα, είναι σταθερός θιασώτης της ειρήνης. Συνεπώς, είναι εμφανές πως σε οποιαδήποτε ειρηνευτική πρωτοβουλία από εδώ και στο εξής, η Ελλάδα θα υποστηρίξει τις προσπάθειες εκείνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη, η οποία θα διασφάλιζε ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό της Ουκρανίας» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Γεραπετρίτης.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button