πολιτική

Ανασύνταξη στρατηγικών μετά την προεδρική εκλογή – Τα «αγκάθι» των Τεμπών και οι «έξοδοι κινδύνου»

Η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έκρυβε καμία έκπληξη, ελέω και της τελευταίας συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία αν δεν υπήρχε σήμερα θα βρισκόμασταν στο δρόμο προς νέες εθνικές κάλπες.

Με δεδομένο ότι τα κόμματα είχαν απλώς την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν τις κοινοβουλευτικές τους δυνάμεις και δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό ρήγμα σε καμιά ομάδα του κοινοβουλίου, το βλέμμα όλων στρέφεται προς την επόμενη μέρα της πολιτικής πραγματικότητας.

Αυτό που είναι κοινά αποδεκτό και καταγεγραμμένο είναι ότι το κομβικότερο λόγο παίζει πλέον η τραγωδία των Τεμπών και η έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν σ’ αυτήν. Για την κυβέρνηση είναι ίσως η δυσκολότερη εξίσωση που καλείται να λύσει από την αρχή της θητείας της. Αν και το κυρίαρχο κυβερνητικό αφήγημα επιμένει στο ότι υπάρχει πολιτική εργαλειοποίηση από την αντιπολίτευση, η επίμονη επανάληψή του μάλλον δεν είναι ικανή να διασκεδάσει την δυσπιστία που είναι διαπιστωμένη στο εκλογικό σώμα.

Το Μέγαρο Μαξίμου ανασυντάσσει την στρατηγική του που περιλαμβάνει και τη διαχείριση των Τεμπών αλλά και την πολιτική διαδρομή έως το τέλος της τετραετίας. Η συνέντευξη του πρωθυπουργού με την οποία παραδέχθηκε ότι υπήρξαν αστοχίες και λάθος επιλογές στην υπόθεση των Τεμπών δεν φιλοδοξούσε να αλλάξει το κλίμα δια μιας. Έθετε όμως τα θεμέλια για μία νέα στρατηγική, με την οποία η κυβέρνηση επιλέγει να δείξει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε καμία διαδικασία που θα ρίχνει φως στην υπόθεση.

Ενδεικτική της κυβερνητικής τακτικής είναι και η συνέντευξη του πρωθυπουργού σήμερα Κυριακή (16/02) στην Καθημερινή της Κυριακής, στην οποία υποστηρίζει ότι «κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν σε ζούγκλα», σημειώνοντας ότι θέλουν να εμπλέξουν τον Κωνσταντίνο Τασούλα στην εργαλειοποίση της τραγωδίας.

«Τα σημαντικά αυτά οπτικά ντοκουμέντα, αν αποδειχθούν γνήσια, η Πολιτεία δεν είχε κανέναν λόγο να τα δει καθυστερημένα στη δικογραφία. Αντιθέτως, φαίνεται ότι η αποκάλυψή τους χαλάει τα σχέδια όσων προσπάθησαν να επιβιώσουν πολιτικά χτίζοντας ένα ολόκληρο αφήγημα επάνω σε θεωρίες συγκάλυψης» επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης.

Η κρίσιμη κοινοβουλευτική μάχη

Το Κοινοβούλιο στις επόμενες 30 μέρες θα είναι το θέατρο της πολιτικής κόντρας για την διερεύνιση της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής τραγωδίας στην ιστορία. Τόσο η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, όσο και η συζήτηση για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, αποτελούν τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την αντιπολίτευση το σημαντικότερο crash test μέσω του οποίου θα προσπαθήσουν να πείσουν την κοινή γνώμη για το ποιος υπηρετεί την αλήθεια και θέλει την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Το κυβερνητικό στρατόπεδο, αν και αναγνωρίζει τη φθορά που έχει προκαλέσει η υπόθεση των Τεμπών, θεωρεί ότι το πολιτικό κεφάλαιο του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει ανεπηρέαστο. Και ο πρωθυπουργός έχει δώσει εδώ και καιρό την αίσθηση ότι είναι αποφασισμένος «να το πάρει πάνω του». Στην κοινοβουλευτική μάχη θα προτάξει τη στάση της αντιπολίτευσης που σπεύδει να υιοθετήσει οποιοδήποτε σενάριο μπορεί να πλήξει την κυβέρνηση, προσπαθώντας να αποκομίσει πολιτικά οφέλη πάνω στον πόνο των συγγενών των θυμάτων. Επί της ουσίας ο πρωθυπουργός θα μιλά εντός του κοινοβουλίου, αλλά θα απευθύνεται στην κοινωνία, προσπαθώντας να αναστρέψει την πολλές φορές καταγεγραμμένη δυσπιστία.

Το στοίχημα για την αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση από την άλλη θεωρεί ότι το επόμενο διάστημα θα έχει την ευκαιρία να δώσει την αίσθηση ότι οδηγεί τις εξελίξεις και έχει στριμώξει πολιτικά την κυβέρνηση. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής είναι ένα χαρτί που ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρεί ισχυρό και θα προσπαθήσει να το αξιοποιήσει. Ας μην ξεχνάμε ότι εντός της αντιπολίτευσης υπάρχει ένας – όχι τόσο- ακήρυχτος πόλεμος σε σχέση με την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά και της εντός του κοινοβουλίου παρουσίας. Η προεδρική εκλογή δεν ήταν πολύ θετική ως προς την εξέλιξη της για το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Γιαννίτσης, κατετάγη τρίτος στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες και δεύτερος στην τέταρτη ψηφοφορία, όταν η Νέα Αριστερά αποφάσισε να απέχει.

Οι κινήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που βρίσκονται στον χώρο της κεντροαριστεράς θα πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένες και να ισορροπούν ανάμεσα στον αυτονόητα ρόλο της ως κριτή της κυβερνητικής πολιτικής και από την άλλη να αποκρούουν τις κυβερνητικές αιτιάσεις περί εργαλειοποίησης. Και εδώ υπάρχουν δύο παγίδες. Αν επιλεγεί πιο ήπιος λόγος κινδυνεύει να δυσαρεστήσει μέρος των ψηφοφόρων που ζητούν πιο δυναμική στάση, ενώ αν επιλεγεί η σκληρότερη κριτική υπάρχει ο κίνδυνος να ενισχύσει την κυβερνητικό αφήγημα περί εργαλειοποίησης. Τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων πάντως δείχνουν ότι κερδισμένοι είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου που έχει επιλέξει οξύ λόγο για την υπόθεση των Τεμπών και οι σχηματισμοί δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό που λείπει από την αντιπολίτευση και ευνοεί την κυβέρνηση είναι η συνοχή και η κομματική πολυδιάσπαση, γεγονός που δυσκολεύει τη διατύπωση μιας αξιόπιστης εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης και ευνοεί την κυβέρνηση.

Ο γρίφος του ανασχηματισμού

Το σενάριο του ανασχηματισμού άρχισε να ενισχύεται αμέσως μετά την τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού, αλλά προς το παρόν παραμένει στο χώρο του σεναρίου. Οι παλαιότερες προβλέψεις έβλεπαν νέο κυβερνητικό σχήμα το καλοκαίρι, αλλά φαίνεται πως οι εξελίξεις επισπεύδουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού. Παραμένει άγνωστο ποιού εύρους θα είναι ο ανασχηματισμός αν θα είναι δηλαδή «διορθωτικός» ή «δομικός». Οι πληροφορίες συγκλίνουν προς το πρώτο.

Επίσης, τίποτα δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν την αυθεντικοποίηση των βίντεο, το πόρισμα του ΕΜΠ για την φωτιά, το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων το οποίο ασχολείται και με την πυρόσφαιρα, το πόρισμα της Hellenic Train για τις μηχανές των τρένων μετά τη σύγκρουση και σίγουρα όχι πριν από τις συγκεντρώσεις στις 28 Φεβρουαρίου, που θα δείξουν αν η δυναμική των προηγούμενων συγκεντρώσεων παραμένει αναλείωτη ή έχει φθίνουσα πορεία.

Ανεξάρτητα πάντως την σεναριολογία που αναμένεται να φουντώσει τις επόμενες μέρες σε σχέση με το νέο κυβερνητικό σχήμα το δεδομένο είναι ότι είναι ορατή τον τελευταίο καιρό η αναδιάταξη των στρατηγικών των κομμάτων, πλην όμως η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού φαίνεται αυτή τη στιγμή πολύ μακρινό σενάριο.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button