Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τι είπαν για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Σε μόλις 30 λεπτά, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που απαιτείται για την μετάφραση, Μητσοτάκης και Ερντογάν έδωσαν και πάλι το πράσινο φως στους Υπουργούς Εξωτερικών να διερευνήσουν το αν μπορεί να προκύψει πρόοδος στο ζήτημα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, συμφώνησαν σε εντονότερη συνεργασία στην καταπολέμηση δικτύων διακινητών και αποφάσισαν το χρονοδιάγραμμα επαφών με στόχο τη διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο.
Για συνάντηση σε καλό κλίμα έκαναν λόγο ανώτατες κυβερνητικές πηγές, μετά το τέλος της συνάντησης των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν και σχολίαζαν πως η συνάντηση ήταν πιο σύντομη σε διάρκεια λόγω του γεγονότος ότι γίνεται στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.
Στην Αθήνα ο Χακάν Φιντάν
Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα και αποφάσισαν τη συνέχισή τους. Τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο επανεκκινούν πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης και θετική ατζέντα σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ενώ αποφασίστηκε το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να λάβει χώρα στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025.
Μητσοτάκης και Ερντογάν ανέθεσαν στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Hakan Fidan, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας.
Το επόμενο μάλιστα διάστημα σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην Αθήνα πριν τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας για την προετοιμασία του.
Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον πως κατά τη συνάντηση των ηγετών επαναβεβαιώθηκε η εντολή στους Υπουργούς Εξωτερικών για διερεύνηση κοινού εδάφους για το εάν μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα.
«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ώστε όπου διαφωνούμε -και διαφωνούμε σε θέματα όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών-, να το κάνουμε συμφωνώντας, πρώτα απ’ όλα, ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί μόνο με αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο» δήλωσε λίγα λεπτά αργότερα στο CNNi και στην Κριστιάν Αμανπούρ ο Πρωθυπουργός.
Όπως έλεγε ανώτατη κυβερνητική πηγή, αυτο που κρατάει η Αθήνα από την ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ είναι η αναφορά του για οριοθέτηση των θαλασσίων δικαιοδοσιών στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σίγουρα (σταθερά) βήματα προς το μέλλον, στον άξονα της καλής γειτονίας και ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών καθώς και το να κινηθούν στο πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσει και τις δύο χώρες».
Συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Γερλίκαγια για το μεταναστευτικό
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον ομόλογό του υπεύθυνο και για την εσωτερική ασφάλεια στην Τουρκία Αλί Γερλίκαγια.
Ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως οι βάρκες θα πρέπει να σταματούν πριν μπουν στο νερό. «Το πιο σημαντικό είναι να μην υπάρχουν βάρκες στη θάλασσα και μόνο οι τουρκικές αρχές μπορούν να μας βοηθήσουν για να συμβεί αυτό, γιατί είναι τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές σε ένα ταξίδι που είναι επικίνδυνο και όπου ουσιαστικά έχει παραχωρηθεί στους διακινητές το δικαίωμα να καθορίζουν ποιος θα κάνει αυτό το ταξίδι» σημείωσε σε δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός.
Επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης
Όπως αναφέρει ανώτατη κυβερνητική πηγή, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο το Κυπριακό. Όπως σημειώνει «η θέση μας είναι πάγια και σταθερή για το Κυπριακό και η Αθήνα παραμένει αισιόδοξη ότι θα ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».