Κόσμος

Χρήση κοκαΐνης πριν από… 400 χρόνια – Τι αποκάλυψαν ερευνητές από την Ιταλία

Ίχνη κοκαΐνης ανακαλύφθηκαν στους εγκεφάλους δύο ανθρώπων που πέθαναν στην Ιταλία πριν από 400 χρόνια, αποκαλύπτοντας ότι το ναρκωτικό χρησιμοποιούταν στην Ευρώπη πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιλάνου ανακάλυψαν τα υπολείμματα του ναρκωτικού σε δύο πτώματα που ήταν θαμμένα σε νεκροταφείο νοσοκομείου του 17ου αιώνα στο Μιλάνο.

Οι ειδικοί βρήκαν τρία βασικά μόρια –κοκαΐνη, υγρίνη και βενζοϋλεκγονίνη– στον εγκεφαλικό ιστό των δύο ατόμων, που πιθανότατα χρησιμοποίησαν την ουσία για να αυτοθεραπευτούν λίγο πριν πεθάνουν.

«Μπορεί να έχει χορηγηθεί ως μέρος μιας ιατρικής θεραπείας από θεραπευτές που δεν ασκούνται στο νοσοκομείο», είπε η ερευνήτρια Gaia Giordano στο Live Science.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Archaeological Science, ανέφερε ότι το ναρκωτικό πιθανότατα καταναλώθηκε από το μάσημα φύλλων κόκας γνωστά ως Erythroxylum coca.

Πιστεύεται ότι το φυτό έφτασε στην Ευρώπη από τη Νότια Αμερική τον 19ο αιώνα. Αλλά η μελέτη έδειξε ότι έφτασε σχεδόν δύο αιώνες νωρίτερα από αυτό.

«Αυτές οι εργαστηριακές αναλύσεις όχι μόνο αναγράφουν την άφιξη του Erythroxylum spp. σχεδόν δύο αιώνες στην Ευρώπη», είπε η επικεφαλής της έρευνας Gaia Giordano στο ίδιο δημοσίευμα.

«Δείχνουν επίσης ότι ορισμένοι Μιλανέζοι πολίτες ήρθαν σε επαφή με αυτό το φυτό του Νέου Κόσμου και μασούσαν ή έβραζαν τα φύλλα του ως τσάι».

Τα αρχεία του νοσοκομείου του Μιλάνου δεν αναφέρουν την κοκαΐνη ως θεραπεία μέχρι τον 19ο αιώνα, επομένως είναι πιθανό ότι αυτά τα δύο άτομα είχαν προμηθευτεί φύλλα κόκας από μόνα τους, είπαν οι ερευνητές.

Η παρουσία κοκαΐνης στον εγκεφαλικό ιστό άφησε να εννοηθεί ότι η πρόσληψη κοκαΐνης συνέβη όταν οι χρήστες ήταν κοντά στον θάνατο, πρόσθεσαν.

Καθώς το Δουκάτο του Μιλάνου βρισκόταν υπό ισπανική κυριαρχία τον 17ο αιώνα και ήταν ένας από τους προορισμούς του θαλάσσιου εμπορίου από την Αμερική, είναι πιθανό ορισμένα φυτά κόκας να έφτασαν στο Μιλάνο εν αγνοία των αρχών.

Στους αιώνες που πέρασαν από τότε, η κοκαΐνη εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, και έγινε «μια ευρέως διαδεδομένη ουσία κατάχρησης για τις ψυχοδραστικές της ιδιότητες, καθώς και η αιτία των θανάτων από υπερβολική δόση σε όλο τον κόσμο τον 20ο αιώνα», είπαν οι συγγραφείς της έρευνας.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button