Την ακριβή ταχύτητα της ανθρώπινης σκέψης κατάφεραν να μετρήσουν νευροεπιστήμονες
Οι επιστήμονες κατάφεραν να μετρήσουν το όριο ταχύτητας του εγκεφάλου στην επεξεργασία της ανθρώπινης σκέψης, και τα ευρήματά τους αποκαλύπτουν γιατί είμαστε σε θέση να επεξεργαζόμαστε μόνο μία σκέψη κάθε φορά.
Τα αισθητήρια όργανα του ανθρώπινου σώματος – τα μάτια, τα αυτιά, η μύτη, το στόμα και το δέρμα –συλλέγουν δεδομένα για το περιβάλλον μας με ρυθμό ένα δισεκατομμύριο bits ανά δευτερόλεπτο. Ωστόσο, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται αυτά τα σήματα μόνο με περίπου 10 bit ανά δευτερόλεπτο, μια ταχύτητα εκατομμύρια φορές πιο αργή, διαπίστωσαν νευροεπιστήμονες.
Το bit είναι η βασική μονάδα πληροφορίας στην πληροφορική, με μια τυπική σύνδεση Wi-Fi να επεξεργάζεται περίπου 50 εκατομμύρια bits ανά δευτερόλεπτο. Ο εγκέφαλος διαθέτει πάνω από 85 δισεκατομμύρια νευρώνες με το ένα τρίτο αυτών να εμπλέκεται στη σκέψη υψηλού επιπέδου και να βρίσκεται στην πιο ανεπτυγμένη περιοχή του φλοιού του εξωτερικού εγκεφάλου.
«Εξαιρετικά χαμηλή ταχύτητα»
Όπως αναφέρει ο Independent, oι ερευνητές αξιολόγησαν την υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με ανθρώπινες συμπεριφορές όπως η ανάγνωση, η γραφή, το παίξιμο βιντεοπαιχνιδιών και η επίλυση του κύβου του Ρούμπικ, και υπολόγισαν ότι οι άνθρωποι σκέφτονται με ταχύτητα 10 bit ανά δευτερόλεπτο – έναν αριθμό που χαρακτηρίζουν «εξαιρετικά χαμηλό». Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν προ ημερών στο επιστημονικό περιοδικό Neuron.
«Κάθε στιγμή, εξάγουμε μόλις 10 bits από τα δισεκατομμύρια που προσλαμβάνουν οι αισθήσεις μας και χρησιμοποιούμε αυτά τα 10 για να αντιληφθούμε τον κόσμο γύρω μας και να πάρουμε αποφάσεις», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της έρευνας Δρ. Markus Meister. «Τι κάνει ο εγκέφαλος για να φιλτράρει όλες αυτές τις πληροφορίες;».
Τα μεμονωμένοι νευρώνες στον εγκέφαλο είναι γνωστό ότι είναι ισχυροί επεξεργαστές πληροφοριών, εύκολα ικανοί να μεταδίδουν πάνω από 10 bits πληροφοριών ανά δευτερόλεπτο. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι δεν βοηθούν στην επεξεργασία των σκέψεων με τόσο υψηλές ταχύτητες, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να επεξεργαστούν πολλές σκέψεις ταυτόχρονα.
Το «όριο ταχύτητας» και οι μηχανές
Η ανακάλυψη αυτού του παράδοξου «ορίου ταχύτητας» στον εγκέφαλο δικαιολογεί περαιτέρω νευροεπιστημονική έρευνα, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Επιπλέον, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι μηχανές θα μπορούν τελικά να υπερέχουν σε οποιαδήποτε εργασία εκτελείται σήμερα από τον άνθρωπο, καθώς η υπολογιστική τους ισχύς διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια. «Η συζήτηση για το αν τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα επιτύχουν επιδόσεις σε ανθρώπινο επίπεδο στην κυκλοφορία στους δρόμους, μοιάζει ήδη αστεία: οι δρόμοι, οι γέφυρες και οι διασταυρώσεις έχουν σχεδιαστεί για πλάσματα που επεξεργάζονται τις πληροφορίες με ταχύτητα 10 bit/δευτερόλεπτο», προσθέτουν οι επιστήμονες.