Αυξήσεις στα σώματα ασφαλείας: Το παρασκήνιο, τα τηλέφωνα Μητσοτάκη και το πρόωρο powergame

Αυτό που ενόχλησε το Μέγαρο Μαξίμου δεν ήταν τόσο οι 13 και πλέον βουλευτές που τοποθετήθηκαν υπέρ της ανάγκης αυξήσεων στους μισθούς και των αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών.
Ήταν ξεκάθαρα το γεγονός ότι δύο κορυφαίοι υπουργοί, που κάθονται στο υπουργικό συμβούλιο, γίνονται κοινωνοί και εγκρίνουν τον προϋπολογισμό, αποφάσισαν πως είναι πρέπον μία Κυριακή πρωί να αμφισβητήσουν τον δημοσιονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης ή και να προκαταλάβουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Η δυσφορία του Μαξίμου κατευθύνεται προς τον Β. Κικίλια και τον Α. Γεωργιάδη.
Ο πρώτος, λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, θα έπρεπε να ξέρει καλύτερα από το να ανοίξει μόνος του ένα τέτοιο ζήτημα, ενώ ο δεύτερος δεν θα έπρεπε να σπεύσει να προοικονομήσει νέες αυξήσεις σε μισθούς χιλιάδων στελεχών.
Χαρακτηριστικό του βεβαρημένου κλίματος είναι ότι ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνομίλησε σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες και με τους δύο υπουργούς από το Ισραήλ όπου βρισκόταν για κρίσιμα τετ α τετ, επέλεξε να αναβάλλει την χθεσινή προγραμματισμένη επίσκεψη του στο υπουργείο Υγείας.
Ουσιαστικά, οι δύο αυτοί υπουργοί κατά πολλούς έφεραν την Κυβέρνηση προ τετελεσμένων, ανοίγοντας ένα ζήτημα και ξεσηκώνοντας συνδικαλιστές σε ένα timing που δεν επέλεξε η Κυβέρνηση.
«Εάν δεν είναι σαφείς διαβεβαιώσεις για την πραγματική και χωρίς αστερίσκους σύμπλευση στα οικονομικά θέματα με τις Ένοπλες Δυνάμεις θα αντιδράσουμε και πολύ δυναμικά. Έχουμε εξαγγείλει ήδη ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα θα είμαστε στο δρόμο» προειδοποιεί ο Γ. Γερακαράκος Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, με τον Γ.Γ. της Ένωσης Λιμενικών Αττικής-Πειραιώς να σπεύδει να δηλώσει «θα είμαστε και εμείς σε αυτή την κινητοποίηση. Η κυβέρνηση υποχρεούται να μας αντιμετωπίζει ισότιμα».
Power game
Οι αποφάσεις για τέτοια μέτρα, αύξησης εισοδημάτων, δεν λαμβάνονται αβίαστα, ενώ συχνά συνοδεύονται από προσεκτική ανάλυση του χρονικού σημείου στο οποίο εξαγγέλλονται ώστε να έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την παράταξη που τα φέρνει. Για να το πούμε απλά, σε δύο χρόνια από τώρα, πολλοί στην κυβέρνηση θεωρούν πως οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί και οι αστυνομικοί θα έχουν ξεχάσει αυτές τις αυξήσεις, όταν δηλαδή έρθει η ώρα της κάλπης…
Από την άλλη αχνοφαίνεται πως έχει ξεκινήσει στο μυαλό κάποιων ένα power game, ώστε να εδραιωθούν σε καλύτερη θέση την επόμενη ημέρα. Και εδώ το timing για πολλούς κρίνεται άκυρο και άκαιρο καθώς ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως θα διεκδικήσει και τρίτη θητεία.
Όσον αφορά τώρα στους βουλευτές, παράγοντες της Κυβέρνησης αξιολογούν πως οι τοποθετήσεις τους δεν προκαλούν και έκπληξη και σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετική η αντιμετώπιση που τους επιφυλάχθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.
Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που εκλέγονται σε περιοχές με την ψήφο αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών, ενώ αξιολογείται πως το αίτημα για αυξημένες αποδοχές είναι απολύτως λογικό.
Κάποιοι άλλοι θεωρούν πως είναι λογικό να τοποθετηθούν ιδίως από τη στιγμή που δεν έχουν αξιοποιηθεί και αυτή τη φορά στο κυβερνητικό σχήμα, την ώρα που στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ κατέχουν ανώτατες θέσεις.
«Είναι σημαντική αυτή η διεύρυνση, γιατί γίνεται με τους όρους του σεβασμού της ίδιας της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, είναι η διεύρυνση την οποία επιδιώκει και θα συνεχίσει να επιδιώκει ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης» απάντησε προς όλους όμως ο Π. Μαρινάκης.
Αντιδράσεις
Οι αντιδράσεις βέβαια συνεχίζονται.
«Δεν υπάρχει καμία ανταρσία, εδώ στηρίζουν το θέμα και δύο υπουργοί της κυβέρνησης» δήλωσε ο Δ. Μαρκόπουλος.
«Δεν ξέρω αν υπάρχει δυσφορία, το σίγουρο είναι ότι υπάρχει κοινωνική δυσφορία και τέτοια φιλολαϊκά μέτρα έπρεπε απο πριν συντονισμένα και συντεταγμένα να έχουν ειπωθεί» τόνισε ο Μ. Χρυσομάλλης.
Την ίδια ώρα, ερώτηση προς την κυβέρνηση κατέθεσε τελικά χθες ο Α. Δημοσχάκης βουλευτής Έβρου της ΝΔ, και επίτιμος αρχηγός της ΕΛΑΣ και ζητά η μισθολογική αύξηση να επεκταθεί στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας που δίνουν καθημερινά έναν αδιάκοπο αγώνα.