Αυτές είναι οι έξι τοποθεσίες στις οποίες θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη ο αστεροειδής 2024 YR4
Μέσα σε μία εβδομάδα διπλασιάστηκαν οι (χαμηλές) πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη ο πρόσφατα ανακαλυφθείς αστεροειδής 2024 YR4, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απόσταση περίπου διπλάσια από της Σελήνης.
Αρχικά, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι οι πιθανότητες σύγκρουσης ήταν 1 στις 83 (περίπου 1,2%), ωστόσο νέες παρατηρήσεις ανέβασαν τις πιθανότητες σε 1 στις 43 (περίπου 2,3%). Το ποσοστό παραμένει χαμηλό, ενώ οι επιπτώσεις μιας σύγκρουσης με τον 2024 YR4 – το μήκος του οποίου υπολογίζεται ανάμεσα στα 40 και τα 90 μέτρα – θα είναι σημαντικές αλλά τοπικές, και δεν θα επηρεάσουν ολόκληρο τον πλανήτη.
Ο αστεροειδής 2024 YR4 ανακαλύφθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2024, χάρη σε ένα ειδικό τηλεσκόπιο εντοπισμού κινδύνων, το οποίο βρίσκεται στη Χιλή. Υπολογίζεται θα μπορούσε να πέσει στη Γη στις 22 Δεκεμβρίου 2032, σύμφωνα με τα αυτόματα συστήματα προειδοποίησης.
Όπως αναφέρει ο Independent, η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) θα στρέψουν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb στον 2024 YR4 για να έχουν καλύτερη εικόνα του μεγέθους και τις τροχιάς του. Η πρώτη σειρά παρατηρήσεων θα γίνει στις αρχές Μαρτίου, όταν ο αστεροειδής θα γίνει ορατός στο τηλεσκόπιο και θα βρίσκεται στο πιο φωτεινό του σημείο.
Στη συνέχεια, η τροχιά του αστεροειδούς θα τον απομακρύνει αρκετά από τη Γη και δεν θα μπορούν να γίνουν νέες παρατηρήσεις μέχρι την επανεμφάνισή του, το 2028.
Πού θα μπορούσε να χτυπήσει
«Ένας αστεροειδής τέτοιου μεγέθους χτυπά τη Γη κατά μέσο όρο κάθε μερικές χιλιάδες χρόνια και θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε μια περιοχή», ανέφερε ο ESA σε ανακοίνωσή του.
Εάν χτυπήσει τη Γη, οι πιθανές περιοχές πρόσκρουσης είναι οι ακόλουθες έξι, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκτυο Προειδοποίησης για Αστεροειδείς (IAWN): ο ανατολικός Ειρηνικός Ωκεανός, το βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής, ο Ατλαντικός Ωκεανός, η Αφρική, η Αραβική Θάλασσα και η Νότια Ασία.
Σύμφωνα με το CBS News, οι αστρονόμοι εντάσσουν τον 2024 YR4 στην κατηγορία των «δολοφόνων πόλεων». Δεν αναμένεται να χτυπήσει το έδαφος αφήνοντας κρατήρα, αλλά να εκραγεί στον ουρανό, ισοπεδώνοντας έκταση μεγέθους μιας μεγάλης πόλης όπως το Παρίσι, το Λονδίνο ή η Νέα Υόρκη.
Η καλύτερη σύγκριση μπορεί να γίνει με το αποκαλούμενο «Συμβάν της Τουνγκούσκα» του 1908, όταν ένα θραύσμα αστεροειδούς ή κομήτη μεγέθους 30-50 μέτρων εξερράγη πάνω από τη Σιβηρία, ισοπεδώνοντας 80 εκατομμύρια δέντρα σε μια έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.