Ατμόσφαιρα «Όλα ή τίποτα» στις ΗΠΑ – Η χώρα προετοιμάζεται για πιθανή αναταραχή
H εκλογική μάχη μεταξύ του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις βρίσκεται σε εξέλιξη με τον αγώνα να είναι εξαιρετικά σκληρός και με μεγάλο διακύβευμα.
Οι εκλογές αντανακλούν μια ατμόσφαιρα «όλα ή τίποτα» και το αποτέλεσμα θα διαμορφώσει το μέλλον του έθνους, καθώς οι ψηφοφόροι επιλέγουν ανάμεσα σε δύο αντίθετες πορείες.
Το εκλογικό σώμα χαρακτηρίζεται από χάσμα φύλου με τους άνδρες να υποστηρίζουν κυρίως τον Τραμπ και τις γυναίκες να τάσσονται υπέρ της Χάρις. Αυτό το χάσμα είναι ιδιαίτερα έντονο, καθώς οι γυναίκες που έχουν κινητοποιηθεί από ανησυχίες όπως τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και η αντίθεσή τους στη συμπεριφορά του Τραμπ, αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικό μέρος της υποστήριξης της Χάρις.
Η συμμετοχή των γυναικών είναι παραδοσιακά υψηλότερη από αυτή των ανδρών και τα στοιχεία της πρόωρης ψηφοφορίας δείχνουν ότι αποτελούν το 53,5% των ψήφων στις πολιτείες-κλειδιά. Η επιτυχία της Χάρις εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υψηλή συμμετοχή των γυναικών και των ψηφοφόρων των προαστίων που ενώ παραδοσιακά ψήφιζαν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, απομακρύνθηκαν διότι δεν υποστηρίζουν τον Τραμπ.
Η πρόωρη ψηφοφορία είναι επίσης σημαντική, με πάνω από 77 εκατομμύρια ψηφοδέλτια να έχουν ήδη κατατεθεί. Ωστόσο εκτιμάται ότι η τελική καταμέτρηση μπορεί να διαρκέσει πέρα από την Ημέρα των Εκλογών, θυμίζοντας την καθυστέρηση του 2020.
Τα έντονα διαφορετικά οράματα των υποψηφίων για την Αμερική υπογραμμίζουν την πιθανότητα ταραχών μετά τις εκλογές. Στην Ουάσιγκτον, παραδείγματος χάριν έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας γύρω από κυβερνητικά κτίρια. Η αγωνία είναι μεγάλη, και η χώρα προετοιμάζεται για πιθανή αναταραχή και συνάμα απογοήτευση από την πλευρά που θα ηττηθεί.
Στο Mαραλάγκο, όπου βρίσκεται το στρατηγείο του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κυριαρχεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε αργά το βράδυ της Δευτέρας μαζί με όλα τα μέλη της οικογένειας του, τους συνεργάτες του και τους υποστηρικτές του, αφού επισκέφθηκε τη Βόρεια Καρολίνα, την Πενσιλβάνια και το Μίσιγκαν.
Πρόκειται για τις τρεις πολιτείες κλειδιά, τις οποίες χρειάζεται για να κερδίσει τις εκλογές, με την ελπίδα ότι δεν θα χάσει και την Αιόβα στην οποία έκανε την δημοσκοπική ανατροπή και προηγείται η Κάμαλα Χάρις.
Ο πρώην Πρόεδρος έχει ετοιμάσει ήδη τη φιέστα του στο υπερπολυτελές θέρετρο, καθώς πιστεύει ότι θα κερδίσει τις εκλογές, ενώ δηλώνει ότι πιθανή ήττα του θα οφείλεται σε νοθεία.
H Kάμαλα Χάρις που βρέθηκε στην κορυφή του ψηφοδελτίου των Δημοκρατικών τον Ιούλιο μετά την απόσυρση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, αγωνίστηκε αξιοπρεπώς τέσσερις μήνες για να κερδίσει την υποστήριξη των Αμερικανών, συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό χρημάτων για διαφημιστική καμπάνια καταφέρνοντας να αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό τον Ντόναλντ Τραμπ με ίσους όρους.
Παρα την αλλαγή των υποψηφίων, λίγα άλλαξαν στη δυναμική του εκλογικού αγώνα και οι δημοσκοπήσεις συνέχισαν να δείχνουν τη Χάρις και τον Τραμπ να δίνουν μάχη στήθος με στήθος μέχρι και την τελευταία ημέρα των εκστρατειών.
Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία από την πρόωρη ψηφοφορία, που δεν περιλαμβάνουν τις πολιτείες Μισούρι, Αλαμπάμα, Κεντάκι, Μισισίπι και Ουάσιγκτον η Κάμαλα Χάρις φαίνεται να συγκεντρώνει 267 εκλέκτορες, ενώ ο Τραμπ 235.
Ωστόσο εκτιμάται βάσει προηγούμενων εκλογικών αποτελεσμάτων ότι Αλαμπάμα-Κεντάκι-Μισούρι-Μισισίπι θα ψηφίσουν τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, ενώ η Ουάσιγκτον τον υποψήφιο των Δημοκρατικών.
Τότε η κατάσταση φαίνεται να διαμορφώνεται ως εξής: H Kάμαλα Χάρις συγκεντρώνει 270 εκλέκτορες και ο Ντόναλντ Τραμπ 268.