Απόψε οι 36 παρεμβάσεις Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ για εισόδημα, ενοίκια, στέγη και επιδόματα
Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός ο οποίος στις 10:30 το πρωί θα έχει συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΘ-HELEXPO και θα επισκεφθεί τα περίπτερα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης επικεντρώνεται στις σύγχρονες προκλήσεις για τη χώρα και στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας δίνοντας έμφαση στα νέα τεχνολογικά μέσα, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τιμώμενη χώρα η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.
Στις 19:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει την εναρκτήρια ομιλία στα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ, στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο. Μία ομιλία που θα περιλαμβάνει πάνω από 36 στοχευμένα μέτρα στήριξης σε επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες που έχουν χρόνια αιτήματα και δηλώνουν ότι ασφυκτιούν εν μέσω παρατεταμένης ακρίβειας. Η Κυβέρνηση, θα επιχειρήση ένα συνολικό «restart» με πολλές, άλλες μικρότερες και άλλες μεγαλύτερες παρεμβάσεις, που θα έχουν ως στόχο να βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη και το εισόδημά του.
Όπως τονίζουν Κυβερνητικά στελέχη για το Μέγαρο Μαξίμου αυτή είναι μια ΔΕΘ «δουλειάς», που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές παραμέτρους και παράλληλα τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και πρέπει να επιλυθούν. Οι πολίτες, υπογραμμίζουν, δεν θα ακούσουν ένα «καλάθι παροχών» και προσθέτουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τάζει πράγματα που δεν μπορούν να υλοποιηθούν και λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες και τις οροφές που υπάρχουν στις δαπάνες.
«Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση συγκρίνεται με τα προβλήματα και τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών», και έτσι ζητήματα που αφορούν την υγεία, τη στέγαση και τις οικογένειες θα βρίσκονται στην προμετωπίδα της τοποθέτησης του πρωθυπουργού.
Ειδική στόχευση σε γιατρούς, ένστολους, αγρότες, ευάλωτους, οικογένειες
Για την υγεία σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει αύξηση αμοιβών στους γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ, πιθανότατα μέσω της αύξησης της αποζημίωσης για τις εφημερίες.
Για τους αστυνομικούς ο Πρωθυπουργός είναι πιθανόν να αναφερθεί στην χορήγηση επιδόματος πρώτων ανταποκριτών στους αστυνομικούς της άμεσης Δράσης σε Αττική και Θεσσαλονίκη ενώ στο τραπέζι είναι και η αύξηση στη νυχτερινή αποζημίωση που λαμβάνουν.
Ενίσχυση αναμένεται και για τους πυροσβέστες.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ενώ αναμένονται και σημειακές παρεμβάσεις στα τεκμήρια αλλά όχι ξήλωμα της παρέμβασης. Πιθανότατα θα ανακοινωθούν μεταξύ άλλων «γεωγραφικές» ελαφρύνσεις, δηλαδή το τεκμήριο να μην ισχύει και για περιοχές με λίγο πάνω από 500 κατοίκους ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στις προσαυξήσεις τόσο ως προς τον τζίρο της επιχείρησης όσο και ως προς το κόστος μισθοδοσίας. Πιθανός είναι και ο συνυπολογισμός του οικογενειακού εισοδήματος προκειμένου να αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις στο νέο σύστημα φορολόγησης που οδηγεί σε αδικίες μερίδα ελευθέρων επαγγελματιών.
Για τις επιχειρήσεις, φαίνεται πως έχει κλειδώσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα από τις αρχές του 2025, αντί για μισή μονάδα που είχε αρχικά προγραμματιστεί, προσφέροντας σημαντική ανάσα στην αγορά, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Επίσης καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου σε μια σειρά από σημαντικές συναλλαγές.
Για τους εργαζόμενους, ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη δέσμευση του για αύξηση του μέσου μισθού από τα 1.252 ευρώ σήμερα στα 1.500 ευρώ έως το τέλος της τετραετίας και κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ.
Για τους αγρότες, ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Τσιάρας έχει κάνει τρεις εισηγήσεις στον Πρωθυπουργό και σήμερα θα αποκαλυφθεί με ποιό τρόπο θα ενισχυθεί το εισόδημά τους. Ακόμη μηδενικό συντελεστή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο καθιερώνει από το 2025 η κυβέρνηση, με εκτιμώμενο ετήσιο κόστος 100 εκατ. ευρώ και ισόποσο όφελος για τους αγρότες.
Για τις οικογένειες, έχει κλειδώσει η αύξηση των επιδομάτων τέκνων με ταυτόχρονη ενίσχυση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων ώστε να αντιμετωπιστεί η δημογραφική κρίση αλλά και την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την μερική και όχι oλική εξίσωση των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους, ικανοποιώντας κάποια από τα αιτήματά τους, όπως για παράδειγμα την διατήρηση της πολυτεκνικής ιδιότητας και αφού ενηλικιωθεί το παιδί. Ταυτόχρονα στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν πάνω από 20.000 νέες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά και να χτιστούν νέοι παιδικοί σταθμοί σε όλη την επικράτεια από τους Δήμους. Ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει φοροαπαλλαγές σε όσες επιχειρήσεις στηρίζουν οικογένειες είτε δίνοντας χρηματικά ποσά για τη γέννηση τέκνου ή βάουτσερ για υπηρεσίες.
Για τη στέγη ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”, εκεί μεγαλώνει το ηλικιακό όριο των δικαιούχων και φτάνει από τα 39 που ήταν μέχρι τα 49 έτη, επιπλέον αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια και φτάνουν στις 20.000 ευρώ ενώ τα σπίτια που θα αγοραστούν θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15ετίας. Περίπου 50% χαμηλότερα είναι με το πρόγραμμα τα επιτόκια από αυτά της αγοράς ενώ υπάρχει πρόβλεψη μηδενικό επιτόκιο και πλήρη κρατική κάλυψη των δανείων για πολύτεκνες οικογένειες και τρίτεκνους. Το πρόγραμμα αναμένεται να χρηματοδοτηθεί συνολικά με 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το άλλο 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί από τις ελληνικές τράπεζες.
Στο πρόγραμμα “ανακαινίζω – Ενοικιάζω” αυξάνεται το όριο δαπανών μέχρι και τα 15.000 ευρώ και η επιδότηση από τις 4.000 ευρώ αγγίζει τα 9.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα αναμένεται να τρέξει για πρώτη φορά τους επόμενους μήνες το πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής το οποίο είχε ανακοινωθεί από το 2022. Αφορά την ανέγερση 2.500 κατοικιών για 5.000 πολίτες 18 – 39 ετών, θα υπάρχει ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους και οι πρώτες πολυκατοικίες αναμένεται να ανεγερθούν το 2025- 2026.
Στο καυτό ζήτημα των περιορισμών του airbnb επιβεβαιώνεται το “μπλόκο” στη δημιουργία νέων airbnb σε κορεσμένες περιοχές αλλά και η τριετής απαλλαγή στο φόρο εισοδημάτων μισθωμάτων για όσους βάλουν τα ακίνητά τους στην μακροχρόνια μίσθωση.
Για τους άνεργους, αλλαγές έρχονται στο επίδομα ανεργίας, στόχος είναι να μην λειτουργεί ως αντικίνητρο εργασίας, ειδικά σε μια περίοδο που η μείωση της ανεργίας είναι αισθητή. Στο πλαίσιο αυτό το επίδομα εργασίας θα έχει α) ένα σταθερό τμήμα, β) ένα μεταβλητό που θα διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο με βάση τα χρόνια εργασίας και τις αποδοχές του (όσο περισσότερο εισφέρει ένας εργαζόμενος στο σύστημα, τόσο μεγαλύτερο ποσό θα δικαιούται) και γ) θα περιλαμβάνει και πρόσθετα ποσά. Επιπλέον θα «διορθωθούν» οι προϋποθέσεις ένταξης στην περίμετρο του επιδόματος ανεργίας που τροποποιήθηκε επί κορονοϊού, το 2020 ώστε να κλείσουν «παράθυρα», με εργαζόμενους που εργάζονται για κάποιους μήνες και στη συνέχεια «μετακινούνται» στο επίδομα ανεργίας, ενώ παράλληλα κάνουν ευκαιριακές δουλειές, πολλές φορές με «μαύρες» αμοιβές.
Για τους δημοσίους υπαλλήλους ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα την επιβράβευση όσων επιτυγχάνουν τους στόχους με μπόνους δύο μισθών. Πρόκειται για μόνιμο πριμ παραγωγικότητας για τους δημόσιους υπάλληλους, στους ΟΤΑ και στο ένστολο προσωπικό, που θα κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 1.200 ευρώ ανά έτος, μέσω ενιαίων κριτηρίων απόδοσης.
Επιταγή ακρίβειας αναμένεται να ανακοινωθεί και φέτος από τον Πρωθυπουργό και δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει συνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους του επιδόματος παιδιού και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, καθώς και ΑμεΑ. Το έκτακτο βοήθημα θα καταβληθεί το Δεκέμβριο. Τον ίδιο μήνα θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς από 100 έως 200 ευρώ περίπου 700.000 συνταξιούχοι.