Κόσμος

Τα άγνωστα σχέδια του Νετανιάχου για την «επόμενη μέρα» – Ποιος είναι ο απώτερος στόχος του

Μία εβδομάδα μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς ακόμη δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή, σε ότι αφορά το μέτωπο της Γάζας.

Την ίδια ώρα, το μόνο που παραμένει ίδιο είναι ότι οι διεθνείς σύμμαχοι του Ισραήλ, πιέζουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να τερματίσει τον πόλεμο, λέγοντας ότι η δολοφονία του Σινουάρ μπορεί να ανοίξει παράθυρο διαπραγμάτευσης, αφού ο ίδιος αποτελούσε εμπόδιο.

Ποιος είναι ο απώτερος στόχος του Νετανιάχου

Πολλοί αναλυτές αναφέρουν πως ο Νετανιάχου μπορεί να υπερβαίνει κατά πολύ τη συντριβή της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, των δύο αμεσότερων απειλών του Ισραήλ.

Ο ίδιος ανέφερε πως η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ήταν ένα απαραίτητο βήμα προς την αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή για τα επόμενα χρόνια.

Εγείρονται λοιπόν ανησυχίες σχετικά με το αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θέλει να βυθίσει το Ισραήλ σε μία άμεση αντιπαράθεση με το Ιράν.

Τα δύο κράτη βρίσκονται πολύ κοντά σε μία ακόμη κλιμάκωση μετά την εξαπόλυση από το Ιράν μίας μαζικής επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι σε δημόσιες δηλώσεις του έχει πει πως θέλει ο στρατός του να εξαλείψει τους πληρεξουσίους του Ιράν που αποτελούν την πιο άμεση απειλή για το Ισραήλ: Την Χαμάς στη Γάζα και τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Τι λένε οι αναλυτές

Ο Αβίβ Μπουσίνσκι, πρώην σύμβουλος και εκπρόσωπος του Νετανιάχου, ο οποίος είναι πλέον πολιτικός αναλυτής, δήλωσε ότι η τύχη των ομήρων – δεκάδες από τους οποίους πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανοί – είναι κρίσιμη για τη μελλοντική κληρονομιά του Νετανιάχου.

«Αν ο Νετανιάχου δεν καταφέρει να απελευθερώσει άλλους ομήρους, είτε με στρατιωτικά μέσα είτε με διπλωματικά, (σ.σ. οι άνθρωποι) θα πουν ότι απέτυχε και θα θυμούνται πάντα αυτό που αποκαλούν «Η πρόταση Νετανιάχου» τον Ιούλιο, όπου είπαν ότι ο πρωθυπουργός, την τελευταία στιγμή, πρόσθεσε (μερικούς) ακόμη όρους σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ουσιαστικά τερμάτισε τη συμφωνία», είπε.

Ο Μπουσίνσκι δήλωσε στο CNNi ότι αν ο πόλεμος τελειώσει χωρίς να απελευθερωθούν ή να διασωθούν άλλοι όμηροι ή πτώματα, είναι πιθανό κάποιοι να αρχίσουν τελικά να αμφισβητούν την απόφαση για τη δολοφονία του Σινουάρ -κάτι που χαιρετίστηκε σχεδόν καθολικά σε όλο το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.

«Και αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος μου, ότι οι άνθρωποι θα πουν: «α, βλέπετε, κάναμε λάθος που εξοντώσαμε το μοναδικό άτομο με το οποίο θα μπορούσατε να διαπραγματευτείτε … ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε, αλλά τουλάχιστον είχατε κάποια πόρτα για να χτυπήσετε»», πρόσθεσε.

Τα εσωτερικά προβλήματα του Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παίζει ένα πολύ δύσκολο και περίπλοκο παιχνίδι, προσπαθώντας να εξισορροπήσει τις αντιφατικές απαιτήσεις των πολλών συμμάχων που δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει.

Η κυβέρνησή του βασίζεται στην υποστήριξη ακροδεξιών προσώπων όπως ο υπουργός Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, οι οποίοι δεν κρύβουν ότι θέλουν το Ισραήλ να συνεχίσει να κατέχει τη Γάζα και προτείνουν ακόμη και την κατασκευή εβραϊκών οικισμών εκεί.

Τα ποσοστά δημοτικότητας του Νετανιάχου έχουν βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο, αλλά όχι αρκετά ώστε να μπορέσει να προκηρύξει νέες εκλογές και να τις κερδίσει. Έτσι, έχει κολλήσει.

«Ο τερματισμός του πολέμου της Γάζας και του Λιβάνου δεν αποτελεί επιλογή για τους πολιτικούς του εταίρους στον συνασπισμό. Θέλουν να φτάσουν μέχρι τέλους, οπότε δεν μπορεί να τελειώσει τον πόλεμο με τον σημερινό συνασπισμό», δήλωσε ο Gayil Talshir, πολιτικός επιστήμονας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Ο Ταλσίρ εξήγησε ότι μια ευρύτερη κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν αποτελεί επιλογή για τον Νετανιάχου, καθώς αυτό θα σήμαινε πιθανότατα μια δημόσια έρευνα, με επικεφαλής δικαστή, για τις αποτυχίες που οδήγησαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Συν τοις άλλοις, ο Νετανιάχου εξακολουθεί να δικάζεται για διάφορες κατηγορίες απάτης, απιστίας και δωροδοκίας.

Είναι προγραμματισμένο να αρχίσει να καταθέτει τον Δεκέμβριο – ο πρώτος εν ενεργεία Ισραηλινός πρωθυπουργός που εμφανίζεται στο δικαστήριο ως κατηγορούμενος.

Παράθυρο ευκαιρίας για τον Νετανιάχου

Ο Νετανιάχου πρέπει να λάβει υπόψη τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, κυρίως λόγω της στήριξης που παρέχουν στο Τελ Αβίβ.

Ο Μπάιντεν έχει κάνει σαφές πως θέλει το Ισραήλ να εργαστεί προς την κατεύθυνση μίας συμφωνίας που θα τερματίσει τον πόλεμο.

Με τις αμερικανικές εκλογές να μοιάζουν να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, ο Μπάιντεν πρέπει να βαθμολογήσει προσεκτικά την προσέγγισή του στο Ισραήλ, ώστε να μην πλήξει τις πιθανότητες νίκης της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις.

Πρέπει να φανεί ότι τηρεί σκληρή στάση απέναντι στη φρικτή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα για να σταματήσει τους Αραβοαμερικανούς και τους προοδευτικούς από το να εγκαταλείψουν το κόμμα του για τον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ εκεί.

Ωστόσο, πρέπει επίσης να συνεχίσει να στηρίζει το Ισραήλ για να μην εξοργίσει τους μετριοπαθείς και εβραίους ψηφοφόρους που περιμένουν από τις ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό του εβραϊκού κράτους ό,τι κι αν συμβεί.

«Οι αμερικανικές εκλογές παίζουν δραματικό ρόλο στο πώς ο Νετανιάχου αντιλαμβάνεται τι πρόκειται να συμβεί», δήλωσε ο Ταλσίρ στο CNNi.

«Έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, διότι υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητες ο Μπάιντεν να συγκρατήσει τον Νετανιάχου τώρα. Αλλά μετά τις 5 Νοεμβρίου, τα πράγματα θα αλλάξουν», πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση το όνειρο του Νετανιάχου είναι να μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που έσωσε τη χώρα, προσθέτοντας ότι αν το καταφέρει αυτό, θα μπορούσε ακόμη και να εξετάσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Παρόλα αυτά κανείς δεν το πιστεύει.

Με πληροφορίες από:

As Israel ramps up war on multiple fronts, nobody knows what Netanyahu’s endgame is Analysis by Ivana Kottasová, CNN




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button