Τέμπη: Διπλή η έφοδος της ΕΛΑΣ – Φύλλο και φτερό η εταιρεία security σε Αθήνα και Πλαταμώνα
![](https://kontasas.gr/wp-content/uploads/2025/02/abc01482-6461608-og-780x470.jpg)
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών με την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τα δεδομένα που προέκυψαν από τα νέα βίντεο που ήρθαν στο φως, να δημιουργούν αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε επίπεδο δικαιοσύνης.
Τη Δευτέρα, ο Εφέτης ανακριτής της υπόθεσης Σωτήρης Μπακαΐμης, ζήτησε, με εντολή του από δυο δικαστικούς πραγματογνώμονες τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας για τη γνησιότητα ή μη των τριών νέων βίντεο από την πορεία της εμπορικής ααμαξοστοιχίας, λίγα λεπτά πριν από τη σύγκρουση και το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Το βράδυ ακολούθησε διπλή έφοδος από στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας στα γραφεία της εταιρείας security -που έδωσε στη δημοσιότητα τα συγκεκριμένα βίντεο.
Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν δύο σχεδόν ταυτόχρονες επιχειρήσεις, κατόπιν σχετικής εντολής. Μία επιχείρηση, παρουσία μελών της ΔΕΕ και της εισαγγελίας, πραγματοποιήθηκε στην οδό Αναγέννησης στη Μεταμόρφωση, και άλλη μία σε παράρτημα της ίδιας εταιρείας στον Πλαταμώνα από μέλη της ΔΕΕ και παρουσία του εφέτη ειδικού ανακριτή, όπου και πάλι κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας.
Γιατί θεωρείται «κλειδί» το καταγραφικό
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Open, οι αξιωματικοί από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. κατέσχεσαν ολόκληρο το καταγραφικό της εν λόγω εταιρείας, ώστε να διαπιστώσουν σε μια πρώτη έρευνα εάν το υλικό από το στικάκι που έχουν προέρχεται από το συγκεκριμένο καταγραφικό. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν φόβοι ότι τα νέα αυτά βίντεο ίσως καθυστερήσουν τα πορίσματα από το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο της Γάνδης για την υπόθεση.
Το νέο αυτό οπτικό υλικό ενδέχεται να αποτελέσει σημαντικό αποδεικτικό υλικό που θα γίνει δεκτό από τον εφέτη ανακριτή, αφού προηγουμένως ελεγχθεί η γνησιότητά του, μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας. Παράλληλα, σύμφωνα με το Mega, οι αστυνομικοί μετά την έφοδο στα γραφεία της εταιρείας έψαξαν αναλυτικά όλα τα στοιχεία που μπορούν να αντλήσουν προκειμένου να αξιολογηθούν στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας.
Τα επόμενα βήματα
Δύο δικαστικοί πραγματογνώμονες θα κληθούν να πιστοποιήσουν τη γνησιότητα των βίντεο που παρέδωσε στον ανακριτή η ιδιωτική εταιρεία φύλαξης των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ, δια του πληρεξουσίου δικηγόρου της Βασίλη Καπερνάρου, που δείχνουν την εμπορική αμαξοστοιχία λίγο πριν τη σύγκρουση με την επιβατική στα Τέμπη.
Ειδικότερα, τα βίντεο, σύμφωνα με την εκδοχή της εταιρείας security, προέρχονται από την έξοδο της σήραγγας του Πλαταμώνα, πριν η εμπορική αμαξοστοιχία φτάσει στη σήραγγα των Τεμπών, ενώ παράλληλα, ένα ακόμα βίντεο ήρθε σήμερα Δευτέρα (10/02) στη δημοσιότητα, το οποίο φέρεται να ακολουθεί τα προηγούμενα βίντεο που κατατέθηκαν στη δικογραφία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικηγόρου κ. Καπερνάρου, η πορεία της εμπορικής αμαξοστοιχίας καταγράφηκε από την κάμερα 3 στο νότιο μέτωπο της σήραγγας Πλαταμώνα στις 23.03.05, από την κάμερα 5 στο βόρειο μέτωπο της σήραγγας Τεμπών στις 23.13.52 και από την κάμερα 4 στην έξοδο διαφυγής της σήραγγας Τεμπών.
Οι δικαστικοί πραγματογνώμονες Απόστολος Βασιλάκος και Σταύρος Μπατζόπουλος θα πρέπει να ερευνήσουν τη γνησιότητα των βίντεο και εάν σε αυτά υπάρχει δεξαμενή ή άλλο βυτίο πάνω στο εμπορικό τρένο που να σχετίζεται με μεταφορά παράνομου υλικού.
Επιπλέον, θα πρέπει να συντάξουν έκθεση έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί ότι η εμπορική αμαξοστοιχία ταυτίζεται με την εμπλακείσα στο διερευνώμενο σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023 εμπορική αμαξοστοιχία 63503, αλλά και να πιστοποιήσουν εάν στο ίδιο οπτικό υλικό μεταφέρεται ή όχι, είναι τοποθετημένο ή όχι, είτε παράνομο φορτίο ή φορτίο υγρών καυσίμων, υδρογονανθράκων ή διαλυτών.
Αναμένοντας τα πορίσματα
Στο μεταξύ, νέες εξελίξεις αναμένεται να δρομολογήσει και το πόρισμα του Οργανισμού Διερεύνησης Σιδηροδρομικών και Αεροπορικών Ατυχημάτων (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στις 27 Φεβρουαρίου, με το αίτημα για πλήρη διαλεύκανση και καταλογισμό ευθυνών να είναι καθολικό.
Επιπλέον, η έκθεση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα κρίνει αν απαιτούνται περαιτέρω ανακριτικές πράξεις, ανάλογα µε τα συµπεράσµατα που θα καταγράφονται, ενώ ενδεχομένως να δοθούν και απαντήσεις ως προς τα αίτια της έκρηξης και της πυρκαγιάς που ακολούθησαν μετά τη σύγκρουση της εμπορικής αμαξοστοιχίας με το Intercity.
Στο κόκκινο η πολιτική αντιπαράθεση
Την ίδια ώρα, το ντόμινο των εξελίξεων επιφέρει καθημερινά και σφοδρές πολιτικές μάχες εντός κι εκτός βουλής. Το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μεταξύ άλλων ανέφερε πως «τα βίντεο είναι πολύ σημαντικά, μένει να αποδειχτούν απολύτως ακριβή και αληθή, αυτό θα το κάνει η Δικαιοσύνη, εμείς δεν θα γίνουμε δικαστές, δεν θα βγάλουμε πορίσματα κι αποφάσεις. Δεν θα γίνουμε ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε ΣΥΡΙΖΑ. Δεν απονέμεται Δικαιοσύνη στα πάνελ και τηλεοπτικά παράθυρα».
Άμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ που έκανε λόγο για «εδραιωμένη πεποίθηση περί συγκάλυψης στην ελληνική κοινωνία», σχολιάζοντας ότι οι πρωτοβουλίες που έχουν πάρει για προανακριτική στηρίζονται στις αποφάσεις της ευρωπαϊκής και της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Το ΠΑΣΟΚ επέκρινε εκ νέου ο κ. Μαρινάκης για εργαλειοποίηση του πόνου των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη. «Τον τελευταίο λόγο έχει η Δικαιοσύνη», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας για «αυτοπαγίδευση του Νίκου Ανδρουλάκη στην εργαλειοποίηση, από την οποία μάλιστα δημιουργήθηκαν ακόμη και κόμματα».
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «η κοινωνία δυσπιστεί» με τον Σωκράτη Φάμελλο να εξαπολύει νέα πυρά κατά της κυβέρνησης.