«Το Μονακό θέλει ανθρώπους σαν τους Έλληνες»: Ο υπουργός Frédéric Genta μιλά στο CNN Greece
Με αφορμή το πρώτο summit του οργανισμού Monaco Private Label στη χώρα μας, σημαίνουσες προσωπικότητες της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του Πριγκιπάτου του Μονακό βρέθηκαν στην Ελλάδα για μία σειρά συναντήσεων και συζητήσεων με στόχο την περαιτέρω ισχυροποίηση των ήδη στενών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και την προώθηση του destination «Μονακό» στη χώρα μας.
Συναντήσαμε τον κ. Frédéric Genta, Υπουργό Ελκυστικότητας, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Μετάβασης του Πριγκιπάτου του Μονακό, ο οποίος μίλησε στο CNN Greece για την ιστορική σύνδεση μεταξύ Ελλήνων και Μονεγάσκων, τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, τις δυνατότητες συνεργασίας και εξέλιξης, αλλά και την απόφαση από υψηλόβαθμο στέλεχος των σημαντικότερων πολυεθνικών να αναζητήσει μία θέση ώστε να υπηρετήσει την πολιτική ζωή του τόπου του.
Οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδος και Μονακό έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα. Πώς έχουν εξελιχθεί αυτοί οι δεσμοί μέσα στο χρόνο και πόσο ισχυροί είναι μέχρι σήμερα;
Είναι αλήθεια πως ως λαοί συνδεόμαστε από την αρχαιότητα. Ακόμη και το όνομα «Μονακό» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μονόικος», ένα όνομα που δημιουργήθηκε σε εκείνα τα αρχαία χρόνια, ενώ ο κύριος λιμένας μας ονομάζεται Λιμάνι του Ηρακλή. Είναι λοιπόν σαφές πως έχουμε βήματα κοινής ιστορίας, που κυρίως οφείλονται στη Μεσόγειο θάλασσα, που μας ενώνει. Και ας μην ξεχνάμε την εποχή της ισχυρής παρουσίας των Ελλήνων στο Μονακό, την εποχή του Ωνάση στη δεκαετία του ’70, και μέχρι και αυτή τη στιγμή που μιλάμε η σύνδεση είναι ισχυρότατη.
Έχουμε την τύχη να έχουμε μαζί μας τον Έλληνα Αλέκο Κιοσέογλου, πρόεδρο του οργανισμού που διαχειρίζεται τους λιμένες του Μονακό (SEPM), και νιώθουμε επίσης τυχεροί να έχουμε μία δυνατή ελληνική κοινότητα, η οποία είναι η 11η σε μέγεθος κοινότητα της χώρας μας και αριθμεί περί τα 500 άτομα. Έτσι εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως έχουμε δεσμούς που πάνε πολλά χρόνια πίσω, αλλά διατηρούνται ισχυρότατοι μέχρι σήμερα. Και η αποστολή μας εδώ σήμερα δείχνει πόσο πιστεύουμε στις δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών. Αρκεί να πούμε πως στο Davos και ο ίδιος ο Πρίγκιπας Αλβέρτος και εγώ εκφωνήσαμε τις ομιλίες μας από το Greek House Davos.
Πιστεύετε πως έχουμε κοινά στοιχεία;
Καταρχάς να σας πω πως περνώ πολλές καλοκαιρινές μου διακοπές στην Ελλάδα, οπότε έχω πολύ στενή επαφή με τους Έλληνες. Νομίζω πως μοιραζόμαστε το “art de vivre”, μας αρέσει να απολαμβάνουμε τη ζωή, τον ήλιο, το φαγητό, αλλά συνάμα έχουμε και κοινή επενδυτική φιλοσοφία. Έχουμε και την ίδια βάση στις οικονομίες μας, δηλαδή και η Ελλάδα ενδιαφέρεται και ασχολείται πάρα πολύ με το real estate, τον τουρισμό, το yachting, και το Μονακό το ίδιο. Μοιάζουμε πολύ οι δύο λαοί, το οποίο βοηθάει σίγουρα, γιατί όταν οι Έλληνες έρχονται στο Μονακό μπορούν να ζήσουν, να επενδύσουν, να δημιουργήσουν μία εταιρεία, και οι Μονεγάσκοι αντίστοιχα, όταν βλέπουμε την Ελλάδα, σκεφτόμαστε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε εδώ. Αν σκεφτεί κανείς την κουλτούρα και τους βασικούς πυλώνες του ΑΕΠ και των δύο χωρών, είναι σαφές πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο συνεργασιών και συνεργιών.
Ποιοι είναι οι Έλληνες που ζουν στο Μονακό;
Θα μπορούσαμε να πούμε πως προέρχονται από πολλούς διαφορετικούς χώρους, υπάρχουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα οικονομικά, με τη ναυτιλία, με τον αθλητισμό και πολλά ακόμη. Νομίζω πως η ελληνική κοινότητα του Μονακό είναι αντιπροσωπευτική του «ελληνικού ταλέντου», είναι άνθρωποι που χτίζουν και δημιουργούν. Στη σύγχρονη εποχή είναι και πολλοί εκείνοι που είναι πολίτες του κόσμου, ζουν λίγο στο Μονακό, λίγο στην Ελλάδα, λίγο κάπου αλλού, και δουλεύει καλά αυτό το σύστημα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την ισχυρή αυτή ελληνική κοινότητα.
Οι Έλληνες είναι άνθρωποι της περιπέτειας, εξερευνητές, δυνατοί επιχειρηματίες, δημιουργοί. Αυτό το θεωρούμε πολύτιμο, γιατί αυτό χρειάζεται και το Μονακό, ανθρώπους να δημιουργήσουν ξανά και ξανά στο Μονακό και για το Μονακό.
Τι είναι το Monaco Private Label, που μας έδωσε και την ευκαιρία να βρεθούμε σήμερα εδώ;
Για εμένα με απλά λόγια είναι μία κοινότητα διεθνών ηγετών, από διάφορους χώρους, που είναι φίλοι του Πριγκιπάτου. Σε αυτήν την κοινότητα ανήκουν ηγετικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και από πολλούς διαφορετικούς τομείς, κορυφαίοι επιχειρηματίες, κορυφαίοι επιστήμονες, κορυφαίοι τραπεζίτες, εκ των οποίων μόλις ένα 10% ζει στο Μονακό, αλλά όλοι έχουν μία σύνδεση με αυτό. Το αγαπούν, έχουν περιουσία εκεί, θέλουν να το προβάλλουν στους κύκλους τους, κάνουν διακοπές εκεί. Έχουν σίγουρα στενούς δεσμούς με το Μονακό όλοι όσοι ανήκουν στην κοινότητα Monaco Private Label, το οποίο και δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση της χώρας μας.
Είναι κορυφαίες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που αναδεικνύονται σε «πρεσβευτές» του Μονακό και μας βοηθούν σε κάθε επίπεδο, σε επίπεδο στρατηγικών, ιδεών, επενδύσεων, προβολής. Είναι μία ομάδα υπέροχων ανθρώπων που προσπαθούμε να ενώσουμε με κάποιο τρόπο, σαν σε ένα «κλειστό κλαμπ», του οποίου η διαχείριση ξεκινά από την κυβέρνησή μας.
Η διευθύντρια του Monaco Private Label, η Mrs. Chloé Boscagli-Leclercq, που βρίσκεται εδώ μαζί μας σήμερα, δουλεύει για την κυβέρνηση του Πριγκιπάτου, και είναι λίγο μοναδικό ως σκέψη πως μία κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει μία κοινότητα ανθρώπων που είναι πολύτιμη σε αυτήν. Αυτό το «κλαμπ» δεν ζητάει ποτέ χρήματα, συνδρομές ή οτιδήποτε άλλο, και κάποιος μπορεί να ενταχθεί μόνο εάν προσκληθεί από εμάς. Ασχολούμαστε πολύ με το φιλανθρωπικό έργο και αυτό το ζητάμε και από τα μέλη μας φυσικά, το να κάνουν όσο μπορούν περισσότερο καλό για τους ανθρώπους, το περιβάλλον, το κοινωνικό σύνολο. Το Μονακό είναι στενά συνδεδεμένο με τη μάχη προς τη βιωσιμότητα και έχει πολύ ισχυρό περιβαλλοντικό και φιλανθρωπικό έργο, με ενδιαφέρον του ίδιου του Πρίγκιπα Αλβέρτου, ο οποίος είναι μία από τις πιο ισχυρές φωνές για τη διάσωση των ωκεανών, μεταξύ των πολλών του δράσεων.
Τα μέλη του Monaco Private Label συναντώνται μεταξύ τους, κάνουν events και συνέδρια, και στο Μονακό, αλλά και σε μικρότερης κλίμακας συναντήσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως είναι αυτό που ήρθαμε να κάνουμε και στην Ελλάδα με την υποστήριξη του κ, Εμμανουήλ Σπανούδη και της κ. Έλενας Βλαντή, εξέχοντα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του Monaco Private Label. Στόχος είναι πάντα να βοηθήσουμε το Μονακό να γίνει καλύτερο, και στο πλαίσιο αυτό αντλούμε ιδέες, έμπνευση, βοήθεια από τα εξέχοντα άτομα που ανήκουν στο Monaco Private Label.
Ποιος είναι ο στόχος της σημερινής αποστολής του Μονακό στην Ελλάδα;
Όπως είπα και πριν οι οικονομίες μας είναι πολύ συναφείς, υπάρχουν πολλές συνέργειες που μπορούν να επιτευχθούν σε επίπεδο επενδύσεων, τουρισμού, yachting, διαχείρισης λιμένων. Οι δύο αυτές χώρες μπορούν να κάνουν πολλά μαζί, να δημιουργήσουν υπέροχα πράγματα, καθώς υπάρχουν μπροστά μας πολλές ανοικτές ευκαιρίες. Επίσης έχουμε μία πολύ όμορφη κοινότητα εδώ, τα μέλη του Monaco Private Label που ζουν στην Ελλάδα δεν είναι λίγα, και επίσης θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε νέα μέλη, να γνωρίσουμε μελλοντικούς κατοίκους του Μονακό, να ισχυροποιήσουμε τους ήδη ισχυρούς δεσμούς μας, ενώ υπάρχουν και κάποια projects που συζητάμε και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι.
Σε όλο αυτό το πλαίσιο επισκεπτόμαστε τη χώρα για να μπορούμε να εξελίξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας, καθώς στην αποστολή μας αυτή έχουν έρθει μαζί μας πολύ σημαντικά στελέχη μας. Έχουμε μαζί μας τον επικεφαλής της τραπεζικής βιομηχανίας της χώρας μας, τον κ. Nicolas Feit, τον επικεφαλής του SBM (Monte-Carlo Société des Bains de Mer), τον κ. Christian Barilaro, του οργανισμού που διαχειρίζεται τα ξενοδοχεία και τα καζίνο μας με απλά λόγια, φέραμε τον επικεφαλής των λιμανιών μας, τον κ. Αλέκο Κιοσέογλου, φέραμε μαζί τον επικεφαλής του εμπορίου, τον κ. Justin Highman. Με λίγα λόγια όποιος είναι σημαντικός για το «επιχειρείν» αυτή τη στιγμή βρίσκεται εδώ μαζί μας στην αποστολή, και έχουν διαρκώς συναντήσεις και για projects συνέργειας και για την προσέλκυση επενδύσεων από την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας για εμάς και για αυτό φέραμε τους καλύτερους μαζί μας, την A Team μας!
Τι είναι αυτό που κάνει σήμερα το Μονακό να ξεχωρίζει, σε μία πολύ ανταγωνιστική παγκόσμια σκηνή προσέλκυσης των σύγχρονων Global Citizens;
Αν πάρεις το Μονακό ως χώρα, εκεί μπορείς να βρεις τα πάντα, οτιδήποτε θα βρεις στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στην Αθήνα, σε κάθε επίπεδο, πολιτιστικό, γαστρονομικό, επιχειρηματικό, αλλά όλα αυτά σε ένα περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας, με τους ηγέτες στον τομέα τους από όλη την Ευρώπη συγκεντρωμένους σε μόλις 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι σημαντικότεροι άνθρωποι, οι καλύτερες υποδομές, η υψηλότερη ασφάλεια σε μόλις 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δίπλα στην Μεσόγειο και 10 λεπτά μακριά από ένα διεθνές αεροδρόμιο.
Έτσι είναι εύκολα κατανοητό πως παρέχουμε όλα όσα προσφέρουν οι μητροπόλεις του κόσμου μέσα σε μόλις 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα, χωρίς κανένα από τα αρνητικά στοιχεία των μεγαλουπόλεων, τους περιορισμούς, την κίνηση, το στρες, την επικινδυνότητα. Και πρέπει να προσθέσω κάτι ακόμη σημαντικό, εμείς πρεσβεύουμε τις ευρωπαϊκές αξίες, και αυτό έχει σημασία στην εποχή των πρόσφατων γεωπολιτικών θεμάτων που εκτυλίσσονται γύρω μας. Οι ευρωπαϊκές αξίες σημαίνουν κάτι και εμείς τις αγκαλιάζουμε και τις τιμάμε στον πυρήνα μας. Άλλωστε η πλειοψηφία των κατοίκων μας είναι Ευρωπαίοι, και τα μέρη τα φτιάχνουν οι άνθρωποι.
Πώς αποφασίσατε να αφήσετε μία τόσο επιτυχημένη πορεία στις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες και να ασχοληθείτε με την πολιτική; Πόσο διαφέρει το να «διευθύνεις» την Amazon με το να «διευθύνεις» μία χώρα;
Ειλικρινά είναι δύσκολο να απαντήσω. Σίγουρα δεν δουλεύεις με τον ίδιο τρόπο στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο. Καταρχάς, τα KPIs είναι εντελώς διαφορετικά. Στον ιδιωτικό τομέα πάντα πας με την πιο αποτελεσματική και αποδοτική λύση, παίρνεις τον πιο σύντομο και προσοδοφόρο δρόμο, όλα έχουν ισχυρό κίνητρο πίσω τους και πρωτοστατεί πάντα η απόλυτη λογική. Όταν όμως ασχολείσαι πλέον με τη διαχείριση μίας χώρας, με το συλλογικό καλό, τα πράγματα αλλάζουν εντελώς.
Εδώ έχεις εντελώς άλλα ζητούμενα να συνυπολογίσεις, πχ. αν έχεις περίσσευμα στο budget σου, θα πρέπει να επενδύσεις στην ευτυχία των ανθρώπων, αν έχεις καλή ρευστότητα στο κράτος, θα πρέπει να επενδύσεις όχι μόνο με γνώμονα το κέρδος, αλλά βάσει πολλών διαφορετικών συνθηκών. Εδώ δεν είναι όλα άσπρο-μαύρο, έχεις να λάβεις υπόψιν σου ατελείωτους διαφορετικούς παράγοντες, πρέπει να βρεις την καλύτερη «απόδοση» για το μάξιμουμ αριθμό ατόμων. Στις εταιρείες είναι πιο απλά και ξεκάθαρα τα πράγματα. Πρέπει να έχεις το μεγαλύτερο κέρδος, εδώ δεν είναι έτσι.
Όταν δούλευα στην Google οι στόχοι μου ήταν σαφείς και ξεκάθαροι, εδώ δεν μπορεί να είναι έτσι. Εδώ έχεις να κάνεις με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και το καλύτερο δυνατό για όλους. Όμως ποιοι είναι αυτοί οι «όλοι»; Ποιους θα σκεφτείς πρώτους; Τους κατοίκους, τους Μονεγάσκους, τους ηλικιωμένους, εκείνους που έρχονται για να εργαστούν, τις τράπεζες, το δημόσιο τομέα, τον ιδιωτικό τομέα, τα παιδιά, τη μετακίνηση, τα νοσοκομεία; Τί πρέπει να βάλεις στην κορυφή της λίστας σου;
Επίσης είναι διαφορετικό το δέσιμο, η σύνδεση, όταν δουλεύεις στην Google, στην Amazon, στη Lehman Brothers, οι εργαζόμενοι έρχονται, φεύγουν, εξελίσσονται, ανεβαίνουν στην ιεραρχία, αλλάζουν εταιρείες, αλλά σε μία κυβέρνηση τα πράγματα είναι αλλιώς, είναι πιο περίπλοκο. Όμως είναι πολύ ενδιαφέρον και νιώθω πάρα πολύ τυχερός για αυτήν μου τη μετάβαση. Και για να είμαστε και ειλικρινείς εμείς στην ομάδα μου έχουμε την τύχη να ασχολούμαστε με την ελκυστικότητα και την ανάπτυξη της χώρας μας, έχουμε άπειρες δυνατότητες μπροστά μας, είμαστε δημιουργοί νέων πραγμάτων και αυτό είναι υπέροχο. Χτίζουμε το νέο Μονακό!