Συντονισμός Αθήνας – Λευκωσίας για το επόμενο «σκαλοπάτι» στο Κυπριακό
Στη Λευκωσία μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου και για την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας.
Στις 10.00 ο Πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στην εναρκτήρια εκδήλωση του 2ου Επιχειρηματικού Φόρουμ Κύπρου-Ελλάδας. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο των εργασιών της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου-Ελλάδας, στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διακυβερνητικής Συνόδου και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.
Η δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – η πρώτη πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα, κατόπιν της συμφωνίας θεσμοθέτησής της από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη τον Ιούλιο του 2023 – σηματοδοτεί σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και την εμβάθυνση και διεύρυνσή της σε μια σειρά από τομείς, πέρα από την εξωτερική πολιτική, όπου η συνεργασία και ο συντονισμός Αθήνας-Λευκωσίας είναι διαρκής.
Συντονισμός για το επόμενο «σκαλοπάτι» στο Κυπριακό
Στη Σύνοδο, της οποίας θα προεδρεύσουν ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναμένεται να συζητηθούν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά την κινητικότητα σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και το άτυπο δείπνο κκ. Χριστοδουλίδη και Τατάρ υπό τον Αντόνιο Γκουτέρες τον περασμένο Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι για την Ελλάδα λύση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Υπενθυμίζεται πως το επόμενο «σκαλοπάτι» στο Κυπριακό αφορά μία άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό η οποία ίσως λάβει χώρα στα τέλη Ιανουαρίου στη Ν. Υόρκη, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες.
Η άτυπη πενταμερής θα γίνει κανονικά με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου –μαζί και οι δύο άλλες εγγυήτριες χώρες– σε επίπεδο υφυπουργού, «ώστε όλοι να είμαστε ευχαριστημένοι», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Τατάρ. Η Ελλάδα και η Τουρκία θα εκπροσωπηθούν σύμφωνα με πληροφορίες από τους ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.
Στο τραπέζι το σχέδιο της Κύπρου για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη είναι σίγουρο πως θα συζητηθεί και το μακροπρόθεσμου προσανατολισμού σχέδιο της Κύπρου για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Σχέδιο το οποίο παρουσίασε πρόσφατα στον Τζο Μπάιντεν σύμφωνα με πληροφορίες ο Ν. Χριστοδουλίδης, αλλά και στον νέο ΓΓ του ΝΑΤΟ Μάρκ Ρούτε, με τον οποίο διόλου τυχαία συναντήθηκε χθες ο Πρωθυπουργός στην Αθήνα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Κυβέρνησης Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης αναφέρθηκε στον στόχο της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι ή όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναβάθμιση του αμυντικού της προγράμματος, όπως είπε.
«Εκείνο που έχουμε θέσει ως στόχο είναι η όσο το δυνατόν επίτευξη της εναρμόνισης των αμυντικών σχεδιασμών της χώρας μας με έναν Οργανισμό ή με τα κράτη μέλη ενός Οργανισμού, όπως είναι το ΝΑΤΟ, είτε αυτό αφορά την εκπαίδευση προσωπικού μας είτε στην υιοθέτηση πρωτοκόλλων είτε στον τρόπο που το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα προοδεύει ή καταρτίζεται», προσέθεσε ο κ.Λετυμπιώτης.
Αντιδρά η Τουρκία
Το σχέδιο της Κύπρου προκαλεί έντονη ενόχληση και σκεπτικισμό στην Τουρκία.
«Αν η Τουρκία έλεγε ναι στην ένταξη των Ελληνοκυπρίων στο ΝΑΤΟ, θα σήμαινε πως υποχωρεί από όλες τις θέσεις της και σε όλα όσα λέει για τους Τουρκοκυπρίους», ανέφερε σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο Ντενίζ Τανσί, καθηγητής πανεπιστημίου Γεντίτεπε και προσέθεσε πως «οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν ανάγκη να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ έχουν επεκτείνει τις βάσεις τους εκεί, έχουν στρατιωτική παρουσία. Αυτό είναι παράνομο».
Διευρυμένη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου
Άμυνα, Ενέργεια, Περιβάλλον, Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός, Ψηφιακή Πολιτική, Έρευνα-καινοτομία-τεχνολογία, Εργασία και Κοινωνική Ασφάλιση, Κράτος Δικαίου, Δικαιοσύνη, Οικονομία, κοινωνική πολιτική, Ναυτιλία είναι οι τομείς συνεργασίας που θα συζητηθούν σύμφωνα με πληροφορίες από τους αρμόδιους υπουργούς Ελλάδας και Κύπρου.
Στη Διάσκεψη από την ελληνική πλευρά συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Παιδείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Πολιτισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Επικρατείας, και οι υφυπουργοί Άμυνας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υγείας, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης.
Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας
Θα ακολουθήσει, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης Διακυβερνητικής Διάσκεψης Ελλάδας-Κύπρου, η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όπως τονίουν Κυβερνητικά στελέχη.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα για την ανάγκη άμεσης εκεχειρίας στη Μέση και για τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή (υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ο Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας είχε συμμετάσχει και στη Σύνοδο Κορυφής των MED9 τον περασμένο Οκτώβριο στην Πάφο).
Κατά τη διάρκεια της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής αναμένεται να υπογραφούν, επίσης, Μνημόνια Συναντίληψης μεταξύ των τριών χωρών στους τομείς της εκπαίδευσης, διαχείρισης υδάτων και επενδύσεων.