«Έτοιμος» να αφήσει τους Ουκρανούς να χτυπήσουν τους Ρώσους με αμερικανικούς πυραύλους ο Μπάιντεν
Ανοικτό το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να άρουν τους περιορισμούς για τη χρήση από την Ουκρανία αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της Ρωσίας άφησε με δηλώσεις του ο Τζο Μπάιντεν, λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο.
Ο Μπλίνκεν μαζί τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Λάμι θα ταξιδέψουν μαζί στο Κίεβο την Τετάρτη (11/9), όπου θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ένας από τους στόχους τους της επίσκεψης, όπως είπε ο επικεφαλής της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι να «ακούσουν απευθείας από την ουκρανική ηγεσία» τους «στόχους της και τι μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε αυτές τις ανάγκες».
Η δήλωση του Μπάιντεν ήρθε λίγες ώρες μετά την κατηγορία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ότι το Ιράν προμηθεύει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία.
Μάλιστα ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία επέβαλαν ήδη νέες κυρώσεις στο Ιράν για τον εφοδιασμό της Ρωσίας με βαλλιστικούς πυραύλους για χρήση στην Ουκρανία.
Εάν τελικά η κυβέρνηση προχωρήσει σε αυτή κίνηση, θα ικανοποιήσει επανειλημμένα αιτήματα της Ουκρανίας να χαλαρώσει τους περιορισμούς στα όπλα που προμηθεύουν οι ΗΠΑ, γεγονός που, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι, τους άφησε να πολεμούν κατά της πλήρους εισβολής της Ρωσίας με δεμένα χέρια.
Η Ρωσία δεν έχει ακόμη σχολιάσει, αλλά ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει προηγουμένως ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε «πολύ σοβαρά προβλήματα».
Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι ΗΠΑ διστάζουν να προμηθεύσουν ή να εγκρίνουν τη χρήση όπλων που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία, φοβούμενες ότι αυτό θα κλιμάκωνε τη σύγκρουση.
Ωστόσο, έχουν χαλαρώσει ορισμένους από τους περιορισμούς για τη χρήση τέτοιων πυραύλων, επιτρέποντας στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει περιοχές κατά μήκος των ρωσικών συνόρων, από όπου τα στρατεύματα πυροβολούν.
Οι άλλοι σύμμαχοι του Κιέβου έχουν επίσης προμηθεύσει κάποια όπλα μεγάλου βεληνεκούς – με περιορισμούς ως προς το πώς και πότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εσωτερικό της Ρωσίας, από την ανησυχία ότι τέτοια πλήγματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίποινα που θα συμπαρασύρουν τις χώρες του ΝΑΤΟ στον πόλεμο ή θα προκαλέσουν πυρηνική σύγκρουση.
Τους τελευταίους μήνες ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επικρίνει τον ρυθμό των παραδόσεων όπλων και έχει ζητήσει άδεια να πλήξει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία με πυραύλους που προμηθεύει η Δύση – μια κίνηση στην οποία οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί.
Από την πλευρά του ο ηγέτης της Ρωσίας Πούτιν προειδοποίησε επίσης νωρίτερα φέτος ότι οι επιθέσεις της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας με δυτικούς πυραύλους κινδυνεύουν να προκαλέσουν έναν ευρύτερο πόλεμο.
«Η συνεχής κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες», δήλωσε τον Μάιο. «Θέλουν μια παγκόσμια σύγκρουση;»
Ο ίδιος στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η ευθύνη για τυχόν πλήγματα εντός του ρωσικού εδάφους θα βαραίνει τους δυτικούς προμηθευτές όπλων, ακόμη και αν οι δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποιήσουν τα πλήγματα.