Τραμπ: Να αγοράσουμε τη Γροιλανδία – Επικαλείται «λόγους εθνικής ασφάλειας»
Κατά την ανακοίνωση της επιλογής του για τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στη Δανία, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε την πρόθεση του στο να αποκτήσει την κυριότητα και τον έλεγχο της Γροιλανδίας.
Το ενδιαφέρον του Τραμπ για τη Γροιλανδία ήρθε λίγες μέρες μετά την απαίτησή του να επιστρέψει στον έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών η διώρυγα του Παναμά, αίτημα που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τον πρόεδρο του Παναμά.
Όπως επισημαίνει και ο ιστότοπος Axios, δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ αποπειρώνται να αγοράσουν το κομβικής -σε γεωπολιτικό και ενεργειακό επίπεδο- νησί.
«Αν και γεωγραφικά η Γροιλανδία απέχει λιγότερο από την Ευρώπη εξακολουθεί να παραμένει υπό την σκέπη της Κοπεγχάγης και να δέχεται την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισημαίνεται στο κείμενο του ιστότοπου, ο οποίος σημειώνει πως το νησί -το μεγαλύτερο από τα μεγάλα νησιά που δεν θεωρείται ήπειρος- βρίσκεται στο επίκεντρο τόσο της κλιματικής αλλαγής όσο και του ενεργειακού ανταγωνισμού.
Μια όχι τόσο νέα ιδέα
Η ιδέα της πώλησης της Γροιλανδίας μπορεί να ακούγεται αλλόκοτη, αλλά δεν είναι πρωτοφανής.
Το 1946, οι ΗΠΑ του προέδρου Χάρι Τρούμαν προσέφεραν 100 εκατ. δολάρια για τη Γροιλανδία, σχεδιάζοντας να προσφέρουν και μέρος της Αλάσκας στη Δανία. Η Δανία είχε άλλωστε πουλήσει τη σημερινή αμερικανική υπερπόντια κτήση των Παρθένων Νήσων το 1917 έναντι 25 εκατ. δολαρίων. Το νησιωτικό συγκρότημα της Καραϊβικής ήταν γνωστό μέχρι τότε ως Δανικές Δυτικές Ινδίες. Η Γροιλανδία εποικίστηκε τη δεκαετία του 1720 από τη Δανία, ενώ το 2009 η κυβέρνηση της Κοπεγχάγης προσέφερε στη νήσο την αυτονομία της, εντός του βασιλείου της Δανίας. Ο πληθυσμός της Γροιλανδίας φθάνει τις 56.000 κατοίκους, ενώ οι ΗΠΑ διαθέτουν ήδη μεγάλη αεροπορική βάση στο νησί, με 600 άτομα προσωπικό.
«Για λόγους εθνικής ασφάλειας και ελευθερίας σε όλο τον κόσμο»
Το σχέδιο για την απόκτηση της είχε «παγώσει» κατά την διάρκεια της θητείας του Τζο Μπάιντεν ωστόσο ο Τραμπ φαίνεται πως θα «ταράξει τα νερά» στο συγκεκριμένο θέμα μόλις αναλάβει και πάλι την προεδρία.
«Για λόγους εθνικής ασφάλειας και ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θεωρούν ότι η κυριότητα και ο έλεγχος της Γροιλανδίας είναι απόλυτη ανάγκη», δήλωσε ο Τραμπ μέσω της πλατφόρμας Truth Social.
Η δήλωση αυτή συνόδευσε την ανακοίνωση ότι ο Τραμπ επέλεξε τον συνιδρυτή του PayPal, Κεν Χάουερι, για τη θέση του πρέσβη στη Δανία. «Ο Κεν θα κάνει εξαιρετική δουλειά εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών», σημείωσε.
Οι αντιδράσεις
Ωστόσο, αντιδράσεις προκάλεσε στη Δανία η προσπάθεια απόκτησης της Γροιλανδίας το 2019, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μέτε Φρεντέρικσεν να τονίζει το 2019: «Η Γροιλανδία δεν πωλείται. Η Γροιλανδία δεν είναι δανική. Η Γροιλανδία ανήκει στη Γροιλανδία».
Ο Τραμπ είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις της Φρεντέρικσεν και είχε ακυρώσει προγραμματισμένη συνάντηση μαζί της.