Κόσμος

«Αυτοσυγκράτηση» ζήτησε ο Μπλίνκεν από Νετανιάχου για Ιράν – «Εκδίκηση» η μόνη δέσμευση του Ισραήλ

Αποφασισμένος να εκδικηθεί το Ιράν και τη Χεζμπολάχ για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν κατά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη (22/10), ο οποίος με τη σειρά του ζήτησε αυτοσυγκράτηση.  

«Πρόκειται για ένα ζήτημα δραματικής σημασίας που δεν μπορεί να αγνοηθεί», δήλωσε ο Νετανιάχου σύμφωνα με την Jerusalem Post κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους που διήρκεσε δυόμισι ώρες αναφερόμενος στην επίθεση στην εξοχική του κατοικία στην Καισάρεια η οποία αποδείχθηκε πιο σοβαρή από ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Λίγες ώρες αργότερα ο Νετανιάχου συγκαλούσε για μία ακόμη φορά σύσκεψη με αντικείμενο την ισραηλινή απάντηση στο Ιράν, ενώ το σφυροκόπημα στο Λίβανο και στη Γάζα συνεχίζεται από τους Ισραηλινούς με αμείωτη ένταση.

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί υπάρχουν τόσες συσκέψεις για το πλήγμα κατά του Ιράν χωρίς να υπάρχει ανάληψη δράσης από το Ισραήλ. Η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν θέλει να χάσει το χαρτί του αιφνιδιασμού, όπως έκανε και στην επίθεση που είχε σαν αποτέλεσμα την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η επίθεση στο Ιράν θα ανακοινωθεί αφού έχει ήδη ξεκινήσει και θα γίνει όταν το Τελ Αβίβ εκτιμά ότι είναι η καλύτερη χρονική στιγμή για τα συμφέροντά του. Στο παρελθόν αντίστοιχες αποφάσεις έχουν ληφθεί τηλεφωνικά και μέσα σε λίγα λεπτά ύστερα από εκτίμηση όλων των δεδομένων από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Το βέβαιο είναι ότι σε ό,τι αφορά τον Λίβανο το Ισραήλ θέλει να διασφαλίσει ότι η Χεζμπολάχ δεν θα είναι απειλή ακόμη και αν το τίμημα είναι μεγάλο. Ασαφές είναι το σχέδιο για την επόμενη μέρα στη Γάζα. Αν και δεν αποτελεί επίσημη ισραηλινή πολιτική οι προτάσεις για μια πλήρη πολιορκία της βόρειας Γάζας για να εξολοθρεύσει τους μαχητές της Χαμάς κερδίζουν έδαφος.

Μάλιστα ορισμένα μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης έχουν ζητήσει ανοιχτά την επανεγκατάσταση της Λωρίδας της Γάζας, την οποία το Ισραήλ κατέλαβε το 1967 και διατήρησε στρατεύματα και οικισμούς εκεί μέχρι το 2005.

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Μπλίνκεν – Νετανιάχου

Οι δύο πολιτικοί δεν έκαναν κοινές δηλώσεις αλλά περιορίστηκαν σε ανακοινώσεις μέσω των γραφείων τους για τα θέματα που συζητήθηκαν όπως τα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν, η κατάσταση στο Λίβανο και η επόμενη μέρα στη Γάζα μετά το θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.

«Τέθηκε το θέμα της ιρανικής απειλής και η ανάγκη να ενώσουν οι δύο χώρες τις δυνάμεις τους εναντίον της», ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο, προσθέτοντας ότι ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Μπλίνκεν για την υποστήριξη των ΗΠΑ «στον αγώνα κατά του άξονα του κακού και της τρομοκρατίας του Ιράν».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι οι δύο άνδρες «συζήτησαν την ανάγκη αποτροπής περαιτέρω περιφερειακής επιθετικότητας από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του», καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Μπλίνκεν φέρεται να ζήτησε από τον Νετανιάχου η απάντηση στο Ιράν να είναι περιορισμένη ώστε να μην υπάρχει γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή, να τελειώσει ο πόλεμος στο Λίβανο, ενώ παρουσίασε και οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα.

Η απάντηση του Νετανιάχου ήταν ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι του Ισραήλ.

Η δέσμευση του Γκάλαντ

To στίγμα των όσων συζητήθηκαν έδωσε ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ο οποίος μετά από τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν αναφερόμενο στην επικείμενη επίθεση στο Ιράν, σημείωσε: «Η ενωμένη στάση των ΗΠΑ στο πλευρό του Ισραήλ θα ενισχύσει την περιφερειακή αποτροπή και θα αποδυναμώσει τον άξονα της τρομοκρατίας».

Σχετικά με το Λίβανο, ο Γκάλαντ είπε ότι το Ισραήλ «θα συνεχίσει να επιτίθεται συστηματικά σε όλες τις μονάδες της τρομοκρατικής οργάνωσης» ακόμη και μετά το τέλος της χερσαίας επιχείρησης, μέχρι οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ να επιστρέψουν στα σπίτια τους και οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ να υποχωρήσουν από το νότιο Λίβανο.

O αμερικανικός πονοκέφαλος

Οι επαφές Μπλίνκεν στο Ισραήλ έγιναν στη σκιά των αποκαλύψεων ότι στενή συνεργάτης του υπουργού Άμυνας ερευνάται ως ύποπτη για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων στο Ιράν.

Πρόκειται σύμφωνα με το IsraelHayom για την Ιρανοαμερικανίδα Αριάν Ταμπαταμπάι την επικεφαλής του προσωπικού του βοηθού υπουργού Άμυνας για τις ειδικές επιχειρήσεις.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί προηγούμενη αναφορά που ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ερευνούν τη διαρροή άκρως απόρρητων πληροφοριών σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ για πιθανά αντίποινα κατά του Ιράν.

Τα έγγραφα, που χαρακτηρίζονται ως άκρως απόρρητα, άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο την Παρασκευή, αφού αναρτήθηκαν στο Telegram από έναν λογαριασμό με το όνομα «Middle East Spectator».

Είχαν ημερομηνίες 15 και 16 Οκτωβρίου, προορίζονταν για προβολή μόνο από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους «Five Eyes», στους οποίους περιλαμβάνονται η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το FBI έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για τη διαρροή.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button