Επικαιρότητα

Έκτακτα μέτρα με κλειστά σχολεία στη Σαντορίνη – Οι αποφάσεις για τους σεισμούς

Οι σεισμοί στη Σαντορίνη έφεραν έκτακτα μέτρα, όσα ανακοινώθηκαν σε νέα σύσκεψη που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου.

Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού έχει προκαλέσει ανησυχία, με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να αποφασίζουν έκτακτα μέτρα.

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ, προχώρησε σε συνεδρίαση των Επιτροπών Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, στην οποία εξετάστηκαν τα δεδομένα των τελευταίων 24 ωρών και καθορίστηκαν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την προστασία των πολιτών.

Παράλληλα, δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες για την αποφυγή κινδύνων, όπως το κλείσιμο των σχολείων και η αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους.

Η ανακοίνωση Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας:

 

Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας των δύο τελευταίων 24ωρων στο θαλάσσιο χώρο της μεταξύ της νήσου Θήρας και της Αμοργού, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας περιήλθε σε ύφεση.

2. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, αυξημένη σεισμική ακολουθία με μέγιστο μέγεθος το 4.3. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.

Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

  • Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025.
  • Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.
  • Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.

Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.

Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, οδηγίες μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συναγερμός από Γεράσιμο Παπαδόπουλο

Σημειώνεται ότι με δηλώσεις του στο Dnews ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έκρουσε τον σεισμικό κίνδυνο στην περιοχή λέγοντας ότι οι συγκεκριμένες δονήσεις δεν αφορούν την ηφαιστειακή περιοχή.

Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε τα τρία νέα δεδομένα. Αυτά είναι:

  • η αύξηση των μεγεθών,
  • η αύξηση του πλήθους των σεισμών και
  • η μετατόπιση των επικέντρων προς τα ΒΑ της Σαντορίνης πράγμα που σημαίνει ότι μεγαλώνει το τμήμα του.

Αυτόματα και χωρίς αμφιβολία ο σεισμικός κίνδυνος ανεβαίνει κατακόρυφα για τα νησιά της περιοχής και αυτό γιατί όπως εξήγησε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, στη σημερινή του συνέντευξη στο Dnews, αυτοί οι σεισμοί σημειώνονται στην υποθαλάσσια τάφρο η οποία ορίζεται από την Αμοργό, την Σαντορίνη, την Ανάφη και την Αστυπάλαια και η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλα τεκτονικά ρήγματα ένα από τα οποία ενεργοποιήθηκε 9 Ιουλίου του 1956 και μας έδωσε σεισμό μεγέθους 7.7 ρίχτερ. Ήταν μάλιστα ο μεγαλύτερος σεισμός στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή κατά τον τελευταίο αιώνα.

seismos_santorini_new010225_67c60.jpg

«Αυτή, λοιπόν, η σεισμική δραστηριότητα την οποία παρατηρούμε την τελευταία εβδομάδα στα ΒΑ της Σαντορίνης», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος «εντοπίζεται στο νότιο τμήμα αυτής της υποθαλάσσιας τεκτονικής τάφρου και εάν δούμε την σεισμική δραστηριότητα που είχαμε τα 3 τελευταία χρόνια θα παρατηρήσουμε ότι μέσα σε αυτή την υποθαλάσσια τεκτονική τάφρο έχουμε συνεχώς σεισμούς. Αρα η σεισμική δραστηριότητα κυρίως της τελευταίας εβδομάδας εντάσσεται στη σεισμική δραστηριότητα της υποθαλάσσιας τάφρου της Αμοργού και μαζί με άλλα χαρακτηριστικά των σεισμών συμπεραίνουμε ότι οι σεισμοί αυτοί δεν έχουν σχέση με ηφαιστειακές διεργασίες στο εσωτερικό της γης, για παράδειγμα άνοδο του μάγματος, αλλά είναι τεκτονικοί σεισμοί».

sismoi_santorini_3d488.jpg

Χωρίς καμία αμφιβολία χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Οι αναρτήσεις του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

gerasimos_papadopoulos_sismos_santorini_1e05f.jpg

papadopoulos_sismoi_16e27.jpg

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button