Επικαιρότητα

Συνεχείς οι σεισμοί στις Κυκλάδες – Σήμερα η πιο ισχυρή δόνηση 5 Ρίχτερ, αισθητή και στην Αττική

O χορός των Ρίχτερ συνεχίζεται στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού όπου λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι καταγράφηκε η πιο ισχυρή δόνηση της σεισμικής ακολουθίας μεγέθους 5 βαθμών. 

Η δόνηση έγινε στο ίδιο επίκεντρο όπου καταγράφεται η ακολουθία των τελευταίων ημερών, την ίδια στιγμή που οι κάτοικοι προσπαθούν να φύγουν από το νησί της Σαντορίνης.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 13,2 χιλιόμετρα και το επίκεντρο είναι στον θαλάσσιο χώρο 22 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Νωρίτερα είχαν σημειωθεί τουλάχιστον άλλοι πέντε σεισμοί που ξεπερνούσαν τα 4 Ρίχτερ από τις 10:15 το πρωί της Τρίτης (4.2.2025) μέχρι τις 11:09 με το μεγαλύτερο να αγγίζει τα 4,6 Ρίχτερ. Στις 12:35 σημειώθηκε ακόμα ένας σεισμός 4,1 Ρίχτερ.

Χάρης Γκίκας

Η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει σταματήσει στη Σαντορίνη, ενώ οι σεισμοί που πλησιάζουν τα 5 Ρίχτερ πυκνώνουν, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους, τους επιστήμονες και τις Αρχές.

Το φαινόμενο παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες οι οποίοι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν πρόκειται να ακολουθήσει ένας μεγαλύτερος σεισμός και πότε θα σταματήσει η γη να κουνιέται. Οι συσκέψεις είναι συνεχείς

«Το θετικό θα ήταν να γίνει ένας σεισμός 5 μέχρι 5,5 ο οποίος δε θα μας προβληματίσει, ούτε να κάνει ζημιές προκειμένου να αρχίσει η σταδιακή εκτόνωση του φαινομένου» τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας, Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Καραστάθης: «Τεκτονικής προέλευσης οι σεισμοί»

Το φαινόμενο αποτελεί αντικείμενο παρακολούθησης από τους επιστήμονες. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλη Καραστάθη, ο οποίος μίλησε στο CNN Greece νωρίτερα η σεισμική δραστηριότητα είναι «καθαρά τεκτονικής προέλευσης» αποκλείοντας το ενδεχόμενο να συνιστά αποτέλεσμα της ηφαιστειακής ενεργοποίησης. Επισημαίνει όμως ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο μπορεί να κρατήσει ακόμη και μήνες.

«Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι καθαρά και συνδέεται με τη ρηξιγενή ζώνη διεύθυνσης Βορειοανατολικής-Νοτιοδυτικής που βρίσκεται μεταξύ Αμοργού-Σαντορίνης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μισέλ Παουλάτο: «Απίθανη να γίνει έκρηξη του Κολούμπο»

Καθησυχαστικός για το… χορό των Ρίχτερ στην περιοχή της Σαντορίνης και το ενδεχόμενο να «ξυπνήσει» το ηφαίστειο του νησιού εμφανίζεται ο Μισέλ Παουλάτο, ερευνητής του Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου και μέλος επιστημονικής ομάδας που τον Οκτώβριο του 2022 δημοσίευσε μελέτη για το υποβρύχιο ηφαίστειο του Κολούμπο μετά από εκτεταμένες έρευνες στο πεδίο.

santorini kosmos

Χάρης Γκίκας

Μιλώντας στο CNN Greece την Τρίτη (4/2), ο διακεκριμένος επιστήμονας τονίζει ότι είναι απίθανο να εκραγεί στο άμεσο μέλλον το ηφαίστειο του Κολούμπο αλλά υπογραμμίζει ότι «υπάρχει ανησυχία ότι η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη δόνηση».

Η περιοχή, όμως, έχει αρκετά ρήγματα που στο παρελθόν έχουν «δώσει» και μεγάλους σεισμούς.

«Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα δεν προέρχεται από το ηφαίστειο της Σαντορίνης ή το ηφαίστειο Κολούμπο. Αντίθετα είναι εστιασμένη στη ζώνη ρήματος Σαντορίνης – Αμοργού (σ.σ. δείτε το γράφημα). Αυτή η περιοχή έχει αρκετά ρήγματα που έχουν υπάρξει ενεργά στο παρελθόν και έχουν προκαλέσει κάποιους από τους μεγαλύτερους σεισμούς εκεί, μεταξύ των οποίων και η δόνηση των 7,1 Ρίχτερ στην Αμοργό το 1956» εξηγεί ο κ. Παουλάτο.

Εγκαταλείπουν μαζικά τη Σαντορίνη οι κάτοικοι

Ο φόβος ενός ακόμη μεγαλύτερου σεισμού έχει οδηγήσει πάνω από 6.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη Σαντορίνη τα τελευταία τρία 24ωρα, με το νησί να παρουσιάζει πλέον εικόνες πλήρους εγκατάλειψης.

Την ίδια στιγμή η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση χωρίς όμως κανείς να μην μπορεί με βεβαιότητα τι σημαίνει αυτή η σεισμική έξαρση.

Ο φακός του CNN Greece κατέγραψε πρωτόγνωρα για το νησί στιγμιότυπα. Οι δρόμοι είναι δρόμοι, υπάρχουν απαγορευτικές κορδέλες σε πλακόστρωτα καλντερίμια υπό τον φόβο κατολίσθησης και τα ξενοδοχεία είναι άδεια.

Τα σχολεία μέχρι την Παρασκευή (7/2) θα είναι κλειστά και άνθρωποι κάθε ηλικίας, νέοι, μεγαλύτεροι, γηραιότεροι, οικογένειες με μικρά παιδιά που είχαν εναλλακτικές διαμονής εκτός νησιού, πήραν την απόφαση να φύγουν μέχρι να ηρεμήσουν τα φαινόμενα και να επανέλθει η κανονικότητα στο νησί.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button