Κόσμος

Αντικρουόμενα μηνύματα για την Ουκρανία: Τραμπ και Κρεμλίνο παζαρεύουν με τις ειρηνευτικές δυνάμεις

Αντικρουόμενα είναι τα μηνύματα σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία, ακριβώς τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου που προκάλεσε η ρωσική εισβολή, με αντικείμενο την πιθανή ανάπτυξη ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων ως εγγυήτριας δύναμης ειρήνης στο πεδίο.

Έτσι, ενώ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν έτοιμος να δεχτεί ευρωπαίους ειρηνευτές στην Ουκρανία σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου του Κρεμλίνου εναντίον του Κιέβου, το Κρεμλίνο απορρίπτει κάθε τέτοια προοπτική.

«Θα το δεχτεί ο Πούτιν»

«Θα το δεχτεί. Του έκανα αυτή την ερώτηση», είπε συγκεκριμένα ο Ντόναλντ Τραμπ για τον Ρώσο ομόλογό του, όταν ρωτήθηκε ευθέως για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων.

«Κοιτάξτε, αν κάνουμε αυτή τη συμφωνία, δεν ψάχνεται για άλλο πόλεμο… Του έχω κάνει συγκεκριμένα αυτήν την ερώτηση. Δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτό».

Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε μεγάλη υποχώρηση για τη Μόσχα, που επιμένει να θεωρεί μια τέτοια κίνηση απαράδεκτη.

Αρνήθηκε να σχολιάσει ο Πεσκόφ

«Υπάρχει μια θέση σ’ αυτό το ζήτημα που εκφράσθηκε από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ. Δεν έχω τίποτα να προσθέσω σ’ αυτό και τίποτα να σχολιάσω. Το αφήνω ασχολίαστο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι αντιτίθεται στην παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ επί του πεδίου στην Ουκρανία, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να λέει την περασμένη εβδομάδα ότι η Μόσχα θα θεωρούσε κάτι τέτοιο «άμεση απειλή» για την κυριαρχία της Ρωσίας, ακόμα κι αν τα στρατεύματα επιχειρούσαν εκεί υπό διαφορετική σημαία.

Τόσο η ρητορική Τραμπ όσο και η αντίδραση της Μόσχας προδιαγράφουν πάντως ένα «παζάρι» μεταξύ των δύο μερών, με βασικό αντικείμενο αντιπαράθεσης την παρουσία ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πάντως σήμερα ότι καλωσορίζει αυτό που εκλαμβάνει ως πιο ισορροπημένη στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα της Ουκρανίας, αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε χθες, Δευτέρα, ένα σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ που υιοθετεί μια ουδέτερη στάση στη σύγκρουση.

«Επόμενο στην ημερήσια διάταξη είναι το ζήτημα της επίλυσης της ουκρανικής κρίσης», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Και τότε, ιδιαίτερα εφόσον οι ίδιοι Αμερικανοί έχουν μιλήσει και γι’ αυτό, θα είναι η ώρα για να εξετασθούν ενδεχόμενα προγράμματα που σχετίζονται με τη συνεργασία στο εμπόριο, την οικονομία και τις επενδύσεις».

Παρέμβαση Μακρόν

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, παρότρυνε τις ΗΠΑ να φανούν αλληλέγγυες προς την Ευρώπη σε περίπτωση τερματισμού των μαχών στην Ουκρανία. Διαβεβαίωσε πως στις επαφές που διεξήγαγε με 30 ευρωπαίους ηγέτες και συμμάχους, πολλοί από τους συνομιλητές του δήλωσαν ανοικτοί σε ειρηνευτική συμφωνία.

«Αν δεχόμασταν επίθεση, ας φανταστούμε για μια στιγμή πως η Ρωσία θα παραβιάσει αυτή τη συμφωνία. Τι θα γίνει; Έχουμε ανάγκη αυτό το μήνυμα αλληλεγγύης από τις ΗΠΑ», επέμεινε ο Εμανουέλ Μακρόν στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Παρά τις εμφανείς στην παγκόσμια διπλωματική κοινότητα διαστάσεις απόψεων μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, που παραμένουν, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε «πεπεισμένος πως υπάρχει δρόμος» με τον Ντόναλντ Τραμπ για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button