Κόσμος

Έρευνα: Βλάβη στον εγκέφαλο των ποντικιών προκαλεί η έκθεση σε ζιζανιοκτόνο

Τις σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου των ποντικιών όπου προκαλεί ακόμη και η μικρή έκθεση σε κοινό ζιζανιοκτόνο, καταγράφει έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο «Journal of Neuroinflammation».

Οι ερευνητικές ομάδες Arizona State University και Translational Genomics Research Institute, μέλος του ερευνητικού κέντρου City of Hope, δοκίμασαν δύο επίπεδα έκθεσης ποντικιών σε ένα από τα πιο διαδεδομένα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως σε καλλιέργειες, τη γλυφοσάτη.

Οι ερευνητές προχώρησσαν στην έκθεση μιας υψηλής δόσης και μιας χαμηλότερης δόσης που είναι κοντά στο όριο της τρέχουσας αποδεκτής δόσης στον άνθρωπο.

Στη συνέχεια τα ποντίκια παρακολουθήθηκαν για ένα διάστημα έξι μηνών.

Οι ερευνητές εντόπισαν ότι τα ποντίκια που εκτέθηκαν στη γλυφοσάτη, ανέπτυξαν σημαντική φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία σχετίζεται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Αποτελέσματα της μελέτης

Ακόμα και η χαμηλότερη δόση, επισημαίνουν, οδήγησε σε επιβλαβείς επιδράσεις στον εγκέφαλο των ποντικιών, ακόμα και αφότου έγινε διακοπή της έκθεσης για μήνες. Η έκθεση ποντικιών στη γλυφοσάτη οδήγησε επίσης σε πρόωρο θάνατο και συμπεριφορές που μοιάζουν με άγχος.

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι ένα υποπροϊόν της γλυφοσάτης συσσωρεύτηκε στον εγκεφαλικό ιστό των ποντικιών και αυτό εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της χημικής ουσίας για τους ανθρώπους.

Τα ευρήματα της ομάδας βασίζονται σε προηγούμενη έρευνα του Arizona State University που καταδεικνύει μια σχέση μεταξύ της έκθεσης στη γλυφοσάτη και του αυξημένου κινδύνου για νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Η προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι το ζιζανιοκτόνο αυτό διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ένα προστατευτικό στρώμα που συνήθως εμποδίζει την είσοδο δυνητικά επιβλαβών ουσιών στον εγκέφαλο, και φαίνεται να συμβάλλει στη νευροφλεγμονή και άλλες επιβλαβείς επιδράσεις στη νευρική λειτουργία.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ θεωρεί ορισμένα επίπεδα γλυφοσάτης ασφαλή για την έκθεση του ανθρώπου, υποστηρίζοντας ότι η χημική ουσία απορροφάται ελάχιστα από τον οργανισμό και αποβάλλεται κυρίως αμετάβλητη. Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο κατατάσσει τη γλυφοσάτη ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο».

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι πρόσφατες μελέτες, μεταξύ των οποίων και η παρούσα, μπορεί να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τα υφιστάμενα όρια ασφάλειας και το κατά πόσον η χρήση της γλυφοσάτης είναι τελικά ασφαλής. Επίσης, τονίζουν την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση και εντατικότερη παρακολούθηση των νευρολογικών και άλλων μακροπρόθεσμων αρνητικών επιπτώσεων της γλυφοσάτης στην υγεία.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button