Κόσμος

Ανησυχία Γκουτέρες για την κλιμάκωση στη Συρία: Ζητεί άμεση παύση εχθροπραξιών

«Ιδιαίτερα ανήσυχος λόγω της πρόσφατης κλιμάκωσης της βίας στη βορειοδυτική Συρία», εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του ζήτησε σήμερα την «άμεση παύση των εχθροπραξιών».

«Όλες οι πλευρές πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουν τους αμάχους και τις πολιτικές υποδομές, όπως και να επιτρέψουν τη διέλευση με πλήρη ασφάλεια των αμάχων που εγκαταλείπουν τις περιοχές όπου μαίνονται εχθροπραξίες», πρόσθεσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Οι Σύροι υφίστανται αυτήν τη σύγκρουση εδώ και σχεδόν 14 χρόνια. Τους αξίζει ένας πολιτικός ορίζοντας που θα τους οδηγήσει σε ένα ειρηνικό μέλλον και όχι σε περισσότερη αιματοχυσία», τόνισε.

Για πρώτη φορά από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011, οι κυβερνητικές δυνάμεις έχασαν τελείως τον έλεγχο του Χαλεπίου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, σε μια οδυνηρή εξέλιξη που επέφερε ένας συνασπισμός ομάδων ανταρτών στις οποίες κυριαρχούν ακραίοι ισλαμιστές.

Απαντώντας, συριακά και ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν περιοχές που κατέχουν αυτές οι ομάδες στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, και στη γειτονική επαρχία του Χαλεπίου, σκοτώνοντας 15 αμάχους μεταξύ των οποίων παιδιά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε αυτές τις συνθήκες ανασφάλειας, οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ και των εταίρων του χρειάστηκε να «ανασταλούν σε μεγάλο βαθμό» σε ορισμένες περιοχές του Χαλεπίου, της Ιντλίμπ και της Χάμα, διευκρίνισε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, σημειώνοντας την αδυναμία πρόσβασης κυρίως στις αποθήκες όπου φυλάσσεται η ανθρωπιστική βοήθεια.

«Αυτό έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση του πληθυσμού σε ζωτικής σημασίας βοήθεια», πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι αποφασισμένα να παραμείνουν επί του πεδίου για να εκπληρώνουν την αποστολή τους στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης

Μεγάλη ανησυχία από τον ΟΗΕ και για την επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης, κυρίως «λόγω της παρουσίας άταφων πτωμάτων και της έλλειψης πόσιμου νερού».

Η Συρία μαστίζεται ήδη από μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, με 16,7 εκατομμύρια ανθρώπους να χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας και 7 εκατομμύρια εκτοπισμένους, υπενθύμισε ο Ντουζαρίκ.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 44 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 12 παιδιά και επτά γυναίκες, σκοτώθηκαν στη βορειοδυτική Συρία από τις 26 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου. Το OCHA πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 48.500 άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι, με τις βασικές υποδομές, μεταξύ των οποίων νοσοκομεία, σχολεία και σταθμοί ύδρευσης, να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στις κλιμακούμενες εχθροπραξίες μεταξύ Σύρων ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button