«Φουντώνει» η Προεδρολογία – Τα διλήμματα Μητσοτάκη και η απόφαση στο «βουνό»
Ένας μήνας μας χωρίζει από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την απόφασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας και μπορεί στο Μαξίμου να προσπαθούν να μεταθέσουν όσο το δυνατόν αργότερα την ονοματολογία, ωστόσο αυτή έχει πάρει φωτιά.
Τα δεδομένα μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά έχουν αλλάξει και ο Πρωθυπουργός καλείται να βρει μία χρυσή θεσμική τομή για το ύπατο αξίωμα.
«Κάντε υπομονή μέχρι τον Ιανουάριο» δήλωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός, αποκαλύπτοντας πως ακόμη δεν έχει αποφασίσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece οι προθέσεις του Πρωθυπουργού δεν αποκλείεται να γίνουν γνωστές κοντά στα Φώτα. Αυτό σημαίνει πως για μία ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός θα ζυγίσει τις επιλογές του στο «βουνό» κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων, όπως είχε γίνει και πριν από πέντε χρόνια ακριβώς με την περίπτωση της κυρίας Σακελλαροπούλου.
Ήταν το έτος 2019 και ο Πρωθυπουργός συναντούσε την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Στη συνομιλία τους τότε, ο κ.Μητσοτάκης είχε πει τη χαρακτηριστική φράση «τα Χριστούγεννα θα ξεκλέψω ένα διήμερο να πάω στο βουνό, εκεί παίρνω τις σημαντικές αποφάσεις». Η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται…
Έως και πέντε ψηφοφορίες…
Η Βουλή θα πρέπει να συνεδριάσει για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το αργότερο έως τις 13 Φεβρουαρίου του 2025 και είναι βέβαιο πως για μία τόσο σοβαρή απόφαση η Κυβέρνηση δεν θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή.
Την ώρα μάλιστα που για την εκλογή μπορεί να απαιτηθούν μέχρι και πέντε ψηφοφορίες.
Στη πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι, αν δεν συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός ακολουθεί δεύτερη ψηφοφορία, ενώ στην τρίτη ψηφοφορία αρκούν 180 ψήφοι. Στην τέταρτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών. Αν όμως ούτε και τότε καταστεί αυτό εφικτό ακολουθεί πέμπτη ψηφοφορία, όπου εκεί αρκεί η σχετική πλειοψηφία των Βουλευτών. Όπως είναι ευνόητο αυτό το σενάριο θα προσπαθήσει να αποφύγει πάση θυσία η Κυβέρνηση και για αυτό το λόγο η άσκηση είναι για “γερούς λύτες” την ώρα που η πόλωση και ο κατακερματισμός του πολιτικού τοπίου κορυφώνεται.
Τα χαρακτηριστικά του νέου Προέδρου
Ο Πρωθυπουργός θα αναζητήσει έναν Πρόεδρο με «υπερκομματικά χαρακτηριστικά», τον οποίο θα αναγκαστούν να ψηφίσουν οι βουλευτές της ΝΔ, αλλά και ένα πρόσωπο που θα αναγκάσει το ΠΑΣΟΚ να «συρθεί» στη συναίνεση.
Παρά το ό,τι έχει γίνει με τη διαγραφή Σαμαρά και παρά τις δηλώσεις Βουλευτών που θέλουν «Δεξιό Πρόεδρο», ο Πρωθυπουργός επιμένει πως θα πρέπει να είναι ένα άτομο που «να έχει τη δυνατότητα να πάρει όσες περισσότερες ψήφους γίνεται στη Βουλή».
Σε σχετικά πρόσφατη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης σημειώσει πως «είναι σημαντικό ο ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντα να μπορεί να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά». Προσέθεσε μάλιστα «θέλω να θυμίσω ότι η νυν Πρόεδρος ψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Άρα, κι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο είναι σημαντικό. Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να επιλεγεί ένας Πρόεδρος ο οποίος να έχει μόνο, αμιγώς κομματικά και όχι και θεσμικά χαρακτηριστικά».
Ο Πρωθυπουργός θεωρεί πως η συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ είναι «μπετόν αρμέ» και δεν θα επιλέξει να φανεί αντιθεσμικός επιλέγοντας δεξιό υποψήφιο.
Αυτό σημαίνει πως θα αναζητήσει ένα πρόσωπο που θα συγκεντρώσει ευρεία συναίνεση, δηλαδή θα είναι αποδεκτό όχι μόνο από τους Βουλευτές της ΝΔ αλλά και από το ΠΑΣΟΚ. Άρα είναι πιθανή η επιλογή ενός προσώπου που δεν προέρχεται από τον χώρο της δεξιάς. Ενώ θα πρέπει να είναι και ένα πρόσωπο το οποίο θα ανταποκρίνεται στο ρόλο του ρυθμιστή του πολιτεύματος, φέροντας το αντίστοιχο κύρος.
Τα πρόσωπα που γεμίζουν όλα τα «κουτάκια» είναι λίγα…
Το σεναριο του Λουκά Παπαδήμου
Ένα όνομα το οποίο δεν έχει γραφτεί αρκετά το οποίο όμως συζητείται και θα πληρούσε ενδεχομένως τα κριτήρια, αφορά αυτό του Λουκά Παπαδήμου. Ο κ. Παπαδήμος έχει διατελέσει Πρωθυπουργός της Οικουμενικής κυβέρνησης την πιο δύσκολη περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, τα χρόνια 2011-2012. Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1994 έως το 2002, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το 2002 έως το 2010. Ένα στέλεχος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ (υπήρξε σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου το 2010) το οποίο συνδέθηκε με την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ και στην Ευρωζώνη.
Ο Λουκάς Παπαδήμος ορκίστηκε Πρωθυπουργός στις 11 Νοεμβρίου του 2011 με αντιπροέδρους τους Θεόδωρο Πάγκαλο και Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ στο κυβερνητικό σχήμα προστέθηκαν εκτός αρκετών υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης και στελέχη των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ.
Η τρομοκρατική επίθεση και η επίσκεψη Μητσοτάκη
Υπενθυμίζεται πως ο Λουκάς Παπαδήμος στις 25 Μαΐου του 2017 τραυματίστηκε έπειτα από έκρηξη παγιδευμένου φακέλου μέσα στο αυτοκίνητό του. Έμεινε για ένα μήνα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός μέχρι να πάρει εξιτήριο. Στον «Ευαγγελισμό» είχε βρεθεί το μακρινό 2017 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να επισκεφθεί τον πρώην πρωθυπουργό…
Την Κυβέρνηση Παπαδήμου είχε στηρίξει πέρα από το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ του…Αντώνη Σαμαρά. Δύσκολα θα εκτιμούσαν πολλοί ο πρώην Πρωθυπουργός θα καταψήφιζε μία τέτοια επιλογή…
Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Λουκά Παπαδήμου ήταν σε εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την επικύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και δίπλα του καθόταν ο Αλέξης Τσίπρας…
Τα σενάρια που επιμένουν
Αντίστοιχα, εύκολα «όχι» δεν θα μπορούσαν να πουν οι Βουλευτές της ΝΔ ούτε και σε ένα πρόσωπο όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ και το ΠΑΣΟΚ θα αναγκαζόταν να τον ψηφίσει. Ο κ. Βενιζέλος διαθέτει υπερκομματικά χαρακτηριστικά λόγω της συγκυβέρνησης ενώ τα τελευταία χρόνια απέχει από την πολιτική.
Αντίστοιχης λογικής και το σενάριο Στουρνάρα. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (η θητεία λήγει το Μάιο του 2026) και πρώην υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου, Γιάννης Στουρνάρας ακούγεται έντονα ενώ μία επιλογή του θα «άνοιγε» τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στα ονόματα που ακούγονται περιλαμβάνονται και αυτά του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου όπως και του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα.