Κόσμος

Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 100 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Νέο μπαράζ αεροπορικών επιδρομών εξαπέλυσε από νωρίς το πρωί σήμερα Δευτέρα 23/09 το Ισραήλ στον Λίβανο, με τον ισραηλινό στρατό να υποστηρίζει ότι έπληξε 300 στόχους της Χεζμπολάχ εντός της χώρας. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου λέει ότι 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πλήγματα, σε χωριά και πόλεις, ενώ περισσότεροι από 400 τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και παραϊατρικού προσωπικού.

Ο ισραηλινός στρατός είχε προαναγγείλει τις επιθέσεις από την προηγούμενη νύχτα, ανακοινώνοντας ότι σχεδιάζει να εντείνει τις επιχειρήσεις του και προειδοποιώντας τους αμάχους να απομακρυνθούν από κτήρια που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ.

Περίπου 60.000 κάτοικοι της Βηρυτού και άλλων περιοχών έλαβαν μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα από το Ισραήλ που τους καλούσαν να απομακρυνθούν αμέσως, ανέφερε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας τη Δευτέρα, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου είπε στο NNA ότι το γραφείο του έλαβε επίσης ένα από αυτά τα μηνύματα, χαρακτηρίζοντάς το «ψυχολογικό πόλεμο». Μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου κάνουν λόγο για αεροπορικές επιδρομές σε πολλές τοποθεσίες. Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δεν έχουν επαληθευθεί, δείχνουν πολλές μεγάλες εκρήξεις και σκηνές χάους.

Στα βίντεο φαίνονται άμαχοι να εγκαταλείπουν περιοχές του νότιου Λιβάνου σχηματίζοντας ουρές πέρα ​​από την άμεση συνοριακή περιοχή, η οποία είχε ήδη εκκενωθεί εδώ και καιρό λόγω της συνεχιζόμενης ανταλλαγής πυρών μεταξύ των δύο χωρών. Αραβικά ειδησεογραφικά μέσα κάνουν λόγο για ανελέητο σφυροκόπημα.

Η ειρηνευτική δύναμη Unifil στο νότιο Λίβανο είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι «είχε δει μια εντατικοποίηση των βομβαρδισμών σε όλη την περιοχή των επιχειρήσεων, κοντά στη Μπλε Γραμμή», αναφερόμενη στη γραμμή που χωρίζει τις δύο χώρες.

Το Ισραήλ δεν αποκλείει χερσαία επιχείρηση

Σε μια ακόμα κλιμάκωση της κατάστασης, οι ισραηλινές δυνάμεις άφησαν να εννοηθεί ότι μπορεί να χρειαστεί μια χερσαία εισβολή στον Λίβανο για να εξασφαλίσει τους πολεμικούς του στόχους.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για πιθανή χερσαία εισβολή στον Λίβανο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» για να διασφαλίσουμε την ασφαλή επιστροφή στα σπίτια τους των κατοίκων που έχουν απομακρυνθεί από το βόρειο Ισραήλ, ανέφερε το Reuters.

«Η Χεζμπολάχ θέτει σε κίνδυνο εσάς και τις οικογένειές σας», είπε ο Χαγκάρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προτρέποντας παράλληλα τους Λιβανέζους να απομακρυνθούν από τοποθεσίες της Χεζμπολάχ.

Παράλληλα με την ενημέρωση, ο IDF δημοσίευσε μια εικόνα του αρχηγού του επιτελείου, που τον δείχνει να εγκρίνει το κύμα αεροπορικών επιδρομών από το υπόγειο δωμάτιο διοίκησης του στρατού στο Τελ Αβίβ.

«Εμβαθύνουμε τις επιθέσεις μας στον Λίβανο, οι ενέργειες θα συνεχιστούν μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας, οι κάτοικοι του βορρά να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, σε βίντεο που δημοσίευσε το γραφείο του τη Δευτέρα. «Αυτές είναι μέρες κατά τις οποίες οι ισραηλινοί πολίτες θα πρέπει να δείξουν ψυχραιμία».

Πρώτος στόχος της επιχείρησης είναι «να περιοριστούν οι απειλές» της Χεζμπολάχ, δεύτερος να απωθηθεί η οργάνωση από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ και ο τρίτος να καταστραφούν οι υποδομές της μονάδας Ραντουάν, της επίλεκτης ομάδας της Χεζμπολάχ, κοντά στα σύνορα, ανέφερε αξιωματούχους του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με τον στρατό, δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη από όλες τις μοίρες της IAF συμμετείχαν στις επιδρομές.

Τα πλήγματα ξεκίνησαν αφότου ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ προετοιμαζόταν για να πραγματοποιήσει μεγάλες επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ.

Το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (NNA) αναφέρει ότι «εχθρικά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν περισσότερες από 80 αεροπορικές επιδρομές μέσα σε μισή ώρα», με στόχο την περιοχή Ναμπατίγιε του νότιου Λιβάνου. Ανέφερε επίσης χτυπήματα στην περιοχή Τύρου.

Ο Γκάλαντ ενημέρωσε τον Όστιν για τις επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ ενημέρωσε πως μίλησε το βράδυ της Κυριακής 22/09 με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Ο Γκάλαντ, η θέση του οποίου στο υπουργικό συμβούλιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου αποτέλεσε πρόσφατα αντικείμενο πολλών εικασιών, είπε ότι «έκανε στον υπουργό μια αξιολόγηση της κατάστασης των απειλών της Χεζμπολάχ» και τον ενημέρωσε για «τις επιχειρήσεις των IDF για να υποβαθμίσουν την ικανότητα της Χεζμπολάχ να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών αμάχων».

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι «συζήτησαν επίσης την ευρύτερη περιφερειακή κατάσταση και τις απειλές που θέτει το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του».




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button