Κόσμος

Από την Αυστραλία, στο Μεξικό: 10+1 αρχιτεκτονικά πρότζεκτ που θα αλλάξουν τον κόσμο το 2025

Ενώ το 2025 θα είναι, όπως συμβαίνει τελευταία, ένα έτος γεμάτο από μεγάλα έργα υποδομής και επιτεύγματα της μηχανικής, στο προσκήνιο αναμένεται βρεθούν και σχέδια μικρότερης κλίμακας, καθώς και πρότζεκτ φιλικά προς το περιβάλλον. Ιδού 10+1 αρχιτεκτονικά έργα που θα εγκαινιαστούν μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Η νέα ιχθυαγορά του Σίδνεϊ, Αυστραλία

Η νέα Ιχθυαγορά του Σίδνεϊ στο Blackwattle Bay

INSW

Σε ένα λαμπερό τετραώροφο κτήριο που σχεδίασε το γραφείο BVN, σε χώρο 36 στρεμμάτων στο λιμάνι, θα μετακομίσει η ιστορική ιχθυαγορά του Σίδνεϊ. Το κτήριο θα συνδυάζει την πρακτικότητα με την προσέλκυση τουριστών, με τις αποθήκες και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας να είναι κρυμμένες στα υπόγεια και τους πάνω ορόφους να περιλαμβάνουν μια εντυπωσιακή αγορά για τους επισκέπτες και αίθουσα δημοπρασιών για τις πιο σπάνιες… ψαριές. Η οροφή καλύπτεται από 350 τριγωνικά ηλιακά πάνελ.

Grand Ring, Οσάκα, Ιαπωνία

grand-ring.jpg

Το Grand Ring θα στεγάσει την Expo 2025 στην Οσάκα

Expo 25

Από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, η Οσάκα θα υποδεχτεί περίπου 28 εκατομμύρια επισκέπτες στην Expo 2025, η οποία θα διεξαχθεί στο Grand Ring (Μεγάλος Δακτύλιος): μια τεράστια κυκλική ξύλινη κατασκευή, εμβαδού 60.000 τ.μ. Ο αρχιτέκτονας Σου Φουτζιμότο χρησιμοποιεί ιαπωνικό ξύλο κέδρου και κυπαρισσιού (αλλά και σκωτσέζικο πεύκο), συνδυάζοντας τις σύγχρονες μεθόδους κατασκευής με το στυλ κατασκευής των παραδοσιακών ιαπωνικών ναών. Αν και θα είναι προσωρινή κατασκευή, συζητείται ήδη το αν – και πώς – θα μπορούσε να διατηρηθεί μετά το τέλος της έκθεσης.

Κτήριο Life and Mind, Οξφόρδη, Ηνωμένο Βασίλειο

oxford.jpg

Το Κτήριο Life and Mind είναι το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό πρότζεκτ στην ιστορία της Οξφόρδης

NBBJ

Με το νέο κτήριο 25.000 τ.μ. για το τμήμα Επιστημών Ζωής, ολοκληρώνεται το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο που έχει αναληφθεί ποτέ στη μακραίωνη ιστορία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Στο συγκρότημα που σχεδίασε το αμερικανικό αρχιτεκτονικό γραφείο NBBJ, ευέλικτοι εργαστηριακοί χώροι εξυπηρετούν τις ανάγκες των διαφόρων κλάδων, ενώ μια μεγάλη δημόσια πλατεία προσφέρει την ευκαιρία για πιο χαλαρές αλληλεπιδράσεις.

Καναδική Σχολή, Τσολούλα, Μεξικό

canadian-school.jpg

Το ηφαίστειο Popocatépetl πίσω από τους «λόφους» της Καναδικής Σχολής

Sordo Madaleno

Δεν υπάρχει φέτος καλύτερο παράδειγμα αρχιτεκτονικής που αφομοιώνεται από το τοπίο, από την πανεπιστημιούπολη της Καναδικής Σχολής που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Sordo Madaleno στην Τσολούλα του Μεξικού. Εκτείνεται σε επτά κυκλικές δομές που μοιάζουν με λόφους, εμπνευσμένες από μια κοντινή προ-ισπανική πυραμίδα και από το ηφαίστειο Popocatépetl, που δεσπόζει στον ορίζοντα.

Διεθνές Αεροδρόμιο Techo, Πνομ Πεν, Καμπότζη

airport.jpg

Μακέτα του Διεθνούς Αεροδρομίου Techo στην Πνομ Πεν της Καμπότζης

Foster + Partners

Η Καμπότζη αντικαθιστά το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσάς της με ένα που μπορεί να εξυπηρετήσει έξι φορές περισσότερους επισκέπτες, συνολικά κάπου 30 εκατομμύρια ετησίως. Θα βρίσκεται 19 χιλιόμετρα νότια από το κέντρο της πόλης και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Τα σχέδια για την παραγωγή ενέργειας μέσω ενός ηλιακού πάρκου στις εγκαταστάσεις του το καθιστούν επίσης μεταξύ των πιο πράσινων αεροδρομίων στον κόσμο, σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners.

Ανάπλαση του South Station, Βοστώνη, ΗΠΑ

south-station.jpg

Ο ουρανοξύστης πάνω από τον ιστορικό South Station της Βοστώνης

DBOX for Hines/Pelli Clarke & Partners

Ο πολυσύχναστος Νότιος Σταθμός της Βοστώνης, με την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης, θα αυξήσει τη χωρητικότητά του σε λεωφορεία και τρένα κατά 50% και 70% αντίστοιχα. Ενώ το γραφείο Pelli Clarke & Partners που ανέλαβε το έργο ανέγειρε πάνω από το ιστορικό κτήριο του 1899 έναν φουτουριστικό ουρανοξύστη 51 ορόφων, δημιουργώντας μια πολύ ενδιαφέρουσα αντίθεση γυαλιού και πέτρας.

Ινστιτούτο Γκαίτε, Ντακάρ, Σενεγάλη

goethe.jpg

Μακέτα του Ινστιτούτου Γκαίτε στο Ντακάρ της Σενεγάλης

Kéré Architecture

Ο πρώτος Αφρικανός νικητής του βραβείου Pritzker, του αποκαλούμενου «Νόμπελ της αρχιτεκτονικής», Φρανσίς Κερέ σχεδίασε το παράρτημα του γερμανικού πολιτιστικού ινστιτούτου στη Σενεγάλη, ένα κτήριο 1.700 τ.μ. με απαλές καμπύλες, κατασκευασμένο από τούβλα τοπικής προέλευσης, από συμπιεσμένο χώμα, τοποθετημένα σε σχηματισμούς πλέγματος για φυσικό αερισμό του χώρου.

Urban Glen, Χανγκτσόου, Κίνα

urban-glen2.jpg

Τμήμα των δύο κλιμακωτών πύργων που αποτελούν στο Urban Glen στη Χανγκτσόου

Büro Ole Scheeren

Μεταξύ των μεγάλων έργων που έχει αναλάβει στην Κίνα το γερμανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Büro Ole Scheeren, είναι το Urban Glen, ένα ζεύγος κλιμακωτών πύργων που με περίπου 83.500 τ.μ. γραφείων, ξενοδοχείων και χώρων αναψυχής στην Χανγκτσόου. Ο σχεδιασμός είναι εμπνευσμένος από τους λόφους που περιβάλλουν την πόλη από τρεις πλευρές.

Το Μετρό του Ριάντ, Σαουδική Αραβία

metro.jpg

Μακέτα του σταθμού Qasr Al Hokm που πρόκειται να εγκαινιαστεί σύντομα

MIR

Η πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας θα αποκτήσει ένα τεράστιο δίκτυο Μετρό 6 γραμμών με ημερήσια χωρητικότητα 3,6 εκατομμυρίων επιβατών. Το Zaha Hadid Architects και το Gerber Architekten είναι δύο από τα υψηλού προφίλ διεθνή αρχιτεκτονικά γραφεία που κλήθηκαν να σχεδιάσουν ορισμένους από τους 85 εντυπωσιακούς σταθμούς. Ενώ το έργο εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο και πολλές από τις γραμμές τέθηκαν σε λειτουργία τον περασμένο μήνα, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2025. Ένας από τους σταθμούς που δεν έχουν ανοίξει ακόμα είναι ο εικονιζόμενος επάνω Qasr Al Hokm του διάσημου νορβηγικού γραφείου Snøhetta.

Επιχειρηματικό Κέντρο Skypark, Λουξεμβούργο

luxembourg.jpg

Κολλητά στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λουξεμβούργου θα λειτουργήσει σύντομα το Επιχειρηματικό Κέντρο Skypark

BIG

Ένα από τα μεγαλύτερα υβριδικά ξύλινα κτήρια της Ευρώπης θα υποδεχθεί σύντομα το Λουξεμβούργο. Το Επιχειρηματικό Κέντρο Skypark των 78.400 τ.μ. κατασκευάστηκε με 15.350 κυβικά μέτρα ξυλείας – αρκετά για να γεμίσουν έξι πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων –ενώ η πρόσοψη είναι κατασκευασμένη από 80% ανακυκλωμένο μέταλλο. Η πρώτη φάση του συμπλέγματος που σχεδίασε το γραφείο BIG κολλητά στο αεροδρόμιο του Λουξεμβούργου ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο και θα περιλαμβάνει χώρους γραφείων, καταστήματα και ένα ξενοδοχείο.

Γέφυρα Danjiang, Ταϊπέι, Ταϊβάν

bridge.jpg

Έτσι θα μοιάζει η γέφυρα Danjiang όταν ανοίξει, αργότερα φέτος

negative.com/Zaha Hadid Architects

Η γέφυρα Danjiang που ανακοινώθηκε το 2015, είναι ένα από τα τελευταία έργα που πρόλαβε να επιβλέψει προσωπικά η βραβευμένη αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ, που απεβίωσε το 2016. Η κατασκευή μήκους 920 μέτρων θα συνδέσει τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους πάνω από τις εκβολές του ποταμού Ταμσούι, ο οποίος διασχίζει την πρωτεύουσα της Ταϊβάν, Ταϊπέι. Θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο ασύμμετρη καλωδιωτή γέφυρα και ένα ακόμη δείγμα της αισθητικής της «Βασίλισσας της Καμπύλης», όπως ήταν γνωστή η Χαντίντ.

Με πληροφορίες από: 11 architecture projects set to shape the world in 2025 by Oscar Holland, CNN




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button