Κόσμος

Έχασε το Χαλέπι ο Άσαντ – Διεθνείς εκκλήσεις για «αποκλιμάκωση» στη Συρία

Προσπάθειες να εξασφαλίσει περισσότερη υποστήριξη από τους συμμάχους του αφού οι δυνάμεις του έχασαν τον έλεγχο του Χαλεπιού, καταβάλλει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, μετά την έφοδο ανταρτών την Τετάρτη.

Να σημειωθεί πως, είναι η πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, που το συριακό καθεστώς χάνει εντελώς τον έλεγχο αυτής της πόλης και η ήττα είναι εξαιρετικά οδυνηρή.

Μάλιστα, το Σάββατο (30/11) οι δυνάμεις που εξαπέλυσαν επίθεση κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης του Χαλεπιού.

Επαφές με Ιράν και Ρωσία

Ο Άσαντ υποδεχόμενος στη Δαμασκό τον επικεφαλής της διπλωματίας του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, τόνισε τη «σημασία της υποστήριξης των συμμάχων και των φίλων» της κυβέρνησής του ώστε «να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις τρομοκρατών υποστηριζόμενων από το εξωτερικό και να ματαιωθούν τα σχέδιά τους».

Νωρίτερα, διεμύνησε πως θα χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική ισχύ του για να «τσακίσει τους τρομοκράτες».

Από την πλευρά του ο Αραγτσί δήλωσε πως η κατάσταση είναι «δύσκολη», αλλά εξέφρασε την πεποίθησή του πως η Δαμασκός θα υπερισχύσει.

Μετά τη Δαμασκό, ο κ. Αραγτσί έφθασε το βράδυ της Κυριακής (1/12) στην Άγκυρα, όπου σήμερα, Δευτέρα (2/12) αναμένεται να συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν και μετά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία ανακοίνωσε πως η αεροπορία της βοηθά τον συριακό στρατό να «απωθήσει» τους αντικαθεστωτικούς στις επαρχίες Ιντλίμπ (βορειοδυτικά), Χάμα (κεντρικά) και Χαλέπι (βόρεια), ενώ το Ιράν επαναβεβαίωσε πως προσφέρει «σθεναρή» υποστήριξη στο καθεστώς στη Συρία.

Χάθηκε το Χαλέπι

Η ΧΤΣ και οι σύμμαχοί της «ελέγχουν την πόλη του Χαλεπιού, με την εξαίρεση συνοικιών στα χέρια κουρδικών δυνάμεων. Για πρώτη φορά από το 2011, το Χαλέπι είναι εκτός του ελέγχου του καθεστώτος», επισήμανε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα τη Βρετανία, που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.

Η ΜΚΟ έκανε λόγο για τουλάχιστον 412 νεκρούς στις εχθροπραξίες, εκ των οποίων 214 τζιχαντιστές και αντάρτες, 137 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων και βοηθητικών τους παραστρατιωτικών και 61 άμαχους.

«Αν δεν εξαπολύσει αντεπίθεση σύντομα ή αν η Ρωσία και το Ιράν δεν στείλουν πολλή περισσότερη υποστήριξη, δεν νομίζω πως η κυβέρνηση μπορεί να ανακαταλάβει» το Χαλέπι, εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άρον Λουντ του κέντρου μελετών Century International.

Ο συριακός στρατός επιβεβαίωσε την παρουσία αντικαθεστωτικών μαχητών σε «μεγάλα τμήματα» του Χαλεπιού και πρόσθεσε πως υπέστη «δεκάδες απώλειες».

Ανταλλαγές πυρών

Υπενθυμίζεται ότι, την Κυριακή (1/12) ρωσικά και συριακά αεροσκάφη προχώρησαν σε βομβαρδισμούς στο Χαλέπι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άνθρωποι, ενώ ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν επίσης την πόλη της Ιντλίμπ σκοτώνονταν άλλους οκτώ.

Σύμφωνα με την οργάνωση, τα «Λευκά Κράνη» που αποτελεί οργάνωση προσκείμενη στους αντικαθεστωτικούς στη Συρία, ανακοίνωσαν την Δευτέρα (2/12) πως τουλάχιστον 25 άμαχοι σκοτώθηκαν σε συριακούς και ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA, ρωσικά και συριακά αεροσκάφη έβαλαν στο στόχαστρο «συγκέντρωση διοικητών τρομοκρατικών οργανώσεων» στην επαρχία Χαλέπι και σκότωσαν «δεκάδες», ενώ κατέστρεψαν επίσης οχηματοπομπή που μετέφερε όπλα στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ.

Διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση

Στο μεταξύ, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου απηύθυναν έκκληση να υπάρξει «αποκλιμάκωση» στη Συρία, κρίνοντας πως η «κλιμάκωση» του πολέμου «υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη» να βρεθεί «πολιτική λύση».

Μια επισφαλής ηρεμία

Τα τελευταία χρόνια στη βορειοδυτική Συρία επικρατούσε επισφαλής ηρεμία, έπειτα από την ανακωχή που συμφωνήθηκε με μεσολάβηση της Μόσχας και της Άγκυρας έπειτα από επίθεση των δυνάμεων του καθεστώτος τον Μάρτιο του 2020.

Οι οργανώσεις που πρόσκεινται στην Άγκυρα απέσπασαν την Κυριακή (1/12) από τις κουρδικές δυνάμεις την πόλη Ταλ Ριφάατ στα βόρεια, κοντά στη μεθόριο Συρίας-Τουρκίας, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Τουρκίας, ο στρατός της οποίας ελέγχει αρκετούς τομείς της βόρειας Συρίας, διαβεβαίωσε πως υποστηρίζει τις προσπάθειες για «να τερματιστεί η ένταση».




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button