«Συνασπισμός» Αράβων με το Ιράν για την απάντηση στο Ισραήλ – Η κρίσιμη σύσκεψη στην Τεχεράνη
Τον άξονα της αντίστασης, όπως τον αποκαλεί, κατά του Ισραήλ θέλει να κινητοποιήσει εκ νέου το Ιράν μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια καλώντας στη Τεχεράνη υψηλόβαθμα στελέχη του για διαβουλεύσεις, ενισχύοντας τους φόβους για επικίνδυνη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.
Πέντε πηγές που έχουν γνώση των εξελίξεων αποκάλυψαν στο Reuters ότι υψηλόβαθμα στελέχη από τις χώρες που βρίσκονται υπό το άρμα της Τεχεράνης και απέναντι στο Τελ Αβίβ και τις ΗΠΑ συνέρχονται σήμερα, Πέμπτη (1/8) για να αποφασίσουν την απάντηση που θα δώσουν στο Ισραήλ.
Σε αυτόν ανήκουν η Χαμάς -η παλαιστινιακή οργάνωση που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα επιτιθέμενη στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου- η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τους Χούτι της Υεμένης και διάφορες σιιτικές ένοπλες ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία. Άλλες πληροφορίες θέλουν το παρών να δίνουν ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί και υψηλόβαθμα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, πληροφορία που αν θα επιβεβαιωθεί έχει ιδιαίτερη σημασία.
Στο τραπέζι είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν και τα αντίποινα με τα οποία θα απαντήσουν οι Ιρανοί στο Ισραήλ, το οποίο τον τελευταίο μήνα έχει καταφέρει ισχυρά πλήγματα, δύο στη Χαμάς με τις δολοφονίες του Χανίγια, αν και δεν έχει παραδεχθεί την εμπλοκή του, αλλά και του Μοχάμεντ Ντέιφ, αλλά και στο Λίβανο με τη επιδρομή που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του το ηγετικό στέλεχος της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ.
Υπενθυμίζεται ότι οι New York Times ανέφεραν ότι ο Ιρανός Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ διέταξε ένα άμεσο χτύπημα στο Ισραήλ, αλλά ότι ο τρόπος και η κλίμακα των αντιποίνων δεν είχαν ακόμη αποφασιστεί.
Ανάμεσα στις επιλογές είναι μια συντονισμένη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή του Τελ Αβίβ και της Χάιφα, ενώ μια άλλη επιλογή είναι μια επίθεση από το Ιράν και από άλλα μέτωπα, όπως η Υεμένη, η Συρία και το Ιράκ.
«Το Ιράν και τα μέλη της αντίστασης θα προβούν σε ενδελεχή αξιολόγηση μετά τη συνάντηση στην Τεχεράνη για να βρουν τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο για αντίποινα κατά του σιωνιστικού καθεστώτος », δήλωσε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, με άμεση γνώση της συνάντησης.
Οι απειλές του Ιράν για αντίποινα που θα κάνουν το Ισραήλ, το οποίο αναφέρεται στο Ιράν και στους συμμάχους του ως τον άξονα του κακού, να μετανιώσει έρχονται να αναζωπυρώσουν τους φόβους ότι η Μέση Ανατολή μπαίνει σε νέες επικίνδυνες περιπέτειες με παγκόσμιες συνέπειες.
«Η απάντηση του Ιράν στη δολοφονία του μάρτυρα Χανίγια θα είναι ισχυρότερη από ό,τι πριν», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο πρώην ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Εσμαήλ Κοσάρι.
Σημειώνεται ότι στις 13 Απριλίου, το Ιράν εξαπέλυσε καταιγισμό πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά του Ισραήλ, σε αντίποινα, όπως είπε, για το ύποπτο θανατηφόρο χτύπημα του Ισραήλ στο συγκρότημα της πρεσβείας του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, αλλά σχεδόν όλα καταρρίφθηκαν.
Έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο το Ισραήλ
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι η χώρα «βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για κάθε σενάριο, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά» και υπόσχεται να «απαιτήσει ένα πολύ βαρύ τίμημα για κάθε πράξη επίθεσης εναντίον μας από οποιοδήποτε μέτωπο».
«Αφού εξουδετερώσαμε χθες τον αρχηγό του επιτελείου της Χεζμπολάχ σήμερα (1/8) ήρθε η τελική επαλήθευση της εξουδετέρωσης του αρχηγού του επιτελείου της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ. Ο Ντέιφ ήταν υπεύθυνος για τη φοβερή σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, αλλά και για πολλές δολοφονικές επιθέσεις εναντίον των πολιτών του Ισραήλ. Ήταν ο νούμερο ένα καταζητούμενος του Ισραήλ για χρόνια», δήλωσε μετά το πέρας ενημέρωσης που είχε από στελέχη του στρατού και της κυβέρνησης.
«Η εξόντωσή του καθιερώνει μια απλή αρχή που καθιερώσαμε: Όποιος μας βλάπτει, τον βλάπτουμε κι εμείς», δηλώνει ο Νετανιάχου.
Το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη ούτε σχολίασε επίσημα τον θάνατο του Χανίγια στην Τεχεράνη.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios, που επικαλείται μια πηγή προσκείμενη στο πρωθυπουργικό γραφείο, ο Νετανιάχου θα συνομιλήσει αργότερα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή.
Εκδίκηση υπόσχεται και ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Νασράλα
Μήνυμα προς το Ισραήλ ότι θα υπάρχει εκδίκηση για το θάνατο του ηγετικού στελέχους της Χεζμπολάχ έστειλε ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα.
«Ο εχθρός και όσοι στέκονται στο πλευρό τους πρέπει να περιμένουν τα επερχόμενα αντίποινα τα οποία σίγουρα θα έρθουν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο Ισραήλ.
«Οι Ισραηλινοί είναι ευτυχισμένοι τώρα, έχουν περάσει μια κόκκινη γραμμή» και πρέπει τώρα να περιμένουν «οργή και εκδίκηση σε όλα τα μέτωπα που υποστηρίζουν τη Γάζα», αναφερόμενος στις δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Μέση Ανατολή.
Τα πρώτα θύματα των δραματικών εξελίξεων
Η απόφαση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να ρίξει το γάντι και να δείξει ότι το Ιρσαήλ μπορεί να χτυπήσει όπου και όποτε επιθυμεί τους εχθρούς του είχε σαν άμεσο θύμα τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων στις οποίες ο ρόλος του Χανίγια ήταν κομβικός.
Χαμένη από τις εξελίξεις και τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ το οποίο μαζί με την Αίγυπτο προσπάθησε να πείσει Ισραήλ και Χαμάς να καταλήξουν σε συμφωνία. Οι Αλ Θάνι έχουν μακρά και περίπλοκη σχέση με τη Χαμάς και κατ’ επέκταση με την οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου δεδομένου ότι η Χαμάς είναι παρακλάδι του παλαιστινιακού κλάδου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Για δεκαετίες, το Κατάρ αποτελούσε καταφύγιο για τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ εκεί ζούσαν και ο Χανίγια, αλλά και ο διαφαινόμενος διάδοχός του Χάλεντ Μεσάαλ.
Με πλούσια κοιτάσματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το Κατάρ έχει υποστηρίξει ισλαμιστικές ομάδες σε όλη τη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για μια ρεαλιστική πολιτική, η οποία προσδίδει στη χώρα τεράστιο κύρος καθώς μεσολαβεί σε συμφωνίες μεταξύ δυτικών χωρών και ομάδων όπως οι Ταλιμπάν.
Ωστόσο, η αδυναμία του να εξασφαλίσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα σε συνδυασμό με τη δολοφονία του Χανίγια ο ρόλος του ως μεσολαβητή για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή αμφισβητείται.
Η κατάπαυση του πυρός σημαίνει ότι ο πολιορκημένος πληθυσμός της Γάζας δεν θα βρει καμία ανάπαυλα από τον πόλεμο, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει περισσότερους από 40.000 ανθρώπους, την ίδια στιγμή που ολόκληρες περιοχές έχουν ισοπεδωθεί και η ανθρωπιστική κρίση κορυφώνεται.