Κόσμος

Αποστάσεις ΝΑΤΟ από το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι – Τι δήλωσε ο Ρούτε

Επιφυλάξεις για το «σχέδιο νίκης» στον πόλεμο της Ουκρανίας, που παρουσίασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε. Περιορίστηκε να υποσχεθεί οικονομική βοήθεια, αλλά απέφυγε να απαντήσει στο αίτημα για ένταξη στη συμμαχία.

Ο Bολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» πέντε σημείων αύριο Πέμπτη, στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ελπίζοντας να εξασφαλίσει πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στη συμμαχία το συντομότερο.

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι το σχέδιό του προβλέπει την αντικατάσταση ορισμένων αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη με ουκρανικά στρατεύματα στο μέλλον, καθώς και μια συμφωνία μεταξύ των συμμάχων του Κιέβου για κοινή άμυνα και χρήση κρίσιμης σημασίας ουκρανικών πόρων.

Επίσης, απέρριψε την παραχώρηση εδάφους στη Ρωσία και δεν δέχθηκε «πάγωμα» της γραμμής του μετώπου, εκτιμώντας πως το Κρεμλίνο πρέπει να χάσει τον πόλεμο που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Μαρκ Ρούτε, από την πλευρά του, είπε ότι τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονται «σταθερά σε καλή πορεία» για να εκπληρώσουν τη δέσμευση χορήγησης 40 δισεκατομμυρίων ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία το 2024, κρατώντας ωστόσο αποστάσεις από το σχέδιο Ζελένσκι. Η Μόσχα από την πλευρά της προειδοποίησε ότι, αν εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο, θα φέρει σε απευθείας σύγκρουση το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ τόνισε ότι τα μέλη της Συμμαχίας έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής περίπου το ήμισυ της υποσχεθείσας χρηματοδότησης.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι βρισκόμαστε σταθερά σε καλή πορεία για την παροχή των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ που υποσχεθήκαμε για το επόμενο έτος», τόνισε και πρόσθεσε: «Μπορώ να ανακοινώσω σήμερα ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ διέθεσαν 20,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία κατά το πρώτο μισό του 2024 και οι Σύμμαχοι βρίσκονται σε καλή πορεία για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για το υπόλοιπο του έτους».

Αναφερόμενος στο «σχέδιο νίκης» του Ουκρανού ηγέτη, το χαρακτήρισε «καλό σημάδι», αλλά υπογράμμισε ότι δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει το σχέδιο αυτό στο σύνολό του, όπως έχουν τα πράγματα.

«Είναι φυσικά ένα ισχυρό μήνυμα από τον Ζελένσκι και την ομάδα του ότι ετοίμασαν αυτό το σχέδιο… Αυτό δεν σημαίνει ότι εδώ μπορώ να πω ότι στηρίζω το σχέδιο στο σύνολό του. Αυτό θα ήταν λίγο δύσκολο, γιατί υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα», είπε ο Μαρκ Ρούτε.

Εξήγησε ότι αυτό το σχέδιο θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ, που ξεκινά αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Επανέλαβε τη θέση ότι η διαδικασία του να γίνει η Ουκρανία μελλοντικά μέλος της Συμμαχίας είναι «μη αναστρέψιμη» και ότι η Ουκρανία είναι πιο κοντά στο ΝΑΤΟ από ποτέ.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button