Κόσμος

Αυτά είναι τα σημεία που μπορούν να «τινάξουν στον αέρα» την εκεχειρία Ισραήλ – Λιβάνου

Η δίμηνη εκεχειρία ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο διάγει τις πρώτες ώρες της, καθώς ξεκίνησε στις 04:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης (27/11) με τους δύο στρατούς να προχωρούν σε κατάπαυση του πυρός, βάσει της συμφωνίας στο σχέδιο που εκπόνησαν από κοινού ΗΠΑ και Γαλλία.

Η συμφωνία διαμορφώνει νέα δεδομένα στη Μέση Ανατολή και αφήνει την ελπίδα εξεύρευσης λύσης και για τη Γάζα, κάτι που επεσήμαναν τόσο ο Τζο Μπάιντεν, όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Την ίδια ώρα, όμως, πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν τους φόβους τους για τη διάρκεια που μπορεί να έχει η κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, αλλά και τα σημεία που θα μπορούσαν να αποβούν «μοιραία» για τον τερματισμό της προσωρινής Ειρήνης.

Ένας από αυτούς είναι και ο στρατιωτικός αναλυτής, Μάικλ Κλαρκ, ο οποίος μιλώντας στο Skynews, προτάσσει ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και Χεζμπολάχ θα «καταρρεύσει εν μέρει».

Οι όροι, λέει, είναι παρόμοιοι με τη συμφωνία του 2006 κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Λίβανο, η οποία «δεν κράτησε πολύ και κατέρρευσε». Εκείνη η συμφωνία προέβλεπε τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, την αποχώρηση του Ισραήλ από τον Λίβανο και την ανάπτυξη των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων. «Η σημερινή συμφωνία δομικά μοιάζει να είναι ίδια», αναφέρει ο Κλαρκ και εξηγεί τους προβληματισμούς του.

«Η κατάπαυση πυρός 60 ημερών θα περίμενε κανείς να αρχίσει να καταρρέει -εν μέρει- επειδή πιστεύω ότι η Χεζμπολάχ θα επιχειρήσει να επιστρέψει στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή της Μετούλα. Πρόκειται για τον ισραηλινό οικισμό ακριβώς στα σύνορα, τον οποίο η Χεζμπολάχ θέλει να ελέγχει για στρατηγικούς λόγους. Εάν λοιπόν η εκεχειρία καταρρεύσει, η Μετούλα θεωρώ ότι θα αποτελέσει τον τον πρώτο λόγο».

Παράλληλα, το Ισραήλ επιμένει ότι θα αναλάβει στρατιωτική δράση ως απάντηση σε οποιαδήποτε παραβίαση της συμφωνίας και αυτό θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τη σύγκρουση, θέτοντας σε κίνδυνο τις διπλωματικές προσπάθειες.

Οι παραβιάσεις που έγιναν στο παρελθόν

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χεζμπολάχ συμφώνησε να αποσύρει τις δυνάμεις της βόρεια του ποταμού Λιτάνι, περίπου 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου στο πιο απομακρυσμένο σημείο τους.

Την ίδια παραχώρηση είχε κάνει και το 2006, αλλά την παραβίασε, κατασκευάζοντας μια τεράστια υπόγεια υποδομή σε μια περιοχή όπου τα μέλη της αποτελούν μέρος του κοινωνικού ιστού.

Τότε, οι παραβιάσεις της εκεχειρίας επέτρεψαν στη Χεζμπολάχ να ενισχύσει τρομερά τις δυνάμεις της, ενώ το Ισραήλ συνέλεξε πληροφορίες για τη μαχητική ομάδα που αποδείχτηκαν καθοριστικές στον πόλεμο του 2024.

Η εκεχειρία του 2006 κράτησε σχεδόν δύο δεκαετίες και ήταν η μεγαλύτερη περίοδος ηρεμίας σε αυτή την πολιτική διαχωριστική γραμμή από τη δεκαετία του 1960.

Η γαλλική επιρροή στον Λίβανο

Παράλληλα, ο Κλαρκ επισημαίνει και την επιρροή της Γαλλίας στη συμφωνία των όρων που περιλαμβάνει η εκεχειρία. Σημειώνει ότι έχει «ενδιαφέρον» το γεγονός ότι η Γαλλία συμμετείχε σε αυτή τη συμφωνία, καθώς «η Γαλλία έχει ιστορικά μεγάλο ρόλο στο Λίβανο.

Είναι η ευρωπαϊκή αποικιοκρατική δύναμη με τους μεγαλύτερους δεσμούς με τον Λίβανο. Νομίζω ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν αρκετά πρόθυμος να φανεί ότι η Γαλλία πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτό και να δείξει ότι η Γαλλία και η Αμερική είναι δύο δυνάμεις που μπορούν να συνεργαστούν».

Αποδυναμωμένη η Χεζμπολάχ

Την ίδια ώρα, διεθνείς αναλυτές στέκονται στη σημερινή κατάσταση που παρουσιάζει η Χεζμπολάχ και τα δεδομένα που επηρεάζουν τις στρατιωτικές κινήσεις της. Όπως σημειώνουν, έχει αποδυναμωθεί σοβαρά, έχει χάσει το κύρος της, αλλά δεν έχει καταστραφεί. Πολλοί από τους ηγέτες της έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένου του επί μακρόν αρχηγού Χασάν Νασράλα και οι υποδομές της έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Στον Λίβανο, η Χεζμπολάχ είναι κάτι περισσότερο από μια πολιτοφυλακή: είναι ένα πολιτικό κόμμα με εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο και μια κοινωνική οργάνωση, με σημαντική υποστήριξη μεταξύ των Σιιτών μουσουλμάνων. Πριν τον πόλεμο, η Χεζμπολάχ χαρακτηριζόταν συχνά ως «κράτος εν κράτει» στον Λίβανο.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button