Αναθερμαίνονται οι συνομιλίες για την ειρήνη στην Ουκρανία – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
![](https://kontasas.gr/wp-content/uploads/2025/02/AP25016459351614-og-780x470.jpg)
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Τραμπ, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές θέλουν «ειρήνη», διαμηνύοντας μάλιστα πως συμφώνησε με τον Πούτιν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μην χαθούν άλλες ζωές στην Ουκρανία.
Μάλιστα, γίνονται δημιουργικές «ζυμώσεις» για συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, ενώ, σύμφωνα με τον Τραμπ, διοργανώνεται συνάντηση την Παρασκευή στο Μόναχο της Γερμανίας, της οποίας θα ηγούνται ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.
«Είμαι αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης θα είναι θετικά. Είναι καιρός να σταματήσει αυτός ο γελοίος πόλεμος», έγραψε μεταξύ άλλων ο Τραμπ στο Truth Social.
Τι «χάνει» το Κίεβο από την ειρήνη
Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, αυτή η θετική κατά τα άλλα κίνηση μπορεί κάλλιστα να αποβεί σε βάρος της Ουκρανίας.
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί μια ομιλία…ψυχρολουσία για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τις Βρυξέλλες από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο συνάντησης του ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα, ο Πιτ Χέγκσεθ, για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα, διεμήνυσε ότι η επιστροφή στα προ του 2014 σύνορα της Ουκρανίας είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος, τονίζοντας παράλληλα πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν βλέπει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως μέρος ενός ειρηνευτικού σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου που πυροδοτήθηκε από τη ρωσική εισβολή πριν τρία χρόνια.
Διπλωματική νίκη της Μόσχας
Ωστόσο, ένα μόνο τηλεφώνημα δεν θα τελειώσει ως δια μαγείας τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Το πότε και πώς θα καταλήξουν δεν είναι ξεκάθαρο.
Όμως, η Μόσχα έχει ήδη σημειώσει μια διπλωματική νίκη μόνο από το γεγονός αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας.
Αν κάνουμε αναδρομή τρία χρόνια πίσω, η απόφαση του Πούτιν να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον μετέτρεψε σε παγκόσμιο παρία. Η Ρωσία επλήγη από χιλιάδες διεθνείς κυρώσεις. Αργότερα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον ηγέτη του Κρεμλίνου, ενώ τότε ο πρόεδρος Μπάιντεν καταδίκασε τον Ρώσο ομόλογό του ως «δολοφόνο δικτάτορα» και «καθαρό κακοποιό».
Σήμερα ωστόσο, ο Τραμπ λέει ότι θέλει να «συνεργαστεί, πολύ στενά» με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ελπίζοντας ότι θα «επισκέπτονται ο ένας τα έθνη του άλλου».
Από πολλές απόψεις, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αυτό που θέλει: την ευκαιρία να διαπραγματευτεί απευθείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ουκρανία και την ευκαιρία να τοποθετηθεί στο πρώτο τραπέζι της διεθνούς πολιτικής.
Ο κομβικός ρόλος Τραμπ
Η διαμεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να χαρακτηριστεί κομβική, αφού λόγω της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, συμφώνησαν σε άμεσες διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.
Ειδικότερα, το τηλεφώνημα, το οποίο σύμφωνα με το Κρεμλίνο είχε διάρκεια μιάμισης ώρας, έγινε μία ημέρα αφότου επαναπατρίστηκε ο Αμερικανός Μαρκ Φόγκελ, ο οποίος κρατούνταν από το 2021 στη Ρωσία.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη συνομιλία μεταξύ των προέδρων από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ τον περασμένο μήνα.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δήλωσαν ότι ήλπιζαν πως η ανταλλαγή απόψεων θα μπορούσε να φέρει ανανεωμένες προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία πρόκειται να εισέλθει στον τέταρτο χρόνο της.
Όπως άλλωστε έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social: «Συζητήσαμε για την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την ενέργεια, την τεχνητή νοημοσύνη, τη δύναμη του δολαρίου και διάφορα άλλα θέματα».
«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε»
Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ είχε διαμηνύσει εδώ και εβδομάδες την επιθυμία του να μιλήσει με τον Πούτιν καθώς προσπαθεί σθεναρά για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι Πούτιν και Τραμπ συμφώνησαν να συναντηθούν προκειμένου να βρεθεί ουσιαστική λύση.
«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε, πολύ στενά, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων ο ένας στα έθνη του άλλου. Συμφωνήσαμε επίσης να ξεκινήσουν οι αντίστοιχες ομάδες μας αμέσως διαπραγματεύσεις και θα ξεκινήσουμε καλώντας τον πρόεδρο Ζελένσκι, της Ουκρανίας», έγραψε μεταξύ άλλων ο Τραμπ.
Επιπλέον, διεμήνυσε πως συμφώνησε με τον Πούτιν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μην χαθούν άλλες ζωές στην Ουκρανία.
Σημειώνεται ότι ο προκάτοχός του, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δεν είχε μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Ο τελευταίος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε τη Ρωσία ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα το 2013, όταν συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της G20.
Ποιοι θα ηγηθούν των διαπραγματεύσεων
Από πλευράς των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο διευθυντής της CIA Τζον Ράτκλιφ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Γουόλτς και ο πρέσβης και ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ, πρόκειται να ηγηθούν των διαπραγματεύσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τον Τραμπ, θα είναι επιτυχείς.
Ο Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος θα είναι μεταξύ των διαπραγματευτών του Τραμπ, ανέφερε νωρίτερα για την απελευθέρωση του κρατούμενου Αμερικανού Μαρκ Φόγκελ, ότι αποτελεί μια πρώτη ένδειξη για το ποιες είναι οι δυνατότητες, όσον αφορά το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία.
«Νομίζω ότι αυτό είναι ίσως ένα σημάδι για το πώς θα εξελιχθεί η συνεργασία ανάμεσα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο Πούτιν στο μέλλον αλλά και τι μπορεί να προμηνύει για τον κόσμο γενικότερα. Νομίζω ότι είχαν μια στενή φιλία και πως τώρα θα συνεχιστεί», είπε.
Μυστική συνάντηση στο Κρεμλίνο
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι Πούτιν και Τραμπ συμφώνησαν κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία να οργανώσουν μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο και ότι ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε στον Τραμπ πως είναι έτοιμος να δεχτεί Αμερικανούς στη χώρα.
«Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε μια από τις βασικές θέσεις του αρχηγού του αμερικανικού κράτους ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούν οι χώρες μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, πέραν της Ουκρανίας, η συζήτηση κινήθηκε στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, στις ρωσοαμερικανικές οικονομικές σχέσεις και σε «θέματα που σχετίζονται με την ανταλλαγή πολιτών μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές του CNNi, ο Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος θα είναι μεταξύ των διαπραγματευτών του Τραμπ, συναντήθηκε με τον Πούτιν, ενώ βρισκόταν στη Μόσχα χθες Τρίτη.
Επικοινωνία Ζελένσκι – Τραμπ
Στο μεταξύ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε αντίστοιχα τηλεφωνική συνομιλία νωρίτερα με τον Ντόναλντ Τραμπ για περίπου μία ώρα, ανακοίνωσε το γραφείο του Ουκρανού προέδρου, όπου ενημερώθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο για τη συνομιλία με τον Πούτιν.