ΕνημέρωσηΟικονομία

ΧΑ: Οι πωλητές «κοκκινίζουν» την ελληνική αγορά

Την ώρα που η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos κάνει λόγο στο σημερινό της φύλο για αναγέννηση του Χρηματιστηρίου των Αθηνών, υπογραμμίζοντας ότι ο δείκτης του έχει εδώ και ένα χρόνο μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, η ελληνική αγορά χάνει στα στηρίγματα της και κατρακυλά στις 1.1170 μονάδες.

Μετά από τις πέντε πτωτικές εβδομάδες του Σεπτεμβρίου που οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών σε χαμηλά τετραμήνου, η ελληνική αγορά «προσγειώθηκε» σήμερα απότομα κάτω από τις 1.170 μονάδες, με τον δείκτη να σημειώνει απώλειες άνω του 1,9%.

Πρόκειται για μια υποχώρηση της αγοράς που οι αναλυτές δεν μπορούν να εξηγήσουν με αυστηρούς όρους, και παρότι αποδίδουν την αρχή της πτώσης στις συνέπειες των φυσικών καταστροφών που «χτύπησαν» τη χώρα, το μέγεθος της πτώσης δεν δείχνει να δικαιολογείται από κάποιο άλλο γεγονός με καταλυτικό ρόλο.

Υπενθυμίζεται πως η συνεχόμενη υποχώρηση έφερε απώλειες ύψους 9 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς του ΧΑ, τιμολογώντας έτσι τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στην χώρας μας, την αύξηση του κόστους δανεισμού στην Ευρώπη και την αναβλητικότητα που παρατηρήθηκε σε εγχειρήματα εξαγορών στα οποία υπήρχε έντονη παρουσία βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος, σύμφωνα με το Δελτίο της Beta Χρηματιστηριακή.

Τι περιμένουμε αυτή την εβδομάδα

Την Τετάρτη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Optima Bank στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.

Την ίδια μέρα ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιήσει δημοπρασία εντόκων τρίμηνης διάρκειας (προηγ. 3,72%) ενώ ο ΑΔΜΗΕ θα διαπραγματεύεται χωρίς το προμέρισμα χρήσης.

Στο εξωτερικό ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις των δεικτών οικονομικής δραστηριότητας (μεταποίηση και υπηρεσίες) για τον μήνα Σεπτέμβριο την Δευτέρα σε Κίνα και ΗΠΑ, την Τετάρτη θα ανακοινώσει τους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας η Ευρώπη ενώ την Παρασκευή τέλος θα ανακοινωθούν οι δείκτες απασχόλησης του Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock