«Φρένο» στα υψηλά κέρδη των παραγωγών ενέργειας – Πώς τα έσοδα θα γυρίσουν στα νοικοκυριά
«Απόφαση της κυβέρνησης είναι να επιβάλει για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τον μήνα Αύγουστο. Διότι αυτή τη στιγμή, με την πορεία των τιμών, πράγματι οι πολίτες τον Αύγουστο θα έβλεπαν μία απότομη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος», δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι βλέπουμε έξαρση τιμών στη χονδρική τιμή και χωρίς αυτή την παρέμβαση αυτή η έξαρση θα «χτυπούσε» τους λογαριασμούς των καταναλωτών. Ανέφερε ότι το τέλος θα επιβληθεί για δύο μήνες και η επιδότηση αφορά σε πρώτη φάση τον Αύγουστο ενώ λεπτομέρειες θα ανακοινώσει αύριο ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
«Τις τελευταίες 10 ημέρες είδαμε μία τεράστια έξαρση τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η οποία δεν αφορά μονο την Ελλάδα αλλά όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη. Το τελικό αποτέλεσμα από αυτή τη στρέβλωση της αγοράς είναι ότι καθώς ανεβαίνει πολύ η τιμή χονδρικής που χτυπά τους λογαριασμούς ρεύματος του Αυγούστου και δημιουργει ουρανοκατέβατα κέρδη στους παραγωγούς», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενεργειας.
Όπως είπε τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για να ανακουφιστούν οι πολίτες στους λογαριασμούς του Αυγούστου, όπου θα έβλεπαν απότομη αυξηση.
«Δείτε το ως έκτακτη φορολόγηση των υψηλών κερδών με σκοπό να επιδοτήσουμε σε πρώτη φαση τον μήνα Αυγουστο», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτωντας ότι αντιμετωπίζουμε μια ευρωπαϊκή στρεύλωση και «δεν μπορούμε να καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα μέχρι η ευρώπη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»
«Είναι ένας μήνας υψηλών λογαριασμών για ενα νοικοκυριό που δοκιμάζεται ειδικά τον Αυγουστο που τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ. Ακόμη και ένα μήνα αν μπορούμε να ανακουφίσουμε τους πολίτες, είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε», είπε ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι «αυτή η διαταραχή θα ειναι προσωρινή».
Έκτακτη σύσκεψη για τα μέτρα μείωσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος
Μέτρα για την μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος έθεσε επί τάπητος το κυβερνητικό επιτελείο στην σημερινή έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη (16/7) υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας.
Τα βασικά σενάρια που εξετάστηκαν ήταν η εκ νέου φορολόγησης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, με εφαρμογή της φορολόγησης για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου και το πλαφόν αποκλειστικά για τις τιμές χονδρικής.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στο φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ελλάδα, αλλά και να επανέλθει ο «μηχανισμός L».
Στόχος είναι η ανάκτηση εσόδων με την εφαρμογή πλαφόν ανά τεχνολογία, ώστε τα παραπάνω έσοδα που προκύπτουν να διατεθούν υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, τα οποία στη συνέχεια θα δίνονται στους καταναλωτές ως επιδοτήσεις.
Είχε προηγηθεί το αίτημα του πρωθυπουργού για αναλυτική ενημέρωση, όσον αφορά στα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν. Αλλά και για τα αποτελέσματα των ελέγχων στους οποίους έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων για τις υψηλές ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, για να διαπιστώσει αν υπάρχουν περιπτώσεις πιθανής κερδοσκοπίας.
Γιατί «εκτινάχθηκαν» οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος – Ο ρόλος των κερδοσκόπων
Ο καύσωνας, τα προβλήματα στις διασυνδέσεις το ενεργειακό μείγμα, αλλά και η διεθνής κερδοσκοπία φαίνεται πως είναι οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην εκτίναξη των τιμών χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα, οι οποίες ανεβάζουν με τη σειρά τους το κόστος στα τιμολόγια των καταναλωτών.
Ειδικότερα, οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ανεβάζουν την ζήτηση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και μαζί με τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών στους λογαριασμούς ενέργειας.
Μάλιστα, για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος και το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων.
Η εικόνα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας
H αύξηση στην τιμή της μεγαβατώρας του ηλεκτρικού ρεύματος ξεπέρασε το 200% από τις αρχές του μήνα, ενώ η σημερινή ημερήσια τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώνεται στα 176,33 ευρώ ανά MWh, χαμηλότερα από την χθεσινή τιμή στα 191 ευρώ, παρά την διατήρηση στα 32 ευρώ του ολλανδικού TTF.
Από τα 64,67 ευρώ στις 7 Ιουλίου έφτασε στα 191 ευρώ στις 15/7, με το άλμα να αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της ζήτησης λόγω του καύσωνα και στα προβλήματα στις διασυνδέσεις.
Παράλληλα, η μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφει άνοδο κατά 33% το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, σε σύγκριση με τη μέση τιμή ολόκληρης της περιόδου του Ιουνίου.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι νέες αυξήσεις στο ρεύμα ήρθαν για να μείνουν με φόντο το μείγμα α) αυξημένη ζήτηση, β)νευρική αγορά φυσικού αερίου και γ) υψηλή μέση χονδρική τιμή στο ρεύμα.
Ως αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης, οι φθηνές ΑΠΕ δεν είναι σε θέση να καλύψουν τόσο μεγάλο μέρος των καθημερινών αναγκών, όπως έγινε τον Μάιο και τον Απρίλιο.
Σε αυτό το κλίμα, οι αυξημένες τιμές στην Αγορά Επόμενης Μέρας παραπέμπουν σε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές για το ρεύμα του Ιουλίου, καθώς οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά είναι ένας από τους παράγοντες διαμόρφωσης της τιμής λιανικής.
«Το φαινόμενο των τιμών που έχουμε είναι μία πραγματική συγκυρία που δεν έχει σχέση με τα γεγονότα στην Ελλάδα» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης τις προηγούμενες μέρες.
«Έχουμε προβλήματα σε σειρά διασυνδέσεων με την Ιταλία, γίνεται συντήρηση στο καλώδιο Ρουμανίας-Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα η Ρουμανία να εξαρτάται από τις εισαγωγές από την ακριβή Ουγγαρία και κάνουμε εξαγωγές. Ο εξωγενής παράγοντας είναι αυτός που μας ανεβάζει τις τιμές. Είναι κάτι που μπορεί να εξομαλυνθεί ακόμη και μέσα στις επόμενες τρεις μέρες» επισήμανε ο αρμόδιος υπουργός.
Οι κερδοσκόποι εκτοξεύουν τις τιμές στην Ευρώπη
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από τον αναλυτή Σεμπ Κένεντι, σημαντικό μέρος της τιμής του ευρωπαϊκού συμβολαίου TTF, σε ποσοστό περίπου 30%, αποδίδεται σε κερδοσκόπους.
Ενδεικτικό είναι ότι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια κατείχαν πρόσφατα θέσεις 262 TWh στο TTF, δηλαδή παραπάνω από την ετήσια κατανάλωση αερίου της Ολλανδίας.
Οι θέσεις που στοιχηματίζουν σε άνοδο βρίσκονταν στις 420 TWh στα τέλη Απριλίου, ενώ οι καθοδικές έχουν μειωθεί τελευταία από τις 343 στις 235 TWh.
Πρόκειται για ένα θέμα που σηκώνει πολλή συζήτηση, με μια πλευρά της αγοράς να κάνει έκκληση για περισσότερη ρύθμιση και εποπτεία, ενώ άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για φυσιολογικό φαινόμενο.