πολιτική

Φρεγάτες Belharra: Οι δυνατότητες του υπέροπλου scalp – Τι θα αλλάξουν στο Αιγαίο

Με μία σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων η Αθήνα φροντίζει να ενισχυθεί η αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Οι  φρεγάτες FDI Belharra, συμβάλλουν στο να δημιουργηθεί μια ισχυρή «ασπίδα» προστασίας στο Αιγαίο, εκτιμούν οι ειδικοί.

Ένας από τους στόχους είναι το Πολεμικό Ναυτικό να αποκτήσει και τέταρτη φρεγάτα της κλάσης «Κίμων». Ο αντιναύαρχος ε.α -επίτιμος υπαρχηγός ΓΕΝ, Παναγιώτης Παστουσέας, χαρακτηρίζει επιτακτική ανάγκη την παραλαβή σύγχρονων μονάδων «γιατί οι επιχειρησιακές μας δυνατότητες ιδίως μεταξύ Κρήτης -Καστελόριζου -Κύπρου και στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο ήταν μειωμένες» υποστηρίζοντας ότι ο στόλος των φρεγατών μας είναι «ηλικίας 30-40 ετών».

Οι συγκεκριμένες φρεγάτες αναμένεται να δώσουν στον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού τη δυνατότητα υλοποίησης σύνθετων αποστολών, καθώς εξοπλίζονται με το κορυφαίο AESA (Active Electronically Scanned Array) ραντάρ Sea Fire, με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων, και φέρουν 32 πυραύλους Aster 30 με βεληνεκές 120 χιλιόμετρα, συνδυασμός ο οποίος θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στη ναυτική ισχύ της χώρας.

Ο αντιναύαρχος ε.α -επίτιμος υπαρχηγός ΓΕΝ, Παναγιώτης Παστουσέας

Με τις πολυδιάστατες δυνατότητές τους, η Ελλάδα αποκτά προβάδισμα σε σχέση με τους Τούρκους, οι οποίοι όπως υποστηρίζει ο αντιναύαρχος ε.α και επίτιμος υπαρχηγός ΓΕΝ παράγουν συνεχώς καινούρια πλοία στα οποία τοποθετούν συστήματα από την αμυντική τους βιομηχανία που «δεν είναι τόσο τεχνολογικά άρτια όπως τα δικά μας τα οποία θα προμηθευτούμε από τους Γάλλους και θα βρίσκονται πάνω στην φρεγάτα μας».

Ωστόσο, προσθέτει πώς σημαντική ενίσχυση για την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας είναι και «το πρόγραμμα της αντικατάστασης των υπολοίπων γερασμένων μονάδων του στόλου» το οποίο πρέπει να συνεχιστεί, διαφορετικά όπως αναφέρει «η ναυτική μας ισχύ δεν θα είναι αποτρεπτική».

To γαλλικό υπερόπλο «SCALP NAVAL»

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας αποκάλυψε την πρόθεση της Αθήνας οι φρεγάτες «Νέαρχος», «Φορμίων», καθώς και η τέταρτη Belharra που επιθυμεί να αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό, να φέρουν πυραύλους « SCALP Naval».

Ο αντιναύαρχος ε.α και επίτιμος υπαρχηγός ΓΕΝ, Παστουσέας Παναγιώτης αναφέρει πώς πρόκειται για ένα όπλο το οποίο θα αναβαθμίσει «την αποτρεπτική ισχύ σε στρατηγικό επίπεδο».

Πρόκειται για ένα βλήμα, όπως υποστηρίζει το οποίο μπορεί να εκτοξευθεί από τις φρεγάτες και να πλήξει σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων στόχους ξηράς με ακρίβεια. Μάλιστα ένα από τα ατού όπως λέει είναι ότι μπορεί να εκτοξευθεί από τους ίδιους εκτοξευτές που χρησιμοποιούνται για τους Aster 30.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Παναγιώτη Παστουσέα

Το 2025 παραδίδεται η πρώτη φρεγάτα Belharra στην Ελλάδα. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας εξήγγειλε την πρόθεση της Αθήνας για προμήθεια και 4ης φρεγάτας Belharra. Τι σημαίνει αυτό για την θωράκιση της χώρας;

Είναι ένα σημαντικότατο βήμα η απόκτηση των τριών φρεγατών και εκτιμούμε ότι και η πρόθεση που εκδηλώθηκε, ελπίζουμε και ευχόμαστε να είναι πραγματικότητα. Γιατί λοιπόν θέλουμε αυτές τις φρεγάτες διότι όπως ξέρετε εδώ και πάνω από 10 χρόνια για πρόσθεση νέων μονάδων και στην ουσία δεν έπαιρναν ούτε μία απόφαση. Ο στόλος των φρεγατών μας είναι ένας στόλος είναι ηλικίας 30-40 ετών. Καθίσταται λοιπόν επιτακτική ανάγκη να παραλάβουμε σύγχρονες μονάδες γιατί οι επιχειρησιακές μας δυνατότητες ιδίως μεταξύ Κρήτης -Καστελόριζου -Κύπρου και στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο ήταν μειωμένες. Γιατί ήταν μειωμένες; Διότι σε αυτή την περιοχή υπάρχει ένα σχετικό πλεονέκτημα της τουρκικής αεροπορίας. Σε αυτή την περιοχή λοιπόν δρουν κοντά από τα αεροδρόμιά τους ενώ τα δικά μας τα αεροσκάφη δρουν αντίστοιχα από πολύ μακρινές αποστάσεις επομένως δεν μπορούν να βρίσκονται στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τι κάνουν οι Belharra λοιπόν; Οι Belharra έχουν σημαντικότατες αντιαεροπορικές δυνατότητες με τον οπλισμό και τα ραντάρ που φέρουν, με τους Aster 30, οι οποίοι έχουν εμβέλεια 120 χλμ και το ραντάρ να αποκαλύπτει ίχνη αεροσκαφών πάνω από 300 χλμ. Επομένως, μέχρι στιγμής αυτή την δυνατότητα δεν είχαμε. Συνεπώς, την αποκτούμε με τις Belharra. Επειδή οι Belharra θα προσφέρουν και μία ομπρέλα, πέρα από την αντιαεροπορική προστασία που θα έχουν για τις φρεγάτες και την ίδια την φρεγάτα, το δικό μας πλοίο που θα βρίσκεται μέσα σε αυτή την περιοχή θα καλύπτεται από την αντιαεροπορική προστασία της Belharra. Οι φρεγάτες αυτές είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ενσωματώνουν την πιο προηγμένη τεχνολογία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για ποιο λόγο αποκαλούν τις φρεγάτες FDI ψηφιακό Μαχητή;

Έχουν πολλά πλεονεκτήματα καθώς όπως είπαμε ενσωματώνουν την πιο προηγμένη τεχνολογία σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Belharra στο μεσαίο «a» το αντικαθιστούν με το «@», θέλει να δείξει λοιπόν ότι αυτό το πλοίο είναι δίκτυο κεντρικό, δηλαδή είναι μία πλατφόρμα η οποία μπορεί να συνεργάζεται να παίρνει πληροφορίες από διάφορους αισθητήρες να τις αναλύει, να τις επεξεργάζεται, να μεταδίδει την εικόνα σε άλλες πλατφόρμες δηλαδή σε αεροσκάφη, σε κέντρα επιχειρήσεων της ξηράς σε φίλια πλοία σε πραγματικό χρόνο και με αυτόν τον τρόπο να υπάρχει άμεση ανταλλαγή πληροφοριών, καλύτερη αναγνώριση των ιχνών, ένα μεγάλο πρόβλημα στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στο Αιγαίο. Σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι περιορισμένο είναι ανάγκη να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα. Πέραν αυτού λοιπόν της εικόνας και των υπολογιστών, οι οποίοι θα συνεργάζονται με άλλες πλατφόρμες, αυτό το λογισμικό αυτού του συστήματος που φέρουν οι Belharra έχει την δυνατότητα να έχει συνεχείς αναβαθμίσεις. Δεν είναι ένας υπολογιστής ο οποίος τον πήραμε και από εκεί και πέρα θα πρέπει κάθε τόσο να ψάχνουμε να δούμε πώς θα γίνει η αναβάθμισή του. Θα υπάρχουν συνεχείς αναβαθμίσεις ώστε να είναι ενημερωμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και του λογισμικού. Ακόμη και οι προηγμένες χώρες δεν θα έχουν τέτοιου είδους τεχνολογία που θα έχει η φρεγάτα αυτή.

Θεωρείτε ότι οι φρεγάτες Belharra αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο;

Προσέξτε να μην κάνουμε λάθος. Ο στόλος μας είναι γερασμένος. Είναι ένα σημαντικό βήμα να πάρουμε τις τρεις ή και τις τέσσερις, αλλά θα πρέπει αυτό το πρόγραμμα να συνεχιστεί. Είναι σημαντική ενίσχυση για την αποτρεπτική μας ισχύ όμως το πρόγραμμα αυτό της αντικατάστασης των υπολοίπων γερασμένων μονάδων του στόλου μας πρέπει να συνεχιστεί αλλιώς η ναυτική μας ισχύ δεν θα είναι αποτρεπτική. Θα πρέπει να ακολουθείται ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα. Όλες οι ένοπλες δυνάμεις έχουν ένα παγκοσμίως έχουν ένα πρόγραμμα σε ορίζοντα 15ετίας. Αυτό λοιπόν πρέπει να το ακολουθούμε πιστά για να μην τρέχουμε τελευταία στιγμή να παίρνουμε αποφάσεις και κάτω από πίεση που σημαίνει οι αποφάσεις αυτές που θα πάρουμε δεν θα είναι σωστές. Πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα της αντικατάστασης των γερασμένων υπολοίπων πλοίων του στόλου για να πούμε ότι έχουμε πράγματι μία ισχυρή ναυτική δύναμη, η οποία θα μας προσφέρει μία σημαντική αποτρεπτική ισχύ. Βεβαίως, και με τα τρία αυτά ή και τα τέσσερα πλοία θα αλλάξουν κάποιες ισορροπίες αλλά το ζητούμενο είναι να έχουμε ένα ναυτικό το οποίο θα είναι σε ένα επίπεδο το οποίο μπορεί να λειτουργεί και να επιχειρεί τουλάχιστον σε όλο το μήκος και το πλάτος της Ανατολικής Μεσογείου χωρίς κανένα πρόβλημα. Οι Τούρκοι παράγουν συνεχώς καινούρια σκάφη, τα εξοπλίζουν και προσπαθούν να ενσωματώσουν τεχνολογίες με συστήματα από την αμυντική τους βιομηχανία τα οποία δεν είναι τόσο τεχνολογικά άρτια όπως τα δικά μας τα οποία θα προμηθευτούμε από τους Γάλλους και βρίσκονται πάνω στην φρεγάτα μας.

Ποια χαρακτηριστικά έχουν οι Πύραυλοι «Scalp Naval» που επιθυμεί η Αθήνα να φέρουν οι νέες φρεγάτες;

Οι «Scalp Naval» είναι ένα βλήμα, το οποίο μπορεί να εκτοξευθεί από τις φρεγάτες και μπορεί να πλήξει σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων στόχους ξηράς με ακρίβεια. Αυτό το βλήμα μπορεί να εκτοξευθεί από τους ίδιους εκτοξευτές που χρησιμοποιούνται για τους Aster 30. Έχουμε την δυνατότητα εφόσον έχουμε τους εκτοξευτές όπου εκτοξεύονται οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι να τοποθετήσουμε σε αυτούς και βλήματα «Scalp Naval». Τα «Scalp Naval» αναβαθμίζουν σημαντικά την αποτρεπτική ισχύ διότι έχουμε ένα όπλο το οποίο θα μπορεί να προξενήσει μία σοβαρή ζημιά και σε μεγάλο βάθος εντός του αντιπάλου. Επομένως, αναβαθμίζει την αποτρεπτική ισχύ σε στρατηγικό επίπεδο. Είναι ένα όπλο για την στρατηγική υπεροχή της χώρας. Ελπίζουμε οι προθέσεις να γίνουν πραγματικότητα.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button