Τουρκία: Κοινή λογική ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας στο Αιγαίο – Μιλά για «ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή»
Αναφορές στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο υπάρχουν στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας υπό τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Συγκεκριμένα στην τελευταία πέμπτη παράγραφο της ανακοίνωσης αναφέρεται:
«Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης και των προσπαθειών της για την ανάπτυξη βάσεων συνεργασίας μέσω της εγκαθίδρυσης μόνιμης σταθερότητας και ειρήνης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και τονίζεται ότι η πιο ορθή επιλογή είναι η συμπεριφορά με κοινή λογική».
To Ισραήλ απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια
Βασικό θέμα στην ατζέντα του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ήταν οι εξελίξεις στη Γάζα και τον Λίβανο, καθώς και η κατάσταση στο πεδίο όσον αφορά τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά Κούρδων μαχητών σε Βόρειο Ιράκ και Συρία.
Η Άγκυρα προειδοποίησε για πιθανότητα περιφερειακού πόλεμου σε ευρύτερο γεωγραφικό πλαίσιο, επισημαίνοντας την ενόχλησή της από την παρουσία αμερικανικών πλοίων στη Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, τόνισε πως δεν έχει μείνει σχεδόν κανένα μέρος για ψαρόβαρκες στη Μεσόγειο, παντού είναι γεμάτα πολεμικά πλοία και ο αριθμός τους αυξάνεται.
Ο σκοπός αυτού είναι η προστασία του Ισραήλ, εξηγεί εκτιμώντας πως αναμφίβολα, κάθε κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα να απαντήσει στην τρομοκρατία και σε μια εθνική απειλή, αλλά όποιος λέει «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται» επιτρέπει στο Ισραήλ να σκοτώσει περισσότερες γυναίκες και παιδιά.
«Το σημείο στο οποίο έφτασε η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία αψηφά ολόκληρη τη διεθνή τάξη, δείχνει ότι είναι η ίδια η κυβέρνηση Νετανιάχου που απειλεί την ασφάλεια των Εβραίων στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο», συνοψίζει και προσθέτει πως «εάν το ανθρωπιστικό μέτωπο εναντίον αυτής της κυβέρνησης της γενοκτονίας δεν μπορεί να υπερβεί τα λόγια και να αναλάβει δράση που θα σταματήσει αυτή τη γενοκτονία, θα δημιουργήσει μια περιοχή αστάθειας που θα επεκταθεί πολύ πέρα από τον περιφερειακό πόλεμο, μπορεί να προκαλέσει κάποια ασύμμετρη αστάθεια και θα εξαπλώθηκε σε μια πολύ ευρύτερη γεωγραφία».