Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν περίτεχνα διακοσμημένο τάφο 4.100 ετών – Ανήκε σε γιατρό των Φαραώ
Ο περίτεχνα σκαλισμένος και ζωγραφισμένος τάφος στη βόρεια Αίγυπτο ηλικίας 4.100 ετών που ανέσκαψαν αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ανήκε σε έναν εξέχοντα, πολυτάλαντο βασιλικό γιατρό. Έναν γιατρό που υπηρετούσε τους αρχαίους Φαραώ ως ειδικός στα φαρμακευτικά φυτά, την οδοντιατρική και τα δηλητηριώδη δαγκώματα.
Μια ομάδα Γάλλων και Ελβετών ερευνητών, σύμφωνα με το Smithsonian Magazine ανακάλυψε τον τάφο στη Σακκάρα, τη νεκρόπολη της αρχαίας πρωτεύουσας Μέμφιδος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
«Αυτό το απίστευτο εύρημα προσθέτει στην πλούσια κληρονομιά της Σακκάρα ως ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αιγύπτου», αναφέρει το υπουργείο.
«Ο τάφος είναι διακοσμημένος με εκπληκτικά γλυπτά και ζωντανά έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένης μιας όμορφα ζωγραφισμένης ψεύτικης πόρτας και σκηνών με ταφικές προσφορές», προσθέτει.
Στο εσωτερικό του τάφου, οι ερευνητές βρήκαν μια πέτρινη σαρκοφάγο που έφερε το όνομα «Τετινεμπεφού» σε ιερογλυφικά. Από τις επιγραφές προκύπτει ότι ήταν ο επικεφαλής γιατρός του παλατιού, ιερέας, επικεφαλής οδοντίατρος, διευθυντής φαρμακευτικών φυτών και μάγος της θεάς Σερκέτ, μιας αιγυπτιακής θεότητας γνωστής για τη θεραπεία των δαγκωμάτων δηλητηριωδών φιδιών και σκορπιών.
Ο γιατρός μπορεί να υπηρέτησε υπό τον Πέπι Β’, έναν Φαραώ του Παλαιού Βασιλείου της αρχαίας Αιγύπτου γύρω στον 23ο αιώνα π.Χ. Ανέβηκε στο θρόνο όταν ήταν ακόμη παιδί και παρέμεινε για 60 έως 90 χρόνια. Όταν πέθανε, θάφτηκε και αυτός στη Σακκάρα σε πυραμίδα.
Η νεκρόπολη της Σακκάρα έχει λεηλατηθεί εκτενώς κατά τη διάρκεια των χιλιετιών, σύμφωνα με μια μεταφρασμένη ανάρτηση των ερευνητών σε ιστολόγιο. Βρήκαν μόνο μικρά θραύσματα ταφικού υλικού, αλλά οι ζωγραφισμένοι τοίχοι και μόνο έκαναν την ανακάλυψη «εξαιρετική». Όπως αναφέρει ο Όουεν Τζάρους του Live Science, οι ζωγραφιές απεικονίζουν στην πραγματικότητα αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιούσε ο γιατρός, όπως βάζα και αγγεία.
Ο τίτλος του γιατρού «μάγος της θεάς Σερκέτ» σημαίνει ότι ήταν «ειδικός στα δηλητηριώδη δαγκώματα», όπως λέει στο Live Science ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Φιλίπ Κολομπέρ, αιγυπτιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Οι άλλοι τίτλοι στη σαρκοφάγο είναι αρκετά σπάνιοι. «Διευθυντής φαρμακευτικών φυτών έχει βρεθεί μόνο σε ένα άλλο αρχαίο αιγυπτιακό τεχνούργημα, και ο επικεφαλής οδοντίατρος είναι επίσης πολύ ασυνήθιστος», λέει ο Κολομπέρ.
«Τα στοιχεία για αρχαίους αιγυπτιακούς «οδοντιάτρους» είναι εξαιρετικά σπάνια», όπως λέει στο Live Science ο Ρότζερ Φορσόου, αιγυπτιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είναι γνωστοί για τις προόδους τους στην ιατρική επιστήμη και διέθεταν εκτεταμένες γνώσεις της ανθρώπινης ανατομίας. Χιλιάδες χρόνια πριν, αντιμετώπιζαν τον καρκίνο του εγκεφάλου μέσω χειρουργικής επέμβασης, έκαναν διάγνωση της πάθησης που σήμερα είναι γνωστή ως διαβήτης και κατασκεύαζαν προσθετικά μέλη.
«Μιλάμε για μια κοινωνία που εκείνη την εποχή είχε την πιο προηγμένη ιατρική που υπήρξε ποτέ», όπως δήλωσε πέρυσι στον Τζέσι Γκρίνσπαν του History.com ο Έντγκαρ Καμαρός, παλαιοπαθολόγος στο Πανεπιστήμιο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας.
Πολλοί αρχαίοι Αιγύπτιοι γιατροί ήταν ειδικοί, επικεντρώνοντας την προσοχή τους σε ένα μόνο μέρος του σώματος ή σε μια ασθένεια, σύμφωνα με τον Έλληνα ιστορικό του πέμπτου αιώνα π.Χ. Ηρόδοτο.
«Όλη η χώρα είναι γεμάτη από γιατρούς, άλλοι για τα μάτια, άλλοι για τα δόντια, άλλοι για ό,τι αφορά την κοιλιά και άλλοι για τις κρυφές ασθένειες», ανέφερε στα κείμενά του.
Ως εκ τούτου, οι πολυάριθμοι και σπάνιοι τίτλοι του Τετινεμπεφού δείχνουν ότι κατείχε υψηλό κύρος κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Πέπι. Όπως λέει ο Κολομπέρ στο Live Science, «ήταν σίγουρα ο κύριος γιατρός στη βασιλική αυλή, οπότε θα πρέπει να περιέθαλπε τον ίδιο τον φαραώ».